top image food
REVITHIA1.png

Όσοι θυμούνται τα φαγητά στο ξυλόφουρνο, στις γειτονιές του χωριού, δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσουν τη νοστιμιά τους. Ήταν μια μαγεία γεύσεων, μια ευωδία που χάριζαν τα αγνά υλικά, η συνταγή, ο παραδοσιακός φούρνος, τα κάρβουνα του ξύλου και η τεχνική του ψήστη.

REBITIHIA2

Και δεν έψηναν μόνο τις Κυριακές ή τις γιορτές τα ψητά κρέατα ή γλυκά. Τα Σάββατα ή τις καθημερινές ψήνανε τα ψωμιά του νοικοκυριού. Μετά από κάθε ψήσιμο και ενώ ο φούρνος ήταν ακόμα ζεστός, ψήνανε φαγητά σε ταψιά ή σε πήλινα. Από τα όσπρια δημοφιλές φαγητό στο φούρνο ήταν τα ρεβίθια. Μαγειρεύεται με χίλιους τρόπους και δίνει γευστικές λαδερές εκπλήξεις όπως ρεβίθια με μελιτζάνες στο φούρνο. Υπάρχουν πολλές περιοχές στην Ελλάδα όπως οι Κυκλάδες, η βόρεια Ελλάδα, η Λάρισα, η Στερεά Ελλάδα, η Σίφνος και αλλού, που φημίζονται για τα ρεβίθια τους. Σήμερα ρεβίθια στο φούρνο ψήνονται στους ηλεκτρικούς οικιακούς φούρνους. Άλλαξαν οι εποχές, άλλαξαν και οι συνήθειες.
Τα όσπρια είναι τα φτηνότερα τρόφιμα στην αγορά και έχουν κερδίσει την αγάπη του Έλληνα διότι είναι υψηλής διατροφικής αξίας. Έχουν ιδιαίτερη γεύση, είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, είναι η καλύτερη πηγή φυτικής πρωτεΐνης, έχουν πολλές βιταμίνες και για το λόγο αυτό τα χαρακτήρισαν ως το «κρέας των φτωχών». Το ελληνικό νοικοκυριό τα τιμά πολλές φορές το χρόνο, ιδιαίτερα όταν είναι φρέσκα και βραστερά, τότε χυλώνουν θαυμάσια. Είναι εκείνα τα πιάτα με τις σπιτικές γεύσεις, με μπόλικη αυθεντικότητα που μυρίζει νοικοκυρά με τα όλα της. Τη νοικοκυρά που μας έδωσε πολλές γεύσεις με ρεβίθια. Γιαχνί, σούπες, με ρύζι, χταπόδι, σουπιές, κουνουπίδι, με κρέας, με μελιτζάνες μουσακά, σαλάτα, νόστιμους ρεβυθοκεφτέδες και πολλά άλλα πιάτα. Στους αρχαίους Έλληνες ήταν πολύ αγαπητά. Τα έτρωγαν (τρώγω σήμαινε ροκανίζω, τραγανίζω) και ως «τρωγάλια», τα σημερινά μας στραγάλια.

Υλικά
300 γρ. ρεβίθια
4 μελιτζάνες
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για την σάλτσα
150 ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
2 πράσα το λευκό μέρος
1 σκελίδα σκόρδο
100 ml κόκκινο κρασί
300 γρ. ντομάτα κονκασέ
1 κουταλάκι ζάχαρη
2 φύλλα δάφνης
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κύβο ζωμό λαχανικών
300 ml ζεστό νερό
Αλάτι
Πιπέρι

 

Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα ρεβίθια σε αρκετό νερό ώστε να μουλιάσουν. Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε τα ρεβίθια και μεταφέρουμε σε μία κατσαρόλα με αρκετό νερό. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Εντωμεταξύ κόβουμε τις μελιτζάνες σε μέτρια κομμάτια και τις τηγανίζουμε ελαφριά σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα. Αδειάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και κρατάμε στην άκρη.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το πράσο σε φέτες και το σκόρδο μέχρι να πάρουν χρώμα.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα ρεβίθια και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Βάζουμε την ντομάτα, την ζάχαρη, τα φύλλα δάφνης και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 10 λεπτά.
Μεταφέρουμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί και ρίχνουμε τα ρεβίθια με τη σάλτσα. Διαλύουμε τον κύβο στο ζεστό νερό και περιχύνουμε το φαγητό. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά. Τα τελευταία 15 λεπτά ξεσκεπάζουμε το φαγητό και αφήνουμε να πάρει χρώμα.
Καλή επιτυχία!

REBITHIA2

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ

kotomempamies2

ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

loukanikamepatatesfournou1