top image food
kapnistimelitzanosalata2.png

Η μελιτζάνα αποτελεί ένα εντυπωσιακό λαχανικό με πολλοστά οφέλη. Γίνεται και υπέροχη σαλάτα, μιας και η σύγχρονη γαστρονομία έχει μια διαφορετική φιλοσοφία και η σαλάτα άρχισε πλέον να διαφοροποιείται από τις παραδοσιακές σαλάτες ή τις σαλάτες των εστιατορίων.

kapnistimelitzanosalata3

Με λαδόξυδο, μαϊντανό και φέτα είναι θεός! Αποτελεί δημοφιλές ορεκτικό που έχει θέση στο ελληνικό τραπέζι. Η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα δεν είναι απλά πεντανόστιμη, είναι και πολύ υγιεινή σε αντίθεση με άλλες σαλάτες-αλοιφές.
Έχει κερδίσει την ελληνική και ευρύτερα την μεσογειακή κουζίνα με αμέτρητα πιάτα, λιγότερο ή περισσότερο γνωστά όπως είναι ο μουσακάς, το ιμάμ, τα παπουτσάκια, η μελιτζανοσαλάτα, τηγανιτή σε ελαιόλαδο κλπ. Κάθε χώρα έχει τουλάχιστον μια σπεσιαλιτέ με μελιτζάνα. Η μελιτζάνα άλλωστε είναι μια ευέλικτη πρώτη ύλη που μπορεί να ψηθεί, να φουρνιστεί, να τηγανιστεί, να σοταριστεί, να μαριναριστεί, να μαγειρευτεί, να γεμιστεί. Κάθε χώρα στην οποία ευδοκιμεί έχει τις αγαπημένες της συνταγές.
Βασίλισσα των λαχανικών την θεωρούσαν στην Ινδία και στην Κίνα που εντοπίζεται την περίοδο της δυναστείας Τζιν (265-316 µ.Χ.) και κατατάσσεται ανάµεσα στις «ασφαλείς» για τον αυτοκράτορα τροφές. Η πρώτη γραπτή αναφορά για το φυτό εντοπίζεται σε μια αρχαία κινέζικη αγροτική πραγματεία το 544 π.Χ. Τον 7ο και 8ο αιώνα, ακολουθώντας τους μουσουλμάνους, η χάρη της έφτασε στη λεκάνη της Μεσογείου. Στο µενού των Ιταλών µπήκε περίπου τον 13ο αιώνα και την ίδια περίοδο 12ο -13ο αι. την γνωρίσαμε στην Ελλάδα. Η πρώτη χρήση της μελιτζάνας ήταν πιθανώς φαρμακευτική και όχι μαγειρική καθώς η σάρκα της έχει ακόμη και σήμερα μια πικρή επίγευση, παρά τους αιώνες εξημέρωσης. Με το που άρχισαν όμως οι προσπάθειες για λιγότερο πικρές ποικιλίες, δοκιμάστηκε στο μαγείρεμα και έγινε η βάση για μια πληθώρα συνταγών.


Υλικά
3 μελιτζάνες φλάσκες
2 σκελίδες σκόρδο
1 πιπεριά κίτρινη
½ ματσάκι μαϊντανό
1 κουταλιά κάπαρη
20ml ξύδι
100ml Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
½ κουταλάκι πάπρικα καπνιστή
1/3 κουταλάκι κύμινο
Αλάτι
Πιπέρι

 


Εκτέλεση
Αρχικά πλένουμε και σκουπίζουμε τις μελιτζάνες. Χαράζουμε σε διάφορα σημεία με ένα μαχαίρι και αφήνουμε να ψηθούν πάνω σε εστία γκαζιού για περίπου 20 λεπτά γυρίζοντας συνεχώς από κάθε πλευρά. Σε περίπτωση που δεν διαθέτουμε γκάζι ψήνουμε στην σχάρα του φούρνου στο γκριλ για περίπου 30 λεπτά.
Αφού έχουν ψηθεί και μαλακώσει οι μελιτζάνες αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και κόβουμε καταμήκος. Με ένα κουτάλι βγάζουμε την σάρκα και μεταφέρουμε σε ένα τρυπητό.
Αλατίζουμε και πιέζουμε με τα χέρια να φύγει η υγρασία από τις μελιτζάνες.
Σε ένα πολυμηχάνημα ρίχνουμε το σκόρδο, την πιπεριά κομμένη σε κομμάτια, τον μαϊντανό, την κάπαρη, το ξύδι, το ελαιόλαδο, την πάπρικα, το κύμινο και το πιπέρι και πολτοποιούμε.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα.
Αδειάζουμε σε ένα μπόλ και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα να παγώσει.
Σερβίρουμε την μελιτζανοσαλάτα με λίγο έξτρα ελαιόλαδο.
Καλή επιτυχία!

kapnistimelitzanosalata1

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

2patatesougkraten2

ΜΑΡΟΥΛΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΗΘΟ

maroulosalata3a