top image food
MANIW22.png

Η μανιάτικη τσουχτή, μία από τις νοστιμότερες ελληνικές μακαρονάδες, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να παντρεύει αρμονικά τα χειροποίητα τοπικά ζυμαρικά με τρία εν αφθονία προϊόντα της μανιάτικης γης, το ελαιόλαδο, το αυγό και το ντόπιο τυράκι, ιδανικά ξερή μυζήθρα.

MANIS3

Ακόμα δε και το χοντρό αλάτι, που παραδοσιακά συνόδευε το βράσιμο των ζυμαρικών, είχε συλλεχθεί ευλαβικά από τις δυσπρόσιτες βραχώδεις ακτές της περιοχής. Τόσο απλά, τόσο μοναδικά, τόσο προσηλωμένα στα μονοπάτια της φιλοσοφίας αξιοποίησης του «βρισκούμενου», της περίφημης «φτωχής κουζίνας», στο πλαίσιο της οποίας κάθε συνταγή βασίζεται σε 2-3 υλικά, που υπάρχουν σε κάθε σπιτικό, πάντα μιλώντας για μία συγκεκριμένη περιοχή.
Η τσουχτή μακαρονάδα της Μάνης δανείζεται το όνομά της από το ρήμα τσούζω -όχι, μην πάει ο νους σας στο κακό-, που αναφέρεται στα μακαρόνια και στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα σημαίνει το περίχυμά τους με καυτό ελαιόλαδο, τεχνική που τους προσδίδει μοναδική νοστιμιά. Ακριβώς η εξαιρετική γεύση του πιάτου και ο αριστοτεχνικός συνδυασμός των πλούσιων συστατικών, που εξισορροπούν την απουσία κρέατος, τοποθετούν τις τσουχτές στην κορυφή των εκλεκτών εδεσμάτων της παραδοσιακής γαστρονομίας της Μάνης, ικανών να βγάλουν ασπροπρόσωπη τη χρυσοχέρα νοικοκυρά στα μάτια του πιο υψηλού προσκεκλημένου στο οικογενειακό τραπέζι. Μια συνταγή λιτή και ταυτόχρονα σαγηνευτική, καθρέφτης της ίδιας της μανιάτικης τοπικής κουζίνας, αλλά και της γης της Μάνης, της ιστορικής και πανέμορφης αυτής περιοχής στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, που μοναδική και πολυποίκιλη μέσα στην απλότητά της, πλασμένη από πέτρα και θάλασσα, σπαρμένη με πυργόσπιτα και ελιόδεντρα, ποτισμένη με αρώματα ελαιολάδου, εσπεριδοειδών και βοτάνων, προσμένει τον ψαγμένο ταξιδιώτη να την εξερευνήσει και να τη γευθεί, μέσα από αριστουργήματα γεύσης, στα οποία η γόνιμη φαντασία και δημιουργικότητα της Μανιάτισσας νοικοκυράς μετέτρεψε τα λιγοστά, αλλά εξαιρετικής ποιότητος τοπικά προϊόντα.
Ακολουθήστε, λοιπόν, τη συνταγή μας και μην φοβηθείτε το καλής ποιότητος βουτυράκι για να τηγανίσετε το αυγό και να χρυσίσετε το τυράκι σας. Το γευστικό αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει από την πρώτη κιόλας πιρουνιά, αυτήν που τα ζυμαρικά, περιχυμένα ηδονικά με τον ρευστό και ζεστό κρόκο του αυγού, θα σας κάνουν πραγματικά να μην κρατιέστε να τα δοκιμάσετε!

Υλικά
500 γρ. μακαρόνια νούμερο 6 ή 10
80 ml ελαιόλαδο
20 γρ. βούτυρο προαιρετικά
4 αυγά
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα των αυγών
250 γρ. μυζήθρα ξερή ή ξερό ανθότυρο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα βράζουμε τα μακαρόνια με αρκετό αλατισμένο νερό για όσο χρόνο αναγράφει η συσκευασία. Όταν είναι έτοιμα σουρώνουμε και αδειάζουμε σε μια πιατέλα.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και 3 κουταλιές τριμμένο ανθότυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα και να βγάλει τα αρώματα του. Περιχύνουμε πάνω από τα μακαρόνια και ανακατεύουμε.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα αυγά μέχρι να ψηθούν αλλά όχι να πήξει ο κρόκος.
Τέλος, ρίχνουμε αρκετή τριμμένη μυζήθρα στα μακαρόνια και σερβίρουμε πάνω με τα αυγά.
Καλή επιτυχία!

ΜΑΝΙΣ2

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ

kotomempamies2

ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

loukanikamepatatesfournou1