top image food
salatakarot2.png

Η πιο δροσερή καλοκαιρινή σαλάτα που συνδυάζει λαχανικά με φρούτα. Εύκολη και γρήγορη που κλέβει τις εντυπώσεις για καθημερινό και κυριακάτικο τραπέζι. Τα ντοματίνια μας δίδουν πεντανόστιμες συνταγές με εκπληκτική γεύση. Παράγονται σε όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη και τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα μέχρι τη βόρεια Ελλάδα.

salatakarot1
Η σαλάτα αυτή, πέρα από τη γεύση της, έχει ωραία χρώματα και παρασκευάζεται γρήγορα. Τα ντοματίνια έχουν μπει δυναμικά στην ελληνική κουζίνα δημιουργώντας πληθώρα συνταγών. Έτσι κι αλλιώς η ντομάτα έχει γίνει βασικό υλικό της κουζίνας μας. Τα μικρά ντοματάκια ως ποικιλία καλλιεργείται από το 1800 για τους πολύ μικρούς καρπούς της. Έχει πατρίδα το Περού και τη βόρεια Χιλή. Η πιο γνωστή ελληνική ποικιλία είναι το ντοματάκι Σαντορίνης.
Η ιστορία της ντομάτας ξεκινά το 700 π.Χ., όταν την καλλιεργούσαν οι Αζτέκοι και οι Ίνκας στην Κορδιλιέρα των Άνδεων, η οποία εκτείνεται από το Περού και τον Ισημερινό έως τη Βολιβία. Από τότε της έδωσαν το όνομα «tomati» ή «xtomati» από μια Μεξικανή διάλεκτο (Nahuati). Ο ισπανός Κονκισταδόρας, το 1520, σε μια υπαίθρια αγορά είδε τις ντομάτες και μετέφερε σπόρους στην Ισπανία. Από εκεί κατέληξαν στη Νάπολη της νότιας Ιταλίας και πήρα το γνωστό όνομα «χρυσό μήλο» δηλαδή «pomo d’ oro». Ο ερχομός του βασιλιά Όθωνα στην Ελλάδα συνοδεύτηκε με την άφιξη της ντομάτας από τους μαγείρους που έφερε μαζί του. Σήμερα η ντομάτα καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο. Όμως οι Έλληνες, καλοφαγάδες όπως έχουν χαρακτηριστεί, τρώνε ανά άτομο περισσότερες ντομάτες από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία.

Υλικά
200 γρ. ντοματίνια
50 γρ. ρόκα
1 ροδάκινο κομμένο σε φέτες
4 φέτες χαλούμι
Για την σως
80 ml ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι φύλλα βασιλικού
2 κουταλιές ξύδι
1 κουταλάκι μουστάρδα
Αλάτι
Πιπέρι


Εκτέλεση
Αρχικά κόβουμε τα ροδάκινα σε φέτες.
Σε ένα σχαροτήγανο αλείφουμε λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε τα ροδάκινα και το χαλούμι 2 λεπτά από κάθε πλευρά.
Σε ένα βαθύ πιάτο απλώνουμε την ρόκα και τα ντοματίνια.
Τοποθετούμε σε διάφορα σημεία τα ροδάκινα και το χαλούμι.
Σε ένα multi βάζουμε όλα τα υλικά για την σως και πολτοποιούμε.
Περιχύνουμε πάνω στην σαλάτα λίγο πριν σερβίρουμε και ανακατεύουμε καλά.
Καλή επιτυχία!

salatakarot3

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

2patatesougkraten2

ΜΑΡΟΥΛΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΗΘΟ

maroulosalata3a