top image food
pastitsio13.png

Το παστίτσιο είναι από τα λατρεμένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας για γιορτινά, οικογενειακά, ή κυριακάτικα τραπέζια. Φαγητό που σε χορταίνει και θες να το απολαύσεις ζεστό με μια δροσερή σαλάτα όλες τις εποχές του χρόνου.

pastitsio15

Αρέσει ιδιαίτερα στα παιδιά χωρίς να αφήνουν μπουκιά στο πιάτο, για να μην σου πω ότι θα ζητήσουν και συμπλήρωμα. Φαγητό που φτιάχνεται με τρία βασικά υλικά, μακαρόνια, κιμά και λευκή σάλτσα ή αλλιώς μπεσαμέλ.

Υλικά
Για κιμά
250γρ. μοσχαρίσιο κιμά
250γρ. χοιρινό κιμά
100 ml ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
150 ml κόκκινο κρασί
½ κουταλάκι ρίγανη
1 ξύλο κανέλας
¼ κουταλάκι γαρίφαλο
400γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα
1 κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι πιπέρι

Για μακαρόνια
1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
100γρ. γραβιέρα

Για μπεσαμέλ
1,5 λίτρο φρέσκο γάλα
150γρ. βούτυρο
150γρ. αλεύρι
150γρ. γραβιέρα
1 αυγό
¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
Αλάτι πιπέρι

Για πασπάλισμα
Φρυγανιά τριμμένη
Γραβιέρα τριμμένη

 

Εκτέλεση
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα δυο είδη κιμά μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν.
Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να μυρίσουν.
Ρίχνουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά περίπου. Όταν είναι έτοιμος κρατάμε στην άκρη για τη συνταγή.
Σε αρκετό αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια 2 λεπτά λιγότερο από όσο γράφει η συσκευασία. Όταν είναι έτοιμα, σουρώνουμε και μεταφέρουμε τα μισά στο ταψί .
Ρίχνουμε τη μισή γραβιέρα, προσθέτουμε τον κιμά σε όλη την επιφάνεια και πάνω τα υπόλοιπα μακαρόνια και την γραβιέρα. Αφήνουμε στην άκρη για να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο να λιώσει αλλά όχι να καεί. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα πολύ καλά μέχρι να μυρίσει το αλεύρι.
Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα που έχουμε αφήσει μισή ώρα εκτός ψυγείου και ανακατεύουμε συνεχώς. Αφού έχει πάρει όλο το γάλα συνεχίζουμε να ανακατεύουμε πάνω στη φωτιά μέχρι να πήξη η κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το αυγό ανακατεύοντας γρήγορα. Προσθέτουμε τη γραβιέρα και τα μπαχαρικά μας και ανακατεύουμε για να δέσουν.
Περιχύνουμε τη μπεσαμέλ πάνω στα μακαρόνια ομοιόμορφα και πασπαλίζουμε την επιφάνια με τριμμένη φρυγανιά και γραβιέρα για να κάνει ωραία κρούστα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αντιστάσεις για περίπου 30 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

pastitsio1

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ

kotomempamies2

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

kotopoulomelaxanika2

kotopoulomelaxanika2