top image food
megali1.jpg

Μου αρέσουν πολύ οι τηγανίτες, με πετιμέζι , με μέλι, με ζάχαρη. Αλμυρές όμως με ξινόμυζηθρα είναι η μεγάλη μου αδυναμία.


Συνταγές παλιές, νόστιμες, ευρηματικές. Οι παλιές νοικοκυρές με λίγα υλικά, με ότι είχαν σπίτι, έφτιαχναν φαγητά για την οικογένεια τους. Δεν ξέρω αν γνώριζαν την αξία του υγιεινού, αλλά η Κρητική γη φρόντιζε για αυτό. Το αλεύρι δεν έλειπε ποτέ από το σπίτι, τα γαλακτοκομικά που παρήγαγαν οι ίδιοι από τις κατσίκες και τα πρόβατα, τα χόρτα, τα μυρωδικά από τους κήπους. Όλα αυτά που τότε ήταν θέμα επιβίωσης και οικιακής οικονομίας δημιούργησαν την αξεπέραστη Κρητική κουζίνα.
Χρέος μας είναι να την μεταδώσουμε στις επόμενες γενεές. Από γιαγιά σε μάνα και από μάνα σε κόρη.

9

Υλικά
200ml νερό ή μπύρα
150γρ αλεύρι
1 κουταλάκι μπεικιν παουντερ
150γρ ξινόμυζηθρα ή φέτα
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
1 κουταλάκι άνηθο
1 κουταλάκι δυόσμο
Πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι με το μπεικιν παουντερ, ρίχνουμε τη μπύρα και ανακατεύουμε, θα πρέπει να έχουμε ένα πηχτό χυλό.

12
Προσθέτουμε τη ξινόμυζηθρα θρυμματισμένη, το κρεμμυδάκι, τον άνηθο και το δυόσμο ψιλοκομμένα. Ρίχνουμε φρέσκο πιπέρι και ανακατεύουμε.

34
Σε ένα τηγάνι βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνουμε κουταλιές από το χυλό. Τηγανίζουμε και από τις δυο πλευρές μέχρι να χρυσαφίσει.

567
Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Καλή επιτυχία!!!

8

10