top image food
Σχέδιο χωρίς τίτλο-81 αντίγραφο.png

Η γνωστή μας πορτοκαλί γλυκιά κολοκύθα ξεκίνησε το οδοιπορικό της στον κόσμο από την άγρια κολοκύθα, που φυόταν στην Γουατεμάλα και το Μεξικό, απ’ όπου η καλλιέργειά της επεκτάθηκε στην Αμερική.

Από εκεί ο Κολόμβος την έφερε στην Πορτογαλία και την Ισπανία, ενώ σήμερα, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί της είναι η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Ιταλία, η Αίγυπτος και η Αργεντινή. Η κολοκύθα είναι είδος συγγενικό με το πεπόνι και το αγγούρι και οι ποικιλίες της είναι αμέτρητες, όπως άλλωστε και τα χρώματα, τα σχήματα, τα μεγέθη και οι γεύσεις που μπορεί να έχει ο καρπός της. Η κολοκύθα, την οποία τα τελευταία χρόνια ανακαλύπτουμε και αξιοποιούμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, υπήρξε για τους ντόπιους Αμερικανούς ένα εξαιρετικά σημαντικό προϊόν, το οποίο μάλιστα έθαβαν μαζί με τους νεκρούς τους, προκειμένου να τους συντροφεύει στο τελευταίο τους ταξίδι. Ίσως αυτός να είναι και ένας από τους λόγους που οι κολοκύθες είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένες με το έθιμο του Halloween, μια γιορτή της Βόρειας Αμερικής κυρίως, που ωστόσο το όχημα της παγκοσμιοποίησης την έχει κάνει γνωστή και αποδεκτή σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Halloween, που γιορτάζεται την 31η Οκτωβρίου, έχει έναν μυστικιστικό χαρακτήρα, που το διαφοροποιεί από την Ελληνική Αποκριά, παρά το γεγονός ότι στην σημερινή της μορφή η γιορτή δεν ασχολείται πλέον με φαντάσματα και πνεύματα, αλλά περισσότερο με διασκέδαση, εορταστικές μεταμφιέσεις και γλυκίσματα. Αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας Κελτικής γιορτής Samhaim, ενώ και οι ρίζες για το έθιμο της κολοκύθας εντοπίζονται στον παλιό ιρλανδικό μύθο του Τζακ, ο οποίος ήταν τόσο τσιγκούνης και πειραχτήρι, που δεν τον άντεχε ούτε ο ίδιος ο διάβολος, οπότε, προκειμένου να τον ξεφορτωθεί, του έδωσε ένα αναμμένο κάρβουνο για να φωτίζει τον δρόμο του, που ο Τζακ το τοποθέτησε μέσα σε ένα ραπάνι, αφού πρώτα το σκάλισε.

 Σχέδιο χωρίς τίτλο 80

Πέρα από τον μυστικισμό που αποπνέει ως σύμβολο του Ηalloween, η κολοκύθα είναι περιζήτητη όχι μόνο για την εύγευστη σάρκα της, αλλά και για τους σπόρους της -τον γνωστό πασατέμπο, για να περνάει η ώρα-, καθώς και για το έλαιο που παράγεται από τους σπόρους και τα φύλλα της, το οποίο τείνει να γίνει περιζήτητο στην φαρμακοβιομηχανία. Η σάρκα μαγειρεύεται ως λαχανικό -είναι χαρακτηριστικό ότι μπορεί να αντικαταστήσει την πατάτα σχεδόν σε κάθε συνταγή και αποτελούσε κύριο συστατικό στην φθινοπωρινή και χειμερινή τοπική κουζίνα των νησιών των Κυκλάδων και όχι μόνο-, αλλά ταυτόχρονα χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική και στην παρασκευή αναψυκτικών ή αλκοολούχων ποτών. Η κολοκύθα, που ονομάζεται επίσης και λύρα ή ταμπουράς, λόγω πιθανότατα του σχήματός της, αποτελεί συνώνυμο του φθινοπώρου και η εμφάνισή της στις λαϊκές αγορές των πόλεων ή στις αυλές των σπιτιών της ελληνικής υπαίθρου, σηματοδοτεί την έναρξη μουντών και βροχερών ημερών, τις οποίες καλείται να φωτίσει με το έντονο χρώμα της, μέσα από τις αλμυρές και γλυκές εκδοχές παρασκευών της, που μπορούν πραγματικά να απογειώσουν το καθημερινό μας τραπέζι. Τα καροτενοειδή, στα οποία άλλωστε οφείλεται και το όμορφο πορτοκαλί χρώμα της, καθώς και οι πολύτιμες βιταμίνες, την καθιστούν απαραίτητη για τον οργανισμό. Διαλέξτε, λοιπόν, την καλύτερη -με βασικά κριτήρια να έχει το κοτσάνι της και το περίβλημά της να είναι σκληρό και έντονα πορτοκαλί, χωρίς χτυπήματα και γρατζουνιές- και μετατρέψτε την σε απολαυτικές σούπες βελουτέ, σε πολύχρωμο πουρέ, σε χορταστικές σαλάτες, σε πρωτότυπες τάρτες ή cup cakes, σε αγαπημένα γλυκά του κουταλιού ή μαρμελάδες και φυσικά σε υπέροχες πίτες με κρατσανιστό φύλλο. Μην ξεχνάτε ότι η κολοκύθα μπορεί να διατηρηθεί σε σκιερό και ξηρό μέρος έως και 6 μήνες, οπότε τώρα που είναι στην εποχή τους αγοράστε τις και αφήστε τις να συντροφεύουν τις γαστρονομικές αναζητήσεις σας όλο τον χειμώνα!

 

Υλικά
400 γραμ. καθαρισμένη κολοκύθα
5 μανιτάρια άσπρα
20 ml ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
1/3 κουταλάκι ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι

 

Για το σερβίρισμα
1 κούπα ρόκα
100 γραμ. μανούρι

Για ντρέσινγκ
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές κρέμα βαλσάμικο ξύδι

 

Εκτέλεση
Κόβουμε την κολοκύθα και τα μανιτάρια σε μέτρια κομμάτια και αδειάζουμε σε ένα ταψί.

Προσθέτουμε την σκελίδα το σκόρδο ολόκληρη, ρίχνουμε τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Όταν είναι έτοιμα βγάζουμε από το φούρνο και κρατάμε στην άκρη μέχρι να χρησιμοποιήσουμε στην συνταγή.

Κατόπιν, ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε μία κουταλιά ελαιόλαδο, τοποθετούμε το μανούρι και αφήνουμε να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Σε μία πιατέλα, ρίχνουμε την ρόκα και πάνω σερβίρουμε τα λαχανικά. Προσθέτουμε το μανούρι και τέλος περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και την κρέμα βαλσάμικο.

Ανακατεύουμε την σαλάτα και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

Σχέδιο χωρίς τίτλο 82

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΙΟΓΚΑΚΙΑ

Σχέδιο χωρίς τίτλο 80 αντίγραφο 8ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ

Σχέδιο χωρίς τίτλο 80 αντίγραφο 3