top image food
megali.jpg

Τα εντόσθια είναι αγαπημένος μεζές των Κρητικών για αυτό και έχουμε πολλούς τρόπους για να τα μαγειρέψουμε. Τα γαρδουμάκια είναι ένα μπελαλίδικο φαγητό που συνηθίζουμε την περίοδο του Πάσχα όπου τα σφάγια έχουν την τιμητική τους.


Τα καλομαγειρεμένα και καλοφτιαγμένα γαρδουμάκια ήταν δείγμα νοικοκυροσύνης της κυράς του σπιτιού. Η γιαγιά μου, που είχε εμπειρία και περίσσια υπομονή καθόταν σε ένα χαμηλό σκαμνάκι και καθάριζε στην αυλή του σπιτιού τα έντερα και τις κοιλιές. Να πλυθούν, να καθαριστούν, να λεμονιαστούν. Τα έτριβε με τα λεμόνια ξανά και ξανά μέχρι να γίνουν όπως έλεγε «χασέ» κάτασπρα, και ύστερα με τέχνη να τυλιχτούν καλά.
Η μάνα μου που δεν τις άρεσε αυτή η διαδικασία περίμενε να τα ετοιμάσει η γιαγιά και να ανάψει το τσακάλι και να τα μαγειρέψει. «Χαρά στην υπομονή σου» της φώναζε, αλλά να τα τρώει όταν ήταν έτοιμα της άρεσε παρά πολύ.
Τώρα βεβαία τα πράγματα έχουν γίνει πιο απλά, τα γαρδουμάκια πωλούνται καθαρά και φτιαγμένα όλο το χρόνο στα κρεοπωλεία. Τώρα που άρχισαν τα πρωτοβρόχια ήταν ένα φαγητό που λαχτάρισα, μιας και τα κάνω ζουμάτα, σαν σούπα. Τα πήρα λοιπόν έτοιμα από το χασάπη μου που εμπιστεύομαι.

1

Υλικά
1κ γαρδουμάκια
100ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
½ ματσάκι άνηθο
2 αυγά
2 λεμόνια
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα γαρδουμάκια και αφήνουμε να σουρώσουν.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Ανακατεύουμε μέχρι να σοταριστεί καλά. Προσθέτουμε τα γαρδουμάκια, σοτάρουμε και αλατίζουμε. Ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι το μισό τις κατσαρόλας και ψήνουμε για περίπου μια ώρα. Προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο και αν χρειαστεί λίγο ακόμα νερό, ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμα. Κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά και φτιάχνουμε το αυγολέμονο.

45

67
Χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια από τα αυγά και στη συνέχεια ρίχνουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά το χυμό λεμόνι και ζωμό από το φαγητό. Περιχύνουμε το αυγολέμονο και ανακινούμε κυκλικά τη κατσαρόλα ώστε να πάει παντού. Τρίβουμε φρέσκο πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό για 10 λεπτά να μελώσει πριν σερβίρουμε.

8910
Καλή επιτυχία!!!

2

3