top image food
29B99E7A-C02B-43F2-98C9-3A3F2C261750.jpeg

Η κολοκύθα είναι ένα όμορφο χρωματιστό λαχανικό που το απολαμβάνουμε από το φθινόπωρο έως και την άνοιξη.

02755FC1 5E97 42BC 851D 841D17000FF2
Έχει ενταχθεί στη διατροφή μας με αμέτρητους τρόπους χαρίζοντας μας γλυκιές και αλμυρές γεύσεις. Είναι μια σούπερ θρεπτική τροφή πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα αλλά  χαμηλή σε θερμίδες. Ιδανικό λαχανικό για να φτιάξεις πουρέ ως συνοδευτικό σε κρέατα και σε ζυμαρικά. Η σάλτσα κολοκύθας είναι πλούσια σε φυτικές ίνες ενώ δίνει μια βελούδινη υφή.  Η σούπα κολοκύθας, η γλυκιά ή αλμυρή κολοκυθόπιτα, οι τηγανιτές λεπτές φέτες (τσιπς κολοκύθας),  ακόμα και σπιτικές μαρμελάδες και τα γλυκά κουταλιού, είναι ενδεικτικές γαστρονομικές προτάσεις για να αξιοποιήσεις αυτό το λαχανικό. Ακόμα, τα γήινα χρώματα που μας χαρίζει και η δυνατότητα διατήρησης της για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου, έκανε την κολοκύθα διακοσμητικό στοιχείο, ακόμα και σε βιτρίνες καταστημάτων.

Πέρα από αυτά η κολοκύθα έχει συνδεθεί με το Halloween το οποίο θεωρείται από τις παλιότερες παραδόσεις του κόσμου που σχετίζεται με ένα βασικό στοιχείο της ανθρώπινης φύσης, τη σχέση μεταξύ ζωντανών και νεκρών. Όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί δημιούργησαν τελετουργικές εθιμοτυπίες επικεντρωμένες στη μεταθανάτιο ζωή και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμούν τους νεκρούς τους. Ο εορτασμός αυτός είναι δημοφιλής στις ΗΠΑ και στο Καναδά. Αντίστοιχα άλλες χώρες όπως το Μεξικό για παράδειγμα έχουν την ημέρα των νεκρών, η Κίνα την ημέρα σκουπίσματος των τάφων κλπ. Σήμα κατατεθέν αυτής της γιορτής είναι τα φαναράκια που φτιάχνονται από μεγάλες κολοκύθες πάνω στις οποίες χαράσσονται ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο αστεία και άλλοτε πιο τρομακτικά. Το έθιμο της κολοκύθας αντλεί ρίζες από έναν παλιό Ιρλανδικό μύθο, του Τζακ, που ήταν τσιγκούνης και πειραχτήρι.

 

Υλικά

  • 500 γρ. καθαρισμένη κολοκύθα
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 50 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 5 φέτες μπέικον
  • 400 γρ. πέννες

 

Εκτέλεση

  1. Σε ένα ταψί ρίχνουμε την κολοκύθα κομμένη σε μικρά κομμάτια, το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
  2. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
  3. Εντωμεταξύ, βράζουμε τις πέννες  σε αρκετό αλατισμένο νερό για όσο χρόνο αναγράφει η συσκευασία. Κρατάμε μισή κούπα  από το ζωμό και σουρώνουμε τις πέννες.
  4. Σε ένα τηγάνι αδειάζουμε το μπέικον κομμένο σε μικρά κομμάτια και σοτάρουμε μέχρι να ξεροψηθεί. Αφαιρούμε από το μάτι και κρατάμε  στην άκρη.
  5. Όταν είναι έτοιμη η κολοκύθα, μεταφέρουμε σε ένα μπλέντερ μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τα αμύγδαλα, το κεφαλοτύρι και τον ζωμό από τις πέννες.
  6. Χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να γίνουν λείο μείγμα.
  7. Ανακατεύουμε με τα ζυμαρικά και προσθέτουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο.
  8. Προσθέτουμε το μπέικον και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

6C2AE664 8C47 4305 8A18 FE298466209E