top image food
salatamefakeskaipligouri1.png

Άραγε, ο Αίσωπος, που στον γνωστό μύθο του λειώνει ανάμεσα στα δάχτυλά του τον μοναδικό κόκκο φακής που μαγείρεψε, γιατί ο Ξάνθος, το αφεντικό του, του ζήτησε "φακὸν ἕψησον καὶ οὐ φακούς", φανταζόταν ποτέ το αρμονικό τούτο πάντρεμα του οσπρίου με το πληγούρι;

salatamefakeskaipligouri3

Υποθέτω πως όχι, όπως άλλωστε δεν θα το φανταζόταν και ο Ησαύ, ο πρωτότοκος γυιός του Ισαάκ, ο οποίος πιθανότατα δεν θα πωλούσε τόσο εύκολα τα πρωτοτόκιά του στον αδελφό του Ιακώβ, εφόσον το πινάκιον φακής δεν περιείχε και λίγο πληγούρι! Και τα παλληκάρια της φακής τι έχουν άραγε να καταθέσουν σχετικά, έχουν συνειδητοποιήσει ή όχι ότι θα μπορούσαν να αποτινάξουν από πάνω τους την ταμπέλα του ψευτοπαλικαρά και θρασύδειλου, αν πρόσθεταν λίγο πληγούρι στις φακές τους; Κι εκείνα πια που σίγουρα δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για όλα αυτά τα μαγειροπαντρέματα, είναι τα παιδάκια, που ακούγοντας το γνωστό τραγουδάκι με τα όσπρια -ξέρετε τώρα "παραμύθι, μύθι, μύθι, το κουκί και το ρεβίθι"- , με την αυστηρή φακή να βάζει φυλακή τα άτακτα όσπρια, αν και η φάβα της φωνάζει "φακή άσ’ τα, δεν πειράζει", σίγουρα έχουν στο μυαλουδάκι τους τελείως διαφορετικές εικόνες από ένα πιάτο πληγουροφακή! Και δεν σας πειράζει φαντάζομαι που λέω πληγουροφακή, κατά την βολβοφακή -μαγειρεμένη με βολβούς- που διασώζει ο Αθήναιος και όχι, ας πούμε, φακοπλήγουρο, κατά το φακόρυζο. Όπως κι αν έχει το πράγμα, η παρούσα συνταγή δίνει ένα αποτέλεσμα όχι μόνο εξαιρετικά εύγευστο, αλλά και προφανώς ιδιαίτερα δυναμωτικό, δεδομένου ότι οι μεν φακές είναι όσπριο με μεγάλη θρεπτική αξία, πλούσιο -μεταξύ άλλων- σε σίδηρο, φώσφορο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και βιταμίνες Β, την ίδια στιγμή που το πληγούρι -ή πουργούρι ή χόνδρος αν προτιμάτε-, είναι ένα δημητριακό από σπασμένο σκληρό σιτάρι, με πολλές φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και αρκετά υψηλά επίπεδα των περισσοτέρων βιταμινών και ανόργανων συστατικών.

Και βέβαια δεν θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε αυτήν την αναφορά μας στις φακές, χωρίς να τονίσουμε ότι οι καλύτερες στην Ελλάδα -για να μην πω στον κόσμο-, παράγονται στο οροπέδιο της Εγκλουβής, στην Λευκάδα, το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ως μία από τις 5 προστατευόμενες περιοχές μοναδικού αισθητικού - φυσικού και πολιτιστικού κάλλους της Ελλάδος, ενώ οι ίδιες οι φακές Εγκλουβής περιλαμβάνονται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, υπό την αιγίδα της UNESCO.

Υλικά
200 γρ. φακές
100 γρ. πλιγούρι
8 ντοματίνια κομμένα σε μικρά καρέ
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά ψιλοκομμένο άνηθο
100 γρ. φέτα θρυμματισμένη
100ml ελαιόλαδο
2 κουταλιές ξύδι άσπρο
1 πρέζα κύμινο
Αλάτι
Πιπέρι

 

Εκτέλεση
Αρχικά ξεπλένουμε τις φακές και βράζουμε σε αρκετό νερό μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

Εντωμεταξύ βράζουμε το πλιγούρι με νερό για όσο χρόνο αναγράφει η συσκευασία. Σουρώνουμε και αφήνουμε επίσης να κρυώσει.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις φακές και το πλιγούρι.

Προσθέτουμε τα ντοματίνια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό, τον άνηθο, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το κύμινο και αλατοπιπερώνουμε.

Ρίχνουμε την φέτα θρυμματισμένη και ανακατεύουμε απαλά.

Κλείνουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα, η σαλάτα είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Καλή επιτυχία!

 salatamefakeskaipligouri2

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΨΗΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΕ ΣΦΕΛΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Σχέδιο χωρίς τίτλο 67 αντίγραφο