top image food
CHEESEKAKE ΣΟΚΟΛΑΤΑ1.jpg

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί αν έτρωγαν cheesecake οι αρχαίοι Έλληνες ή δεν σας περνάει καν από το μυαλό μία τέτοια πιθανότητα; Και όμως, η απάντηση είναι ναι και μάλιστα θεωρείται ότι ήταν και πολύ διαδεδομένο, γι' αυτό και το προσέφεραν τόσο στους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων, προκειμένου να έχουν ενέργεια, όσο και στους γάμους, ως γλυκό κέρασμα από τη νύφη προς τους φίλους του συζύγου της, ως ένδειξη φιλοξενίας. Ακόμα μία αδιάψευστη απόδειξη αποτελεί η αναλυτική περιγραφή του αρχαίου Έλληνα γιατρού Αίγιμου -περίπου 6ος αιώνας π.Χ.-, ο οποίος έγραψε την πρώτη συνταγή για τέτοιου είδους γλυκίσματα στο βιβλίο του «Πλακουντοποιϊκόν Σύγγραμμα», αναφέροντας συγκεκριμένα, ότι έλιωναν αρχικά το τυρί σε ορειχάλκινο σκεύος και στη συνέχεια το ανακάτευαν με μέλι και βρεγμένο σιταρένιο αλεύρι, δημιουργώντας στην ουσία ένα χυλό, τον οποίο ζέσταιναν στη φωτιά και τον σέρβιραν όταν κρύωνε.

CHEESEKAKE ΣΟΚΟΛΑΤΑ15

Σχετική καταγραφή έχουμε και από τον Αθήναιο (230 μ.Χ.), ενώ και οι Ρωμαίοι, φαίνεται ότι παρασκεύαζαν ένα κέικ -που χρησιμοποιούνταν για θρησκευτικούς σκοπούς-, το οποίο ονομαζόταν placenta, από τον προαναφερθέντα αρχαιοελληνικό πλακούντα και που η παρασκευή του έμοιαζε πολύ με το σύγχρονο cheesecake.
Το 1545, κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο μαγειρικής, όπου περιλαμβάνεται συνταγή για τάρτα τυριού, ενώ το 1872, ο Αμερικανός Ουίλιαμ Λώρενς, στην προσπάθειά του να παρασκευάσει γαλλικό τυρί δημιούργησε τελικά το τυρί κρέμα, που αποτελεί το βασικό συστατικό του γλυκού.
Αιώνες, λοιπόν, μετά τη διάδοσή του στην Αρχαία Ελλάδα, στη Νέα Υόρκη του 19ου αιώνα πλέον -εξ ου και η λανθασμένη εντύπωση της αμερικανικής καταγωγής του- έκανε την εμφάνιση του το παγκοσμίως αγαπημένο cheesecake, με τη σημερινή γνωστή σε όλους μας μορφή του, με την ντελικάτη κρέμα τυριού, το τραγανό υπόστρωμα και την πλούσια επικάλυψη μαρμελάδας ή γλυκού. Είναι στην απόλυτη ευχέρειά σας να επιλέξετε για το στρώμα βάσης θρυμματισμένα μπισκότα, ζύμη ή σπογγώδες κέικ, να διακοσμήσετε την επιφάνειά του με γλυκό κουταλιού, μαρμελάδα ή φρούτα, είτε ακόμα να επιλέξετε τυρί ρικότα, ξινή κρέμα ή και μυζήθρα, αντί του τυριού κρέμα. Μπορείτε όμως να στραφείτε και προς την πλευρά ενός κέικ τυριού -άλλωστε αυτό ακριβώς σημαίνει η αγγλική ονομασία του γλυκού- ή να προτιμήσετε μία ελληνικότατη μυζηθρόπιτα στη λογική της ξεσκέπαστης πίτας, με ανάλατη μυζηθρούλα και θυμαρίσιο μέλι.
Σε κάθε περίπτωση ένα είναι το βέβαιο! Θα το απολαύσετε οικογενειακώς ή με τους φίλους σας ως την τελευταία κουταλιά, ιδιαίτερα δε αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε τα βήματα της συνταγής που ακολουθεί, με τον συνδυασμό-κόλαση δύο αγαπημένων και απόλυτα εθιστικών προϊόντων, της σοκολάτας και της φράουλας.

Υλικά
Για την βάση
300 γρ. σοκολατένια μπισκότα
80 γρ. λιωμένο βούτυρο

Για την κρέμα
600 γρ. τυρί κρέμα
500 γραμ. κρέμα κακάο με φουντούκια

Για σως φράουλας
200 γρ. φράουλες
80 γρ. ζάχαρη
20 γρ. λικέρ

Φρέσκιες φράουλες για σερβίρισμα

Εκτέλεση
Βάζουμε τα μπισκότα σε ένα multi και θρυμματίζουμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Αδειάζουμε σε ένα μπολ και περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αδειάζουμε το μείγμα σε μία στρογγυλή αποσπώμενη βάση. Πιέζουμε με ένα κουτάλι ώστε να στρώσουμε όλη την επιφάνεια.
Ρίχνουμε το τυρί κρέμα στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε στη συνέχεια την κρέμα κακάο και συνεχίζουμε μέχρι να έχουμε μία αφράτη κρέμα.
Μεταφέρουμε την κρέμα πάνω στη βάση με τα μπισκότα και στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια. Αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει για τουλάχιστον 1 ώρα και φτιάχνουμε την σως με φράουλες.
Πλένουμε τις φράουλες και κόβουμε στη μέση. Πιέζουμε λίγο με ένα πιρούνι και μεταφέρουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το λικέρ της αρεσκείας μας και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
Για να σερβίρουμε, ξεφορμάρουμε το γλυκό και μεταφέρουμε σε μια πιατέλα. ρίχνουμε πάνω στην κρέμα σοκολάτα την σως φράουλα και διακοσμούμε με φρέσκες φράουλες.
Καλή επιτυχία!

CHEESEKAKE ΣΟΚΟΛΑΤΑ154

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΥΜΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

λαζανια1

ΚΩΚ ΤΑΨΙΟΥ

ΚΕΡΔΙΣΤΕ 2 ΚΑΛΑΘΙΑ ΓΕΜΑΤΑ ΠΡΟΙΌΝΤΑ ΓΙΑΝΝΟΥ 2