top image food
SFPUGGATO1.png

Η Κύθνος, γνωστή και ως Θερμιά χάρη στα μοναδικά για τις Κυκλάδες θερμά ιαματικά λουτρά της, διαθέτει και γεύσεις ικανές να "θεραπεύσουν" τις όποιες γαστριμαργικές ανησυχίες των επισκεπτών της.

Αν βρεθείτε, λοιπόν, στο πανέμορφο αυτό Κυκλαδονήσι, αφού εξερευνήσετε τις περισσότερες από 90 παραλίες του, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την παραδοσιακή Θερμιώτικη τυρόπιτα σε αλμυρή ή γλυκιά εκδοχή -κυρίως πασχαλινό έδεσμα-, τα κολόπια, είδος ατομικής σκεπαστής χορτόπιτας με σπανάκι, ρύζι, άνηθο και μπόλικο κρεμμυδάκι, τα ταραχτά -τη στραπατσάδα της Κύθνου με αυγά, ντόπιο τυρί τρίμμα και ντομάτα- και φυσικά τα σφουγγάτα, που όχι, δεν είναι κάποια παρασκευή με αυγά, όπως ίσως φαντάζεστε λόγω ονόματος, αλλά τοπικό είδος τυροκροκέτας. Τα σφουγγάτα θα τα βρείτε να σερβίρονται ως ορεκτικό σε κάθε ταβερνάκι ή εστιατόριο του νησιού, αλλά και σε κάθε σπίτι που στρώνει το δικό του γιορτινό ή και καθημερινό τραπέζι, οπωσδήποτε δε πρωταγωνιστούν στο αποκριάτικο τραπέζι της Κύθνου και ιδιαίτερα σε αυτό της Τυρινής. Στην παραδοσιακή συνταγή πρωταγωνιστεί το μαλακό, φρέσκο κι ανάλατο θερμιώτικο τυρί που ονομάζεται ξυνό ή εναλλακτικά το αλατισμένο τρίμμα, γνωστό και ως θερμιώτικο, με την ξυνούτσικη γεύση του.
Όσο κι αν τα χρυσαφένια και αφράτα αυτά τυρομπαλάκια, με την τραγανή κρούστα, φαίνονται εύκολα στην παρασκευή τους, δεν παύουν να έχουν κάποια μυστικά, προκειμένου να επιτευχθεί η απόλυτα επιτυχής εκτέλεση της συνταγής τους. Καταρχάς να πούμε, ότι μπορεί να αντικατασταθούν τα παραδοσιακά τυριά της Κύθνου, που δύσκολα θα βρει κάποιος στην υπόλοιπη Ελλάδα, με ένα μείγμα ανθότυρου και λίγης ξινομυζήθρας, ώστε να επιτευχθεί όσο το δυνατόν πλησιέστερο γευστικό αποτέλεσμα. Ακολούθως, πρέπει να δοθεί προσοχή στο καλό στράγγισμα του τυριού, έτσι ώστε να μην απαιτηθεί η προσθήκη μεγάλης ποσότητας αλευριού, πράγμα που θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν την αφράτη υφή τους. Για το εύκολο πλάσιμο των τυροκεφτέδων καλό είναι να αφήσουμε για λίγο το μείγμα να κρυώσει και να σφίξει στο ψυγείο. Τέλος, όπως συμβαίνει πάντα με τις δημοφιλείς συνταγές, έτσι και για τα σφουγγάτα, οι Κυθνιές νοικοκυρές ακολουθούν καθεμία τη δική της παραλλαγή, εμπλουτίζοντας το μείγμα τους με διάφορα υλικά της αρεσκείας τους, όπως ο άνηθος, ο μαϊντανός, το κρεμμύδι, ακόμα δε και το κολοκυθάκι, ανάλογα πάντα με την εποχικότητα και τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Για περισσότερα μυστικά σίγουρης επιτυχίας ακολουθήστε τη συνταγή που σας παραδίδουμε.

SFOUFAATO22

Υλικά
300 γρ. φρέσκο ανθότυρο
200 γρ. ξινομυζήθρα ή γαλομυζήθρα
1 αυγό
100 γρ. αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
1/2 κουταλάκι ξίδι
Πιπέρι
½ κουταλιά άνηθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Αλεύρι για το πασπάλισμα
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ αδειάζουμε τα δύο είδη από τις μυζήθρες και λιώνουμε με ένα πιρούνι. Χτυπάμε το αυγό και μεταφέρουμε στο μπολ.
Ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ξύδι και προαιρετικά τον άνηθο, ζυμώνουμε πολύ καλά.
Πλάθουμε σε μπαλάκια και κυλάμε μέσα στο αλεύρι από όλες τις πλευρές.
Ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία αρκετό ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα μπαλάκια μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
Βγάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε ζεστά.
Καλή επιτυχία!

SFOUGGATO24

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΥΜΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

λαζανια1

ΚΩΚ ΤΑΨΙΟΥ

ΚΕΡΔΙΣΤΕ 2 ΚΑΛΑΘΙΑ ΓΕΜΑΤΑ ΠΡΟΙΌΝΤΑ ΓΙΑΝΝΟΥ 2