top image food
MELITZANES3.png

Η μελιτζάνα αποτελεί ένα εντυπωσιακό λαχανικό με πολλοστά οφέλη και έχει αρχίσει να κερδίσει την ελληνική και ευρύτερα την μεσογειακή κουζίνα με αμέτρητα πιάτα, λιγότερο ή περισσότερο γνωστά όπως είναι ο μουσακάς, το ιμάμ, τα παπουτσάκια, τηγανιτή σε ελαιόλαδο, γίνεται υπέροχη σαλάτα κλπ. Εμείς οι Έλληνες γνωρίσαμε τη μελιτζάνα το 12Ο – 13Ο αιώνα. Στην Ευρώπη ήρθε μέσω του βυζαντίου από τους Άραβες. Στην αρχαιότητα, ήταν ιθαγενές φυτό της Ινδίας, αλλά καλλιεργούνταν προϊστορικά και στην Κίνα και την Κεντρική Ασία.

MELITZANES234
Ένα από τα ιδιαίτερα και εκλεπτυσμένα σνακ που μπορείς να φτιάξεις είναι μελιτζάνες ψητές με ξηρούς καρπούς και σως από ταχίνι. Ιδανικό σνακ για γιορτινό τραπέζι, για την Καθαρά Δευτέρα μαζί με μια πληθώρα μεζέδων που στολίζουν το τραπέζι τη πρώτη μέρα της Μεγάλης Σαρακοστής. Το θρεπτικότατο ταχίνι είναι υλικό με πλούσιες μαγειρικές χρήσεις κυρίως σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Εμείς εδώ στην Ελλάδα το αναμειγνύουμε με πολλά γλυκαντικά υλικά όπως μέλι ή μαρμελάδα για το πρωινό μας ή φτιάχνουμε πεντανόστιμες ταχινόσουπες.
Σνακ που έχει παντρέψει τη γεύση μελιτζάνας με ξηρούς καρπούς μέσα από τη γαστρονομικά φαντασία μας. Οι ξηροί καρποί, πέρα από τη ζαχαροπλαστική, έχουν μπει για τα καλά στην κουζίνα μας είτε στο πρωινό μας, σε μπάρες δημητριακών, σε δροσερές σαλάτες, σε γέμιση για κρεατικά και γενικά σε γλυκιές και αλμυρές δημιουργίες προσθέτοντας έξτρα γεύση και διατροφικά οφέλη.


Υλικά
4 μελιτζάνες
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
8 ντοματίνια ψιλοκομμένα
1 πιπεριά Φλωρίνης
1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
20 γρ. καρύδια
80ml ελαιόλαδο
Σως ταχινιού
100 γρ. ταχίνι
1 σκελίδα σκόρδο
Χυμό από μισό λεμόνι
50ml κρύο νερό
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
Με ένα πιρούνι τρυπάμε τις μελιτζάνες ολόγυρα. Ψήνουμε σε εστία γκαζιού ή σε σχάρα με κάρβουνα για περίπου 20 λεπτά γυρνώντας συχνά.
Όταν είναι έτοιμες αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και ξεφλουδίζουμε.
Μεταφέρουμε σε μία πιατέλα και ανοίγουμε τις μελιτζάνες. Ρίχνουμε πάνω τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα ντοματίνια, τις πιπεριές κομμένες σε μικρά καρέ, τον μαϊντανό και τα καρύδια.
Σε ένα multi ρίχνουμε όλα τα υλικά για την σως και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Τέλος, περιχύνουμε τις μελιτζάνες, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

MELITZANES1

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ

kotomempamies2

ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

loukanikamepatatesfournou1