top image food
TIROKAFTERI1.png

Τυροκαυτερή, ένα δημοφιλές πικάντικο και ταυτόχρονα δροσερό ορεκτικό, με βάση τη φέτα, που παρασκευάζεται σε αρκετές διαφορετικές παραλλαγές, προκειμένου να ικανοποιήσει τόσο όσους αγαπούν τις πολύ καυτερές γεύσεις, όσο και αυτούς που επιλέγουν πιο ήπιες γευστικές νότες.

TIROKAFTERI1555

Προφανώς, το κοινό υλικό μιας αξιοπρεπούς τυροκαυτερής, οποιασδήποτε παραλλαγής, δεν θα μπορούσε παρά να είναι μια καλής ποιότητος φέτα, κατά προτίμηση μαλακής υφής, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ομογενοποίηση του μείγματος, ενώ η προσθήκη γιαουρτιού εξισορροπεί την αλμύρα της φέτας και "λειαίνει" ακόμα περισσότερο την τυροκαυτερή μας.
Το δεύτερο βασικό συστατικό της συνταγής αυτής είναι βέβαια οι καυτερές πιπεριές, με τη βεντάλια των επιλογών να απλώνεται από τις κόκκινες τσίλι -οπότε και θα έχουμε ένα ωραίο ροζέ χρώμα στο τελικό έδεσμα-, έως τις πράσινες µικρές χαλαπένιο ή τις ανοιχτοπράσινες, µακριές και λεπτές καυτερές, οπότε το χρώμα του ορεκτικού μας θα είναι αντίστοιχα το ανοιχτό πράσινο. Εκτός από το χρώμα, η πιπεριά καθορίζει και την ένταση του ντιπ, καθώς αυξομειώνοντας την ποσότητά της ρυθμίζουμε αναλόγως και την ένταση της αψάδας στη γεύση της παρασκευής μας. Μυστικό: αφαιρώντας τα σποράκια της πιπεριάς περιορίζουμε την αίσθηση του καψίματος στο στόμα! Επιπλέον, η επιλογή της ψημένης πιπεριάς δίνει στο τελικό μείγμα μας πιο βελούδινη και κρεμώδη υφή, σε σχέση με την ωμή εκδοχή του λαχανικού, ενώ αντίθετα, αν επιθυμείτε αίσθηση πιο τραχιά και γήινη στο πιάτο σας, επιλέξτε να λιώσετε τα υλικά με ένα πιρούνι, αντί να τα πολτοποιήσετε στο μίξερ.
Εννοείται ότι οι παραλλαγές για τυροκαυτερή είναι περίπου όσες και οι νοικοκυρές που την παρασκευάζουν, καθώς στη θέση της φέτας -ή σε συνδυασμό με αυτήν- μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ανθότυρο, το κατίκι, κάποιο κρεμώδες τυρί, ακόμα και μαγιονέζα ή κρέμα γάλακτος. Για την τέλεια όμως επιτυχία, ακολουθήστε τις οδηγίες της συνταγής μας και θα έχετε ένα αποτέλεσμα που θα κλέψει την παράσταση ακόμα και από τα κρεατικά του τραπεζιού της Τσικνοπέμπτης.

Υλικά
1/2 πιπεριά Φλωρίνης
1/2 καυτερή πιπεριά πράσινη
400 γρ. φέτα
150 γρ. γιαούρτι
2 κουταλιές λευκό ξύδι
50ml ελαιόλαδο
1/2 κουτάλι πάπρικα καπνιστή

Εκτέλεση
Σε ένα μικρό ταψί τοποθετούμε τις πιπεριές και ψήνουμε στο φούρνο στους 170 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν.
Ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τα σπόρια και μεταφέρουμε σε ένα πολυμηχάνημα. Προσθέτουμε την φέτα, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το ξύδι και την πάπρικα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Μεταφέρουμε σε ένα μπολ, αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει για λίγο και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

TIROKAFTERI14

 

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΓΛΥΚΟ ΤΡΑΧΑΝΑ

traxanosoupa23 αντίγραφο

ΠΟΛΥΣΠΟΡΙΑ ΣΑΛΑΤΑ

salata1 αντίγραφο