top image food
arxiki1.png

Τα πλασμένα με αγνά υλικά ζυμαρικά, ανέκαθεν αποτελούσαν κύρια επιλογή στη διατροφή των Ελλήνων για καθημερινά ή κυριακάτικα τραπεζώματα. Δένουν τέλεια με κρεατικά, θαλασσινά, λαχανικά, παντρεύονται με όσπρια, γίνονται πεντανόστιμες θρεπτικές σούπες, όπως επίσης και κρύες σαλάτες.

Τα μανιτάρια, ο πρωταγωνιστής αυτής της συνταγής, αποτελούν εξαιρετική τροφή για χορτοφάγους, είναι το κρέας τους, μιας και περιέχουν περισσότερη φυτική πρωτεΐνη από πολλά άλλα λαχανικά.

Επί πλέον έχουν ελάχιστα λιπαρά και θερμίδες, για αυτό προτιμούνται από όσους προσέχουν την διατροφή τους.Είναι η Ιταλία η χώρα που πρώτη από εμάς παρασκεύασε λαζάνια; Η απάντηση είναι όχι! Είναι η Ελλάδα! Η ίδια η λέξη “λαζάνια” μας το υποδεικνύει, αφού οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν μία ζύμη με το όνομα “λάγανον”, η οποία περιείχε αλεύρι και νερό και την οποία στη συνέχεια άνοιγαν σε πολύ λεπτό φύλλο, έκοβαν σε λωρίδες και τις έβραζαν. Αυτή είναι και η πρώτη αναφορά στα ζυμαρικά παγκοσμίως. Τον 8ον αιώνα π.Χ. οι πρώτοι Έλληνες έποικοι που μετανάστευσαν στην Ιταλία μετέφεραν μαζί τους και το λάγανον, το οποίο μετονομάστηκε σε Laganum, που είναι τα σημερινά γνωστά μας λαζάνια.

DSC07590123

Υλικά

300 γραμμάρια λαζάνια

50 ml ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο

1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες

50 γραμμάρια λευκό κρασί

150 γραμμάρια μανιτάρια λευκά

150 γραμμάρια μανιτάρια portobello

100 γραμμάρια ντοματίνια

3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό

Αλάτι

Πιπέρι

Για σερβίρισμα

150 γραμμάρια τριμμένη γραβιέρα

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί. Ρίχνουμε τα ντοματίνια κομμένα στα δύο, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 5 λεπτά.

Σε αρκετό αλατισμένο νερό, ψήνουμε τα λαζάνια όσο χρόνο λέει η συσκευασία.

Όταν είναι έτοιμα μεταφέρουμε μέσα στη σάλτσα, προσθέτουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε μέχρι να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους. Σερβίρουμε ζεστά με αρκετό τριμμένο τυρί.

Καλή επιτυχία!

lazaniamemanitaria

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΗ ΣΟΥΠΑ

Τραχανάς