top image food
SALATAPANTZARI14.png

Τα παντζάρια δεν είναι απλό τρόφιμο. Είναι ένα βολβοειδές λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Μπορούμε να τα απολαύσουμε βραστά, μαγειρεμένα, ωμά, σε χυμούς και smoothies.

SALATAPANTZARI16

Γίνονται υπέροχη σαλάτα μιας και η σύγχρονη γαστρονομία έχει μια διαφορετική φιλοσοφία και η σαλάτα άρχισε πλέον να διαφοροποιείται από τις παραδοσιακές σαλάτες ή τις σαλάτες των εστιατορίων. Μια ζεστή, φανταστική σαλάτα που φτιάχνεται όλο το χρόνο, με υπέροχη γεύση και διαφορετικές υφές. Δίνει χρώμα στο τραπέζι, είναι ελαφριά, κλέβει τις εντυπώσεις. Παρασκευάζεται εύκολα σε ροδέλες ή σε τέταρτα, αρκεί να έχουν ψηθεί τα παντζάρια που όντως θέλουν κάποιο χρόνο.
Η σαλάτα με ψητά λαχανικά εποχής είναι θρεπτική, νόστιμη, υγιεινή και ονειρεμένη για να συνοδεύσει τα κρεατικά σας ή ακόμα και να σας χορτάσει ως πλήρες γεύμα με λίγες θερμίδες αλλά με πολύ θρεπτικά υλικά. Τα λαχανικά για εμάς τους Έλληνες είναι το προϊόν που θα βρεις φρέσκο σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης χειμώνα καλοκαίρι. Είναι ένα πλεονέκτημα που έχουμε για να γευόμαστε την κάθε εποχή. Να πηγαίνεις στο μανάβικο, να πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σου, δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεις ότι υλικό εποχής θέλεις.
Τα παντζάρια δεν τα αγαπήσαμε σήμερα. Σύμφωνα με την μυθολογία ήταν αγαπημένη τροφή της θεάς του έρωτα, που έτρωγε πολλά παντζάρια για να διατηρεί τα κάλλη της. Κατά την ρωμαϊκή εποχή τα παντζάρια χρησιμοποιήθηκαν ως αφροδισιακό. Για την δύναμη που δίνει στο σώμα, ολυμπιονίκες έχουν κάνει αναφορά για την διατροφή τους και στη δύναμη των παντζαριών ως όπλο και μυστικό των διακρίσεων που έχουν λάβει. Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν μόνο για φάρμακο. Ο Ιπποκράτης συνιστά ζωμό τεύτλων σαν θρεπτικό μέσο. Από την άλλη είναι ένα λαχανικό που ανήκει στα ζαχαρότευτλα τα οποία προέρχονται από το γένος Beta.

Υλικά
Για την σαλάτα
3 παντζάρια
1 κούπα ανάμεικτα λαχανικά
1 κούπα σπανάκι
50 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
80 γρ. ξηρό ανθότυρο τριμμένο
Για το ντρέσινγκ
80ml ελαιόλαδο
2 κουταλιές λευκό ξύδι
1 κουταλιά μουστάρδα
1/2 κουταλάκι μέλι
Χυμό από μισό λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι

 

Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τα παντζάρια και βράζουμε σε αρκετό αλατισμένο νερό μέχρι να ψηθούν.
Αφού είναι έτοιμα, αφήνουμε να κρυώσουν και στη συνέχεια ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε φέτες.
Αδειάζουμε τα λαχανικά και το σπανάκι σε ένα μπολ, βάζουμε πάνω τα κομμάτια τα παντζάρια, τα αμύγδαλα και τον τριμμένο ανθότυρο.
Σε ένα πολυμηχάνημα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε την σαλάτα και ανακατεύουμε.
Καλή επιτυχία!

SALATAPANTZARI1

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟΣ ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ

sokolateniosxalvassimigdali43

ΚΑΠΝΙΣΤΑ ΡΟΛΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

1