top image food
salatapsitaa1.jpg

Τα παντζάρια δεν είναι απλό τρόφιμο. Είναι ένα βολβοειδές λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Μπορούμε να τα απολαύσουμε βραστά, μαγειρεμένα, ωμά, σε χυμούς και smoothies.

salatamepsita2

Γίνονται υπέροχη σαλάτα μιας και η σύγχρονη γαστρονομία έχει μια διαφορετική φιλοσοφία και η σαλάτα άρχισε πλέον να διαφοροποιείται από τις παραδοσιακές σαλάτες ή τις σαλάτες των εστιατορίων. Μια ζεστή, φανταστική σαλάτα που φτιάχνεται όλο το χρόνο, με υπέροχη γεύση και διαφορετικές υφές. Δίνει χρώμα στο τραπέζι, είναι ελαφριά, κλέβει τις εντυπώσεις. Παρασκευάζεται εύκολα σε ροδέλες ή σε τέταρτα, αρκεί να έχουν ψηθεί τα παντζάρια που όντως θέλουν κάποιο χρόνο.

Τελευταία έχει αρχίσει να μπαίνει δυναμικά στα μενού των εστιατορίων σε όλο τον κόσμο, σε μια μεγάλη ποικιλία απίθανων gourmet συνταγών. Έχει κερδίσει την ελληνική και ευρύτερα την μεσογειακή κουζίνα, με αμέτρητα πιάτα και ιδιαίτερα για τους λάτρεις της vegan διατροφής.

Τα παντζάρια δεν τα αγαπήσαμε σήμερα. Σύμφωνα με την μυθολογία ήταν αγαπημένη τροφή της θεάς του έρωτα, που έτρωγε πολλά παντζάρια για να διατηρεί τα κάλλη της. Κατά την ρωμαϊκή εποχή τα παντζάρια χρησιμοποιήθηκαν ως αφροδισιακό. Για την δύναμη που δίνει στο σώμα, ολυμπιονίκες έχουν κάνει αναφορά για την διατροφή τους και στη δύναμη των παντζαριών ως όπλο και μυστικό των διακρίσεων που έχουν λάβει. Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν μόνο για φάρμακο. Ο Ιπποκράτης συνιστά ζωμό τεύτλων σαν θρεπτικό μέσο. Από την άλλη είναι ένα λαχανικό που ανήκει στα ζαχαρότευτλα τα οποία προέρχονται από το γένος Beta. Το 1810 άρχισε να καλλιεργείται στη Γαλλία και τη Γερμανία για παραγωγή ζάχαρης.

 

Υλικά
Για τα παντζάρια
6 μέτρια παντζάρια
3 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Για την σαλάτα
1 κούπα ρόκα
1 κουταλιά άνηθο ψιλοκομμένο
50 γρ. καρύδια
80 γρ. φέτα θρυμματισμένη

Για το ντρέσινγκ
50 ml ελαιόλαδο
2 κουταλιές ξύδι βαλσάμικο
1 κουταλιά μουστάρδα
½ κουταλάκι μέλι
1 σκελίδα σκόρδο

 

Εκτέλεση
Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα παντζάρια, αλείφουμε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Τυλίγουμε ένα-ένα σε αλουμινόχαρτο και βάζουμε σε ένα ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν.

Όταν είναι έτοιμα, αφήνουμε να κρυώσουν και στη συνέχεια κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Αδειάζουμε τη ρόκα και τον άνηθο σε ένα μπολ, βάζουμε πάνω τα κομμάτια τα παντζάρια, τα καρύδια και την θρυμματισμένη φέτα.

Σε ένα πολυμηχάνημα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε.

Περιχύνουμε την σαλάτα και ανακατεύουμε.
Καλή επιτυχία!

salatamepsita3

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΨΗΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΕ ΣΦΕΛΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

 Σχέδιο χωρίς τίτλο 67 αντίγραφο
ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΛΙΓΟΥΡΙ

salatamefakeskaipligouri3