top image food
megali.jpg

Είμαστε στην άνοιξη, σε μια ξεχωριστή περίοδο που τα χρώματα, τα αρώματα κυριαρχούν, μια περίοδο που μας δημιουργεί ένα αίσθημα ευφορίας, χαράς και ελπίδας. Μια περίοδο που η φύση αναζωογονείται, βλαστάνει και μας χαρίζει φρέσκους καρπούς.

 Από τις πιο γευστικές  απολαύσεις της άνοιξης που έχουν λατρέψει οι Κρητικοί και ιδιαίτερα οι λάτρεις της ρακής είναι η αγκινάρα. Δεν υπάρχει καλύτερο συνοδευτικό της ρακής με την αλατισμένη αγκινάρα να είναι βουτηγμένη στο λεμόνι. 

Λαχανικό που μπορεί να το μαγειρέψουμε με πολλούς τρόπους πολύ εύκολα.  Όμως το να απολαμβάνεις ένα λαχανικό φρέσκο και ωμό είναι ότι καλύτερο για την υγεία μας. Αυτό ακριβώς εκμεταλλευόμαστε με την αγκινάρα και μπορούμε να φτιάξουμε μια δροσερή και μυρωδάτη ανοιξιάτικη σαλάτα που θα την απολαύσουμε σκέτη ή θα συνοδεύσει το φαγητό μας, ταιριάζει ιδανικά με ψητό ψάρι. Μαζί της μπορούμε να προσθέσουμε καρότο,  ένα άλλο λαχανικό που τρώγεται ωμό και αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.  Μια σαλάτα με αγκινάρες και αγνό παρθένο ελαιόλαδο είναι μια καλή πρόταση για αυτή την περίοδο που μπορούμε ακόμα να τις προμηθευτούμε πριν μπει το καλοκαίρι. 

 


Υλικά

4 αγκινάρες

4 καρότα 

Φυλλαράκια δυόσμο ή μαϊντανό

100ml ελαιόλαδο 

4 λεμόνια

Αλάτι

 


Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα καρότα σε μικρά μπαστουνάκια.Αφαιρούμε τα φύλλα από τις αγκινάρες (το κάτω μέρος που μένει στα φύλλα <<οι χτύποι>> όπως λέμε τρογωνται, εδώ στη Κρήτη είναι ιδανικός μεζές της ρακής).

1

 

Καθαρίζουμε γύρω γύρω και τρίβουμε με λεμόνι να μην μαυρίσει. Κόβουμε στη μέση την αγκινάρα και αφαιρούμε το χνουδάκι που έχει εσωτερικά. Ώσπου να καθαρίσουμε όλες τις αγκινάρες τις βάζουμε σε μπολ με νερό και τον χυμό από δυο λεμόνια. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τις αγκινάρες και ανακατεύουμε με τα καρότα και τον ψιλοκομμένο δυόσμο.

23

45

Χτυπάμε το ελαιόλαδο με το χυμό από δυο λεμόνια και το αλάτι. Περιχύνουμε τα λαχανικά, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

67

Καλή επιτυχία!!!

8

9

10