top image food
MEGALI.jpg

Η τελευταία εβδομάδα της αποκριάς ονομάζεται τυρινή, έτσι και στην Ελλάδα πολλά είναι τα έθιμα που αναβιώνουν και περνάνε από γενιά σε γενιά.


Στην Κρήτη έχουμε το έθιμο της μακαρούνας, έχοντας σαν κύριο συστατικό το τυρί και ότι παράγεται από το γάλα, οι νοικοκυρές έφτιαχναν φρέσκα ζυμαρικά όπως τα σκιουφιχτά, Κρητικά λαζάνια, Μαγγίρι, χυλόφτες. Σήμερα λοιπόν θα δούμε αυτό το αγαπημένο ζυμαρικό σαν ένα έθιμο που δεν πρέπει να ξεχάσουμε.

1


Υλικά
200ml νερό
20ml ελαιόλαδο
200 γραμμάρια σκληρό αλεύρι
200 γραμμάρια σταρένιο αλεύρι
Μία πρέζα
Αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
150 γραμμάρια ξερό ανθότυρο ή κεφαλοτύρι τριμμένο


Εκτέλεση
Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Προσθέτουμε σταδιακά το νερό ζυμώνοντας πολύ καλά μέχρι να έχουμε μία μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερις μπάλες, αλευρώνουμε την επιφάνεια μας και παίρνουμε μία μπάλα.
Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο, αφού ανοίξουμε το φύλλο το τυλίγουμε όλο πάνω στον πλάστη.
Κόβουμε με ένα μαχαίρι κάθετα ώστε να χωρίσουν τα φύλλα και στη συνέχεια κόβουμε σε δύο λωρίδες.
Έπειτα κόβουμε την κάθε λωρίδα σε μικρά κομμάτια δημιουργώντας λεπτά φιλαράκια. Αλευρώνουμε πολύ καλά για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Σε μία κατσαρόλα βράζουμε αρκετό αλατισμένο νερό με ελάχιστο ελαιόλαδο, ρίχνουμε μέσα τις χυλόφτες αφού πρώτα έχουμε κοσκινίσει για να φύγει το περιττό αλεύρι.
Αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 -20 λεπτά, όταν είναι έτοιμες σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο μαζί με ζωμό και τρίβοντας αρκετό τυρί .
Ιδανικά τρώγονται ζεστές.
Καλή επιτυχία!

2

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας
ΣΚΙΟΥΦΙΧΤΑ

9