top image food
megali2.jpg

Το περβόλι για τους Κρητικούς είναι ο βασιλιάς των καλλιεργούμενων αγροκτημάτων του. Είναι ο κήπος της δικής του Εδέμ, ο δικός του παράδεισος. Σε αυτό φροντίζει να φυτέψει όλα τα λαχανικά που παράγει η Κρητική γη και που ο ίδιος έχει λατρέψει.
Το Κρητικό περβόλι, το κηπούλι που λέει και ο Κρητικός, είναι η ακτινογραφία της κρητικής διατροφής. Εδώ βλέπεις τις διατροφικές συνήθειες που απέκτησε ένας λαός λιτοδίαιτος για χιλιάδες χρόνια. Και τα προϊόντα που παράγει φροντίζει να είναι πιο υγιεινά και αγνά, όπως την φύση, με ορθές παραδοσιακές καλλιεργητικές πρακτικές.
Σε μια γωνιά του κήπου θα φροντίσει να δημιουργήσει την στέγη των οικόσιτων του. Απαραίτητα για να έχει και το φρέσκο αυγό, γάλα και κρέας. Αξιοποιεί την κοπριά που παράγεται και λιπαίνει το κηπούλι. Για αυτό είναι τόσο νόστιμα τα κηπουρικά που παράγει.
Τι ωραιότερες παιδικές αναμνήσεις μου τις έχω από το κηπούλι του παππού μου. Ένα δροσερός καταπράσινος τόπος με αρώματα από τα μάραθα, δροσερά κρεμμύδια, τα λαχανικά, και σε μια γωνιά φύτευε βασιλικούς και κατιφέδες. Η παράδοση συνεχίστηκε από τον πατέρα μου, με ένα πιο μεγάλο κηπούλι…μιας και μεγάλωσε και η οικογένεια. «Να ‘χουμε να δίνουμε και των γειτόνων» μου λέει πάντα.
Στην άκρη του κήπου φροντίζει πάντα να φυτέψει τις αγκινάρες του για να έχει την άνοιξη τον μεζέ του με την ρακή και για να απολαμβάνει όλο τον πλούτο των συνδυασμών στην μαγειρική μιας φρέσκιας αγκινάρας.
Από αυτές τις φρέσκιες, δροσερές και αγνές αγκινάρες, από τα φρέσκα κουκιά και φυσικά με το αγνό παρθένο κρητικό ελαιόλαδο θα φτιάξουμε…. αγκινάρες γεμιστές ή καλόγριες.

Υλικά

5 αγκινάρες καθαρισμένες
300γρ. κουκιά φρέσκα (μόνο καρπούς)
½ ματσάκι μάραθο ή άνηθο
1 ξερό κρεμμύδι
200γρ. ρύζι Καρολίνα
150ml. Ελαιόλαδο
2 λεμόνια χυμό
1 κουταλιά αλεύρι
½ κουταλάκι κύμινο
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες αφήνοντας μερικά φύλλα, αδειάζουμε από μέσα και σκίζουμε τη βάση για να ψηθούν καλύτερα. Τις τοποθετούμε μέσα σε νερό με λεμόνι. Καθαρίζουμε τα κουκιά και κρατάμε τους καρπούς, τους χαράζουμε.

123
Σε ένα μπολ βάζουμε το ρύζι πλυμένο, ξύνουμε το κρεμμύδι και ψιλοκόβουμε το μάραθο ή το άνηθο. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και στύβουμε μισό λεμόνι. Ρίχνουμε τα κουκιά και τα 50ml ελαιόλαδο.

4
Ανοίγουμε τα φύλλα από τις αγκινάρες και γεμίζουμε. Τις τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφτούν και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αλατίζουμε λίγο ακόμα από πάνω.

56
Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για μια ώρα περίπου. Αν χρειαστεί ξανά βάζουμε μισό ποτήρι ζεστό νερό.
Σε ένα πιάτο στύβουμε το 1,5 λεμόνι, χτυπάμε με το αλεύρι και προσθέτουμε ζουμί από το φαγητό. Ανακατεύουμε και περιχύνουμε το φαγητό. Κουνάμε την κατσαρόλα και αφήνουμε λίγο στη φωτιά για ένα λεπτό.

789
Προσθέτουμε πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό μας να μελώσει.
Καλή επιτυχία!!!

1011