top image food
megali1.jpg

Το πρώτο φαγητό μετά την ανάσταση συνηθίζεται να είναι η μαγειρίτσα. Δεν είναι καθημερινό φαγητό. Είναι εκλεκτικό και ιδιαίτερο φαγητό, με ιδιαίτερη φροντίδα και ετοιμάζεται μόνο για την ειδική περίσταση του πασχαλινού τραπεζιού. Είναι από τα λίγα εθιμικά φαγητά στο κύκλο του χρόνου που μεταφέρει το άρωμα της άνοιξης.

1

Υλικά

1 συκωταριά αρνίσια (μαζί με πνευμόνια, καρδία, γλυκάδια)

500γρ. έντερα αρνίσια

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια

100ml ελαιόλαδο

50ml λευκό κρασί

1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια

1 μάτσο άνηθο

1 μεγάλο μαρούλι

100γρ ρύζι Καρολίνα

Αλάτι πιπέρι

Αλευρολέμονο

Χυμό από δυο λεμόνια

1,5 κουταλιά αλεύρι

 

Εκτέλεση

Αρχικά θα πρέπει να πλύνουμε πολύ καλά τα έντερα, θα τα κόψουμε και θα πιέσουμε όλο το έντερο να φύγουν υπολείμματα που τυχόν θα υπάρχουν μέσα. Περνάμε το κάθε έντερο από ένα καλαμάκι (του καφε) και έπειτα το βάζουμε στην εσοχή και αφήνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό να ξεπλυθεί και από μέσα.

Πλένουμε πολύ καλά όλα μαζί και τα σουρώνουμε. Αφήνουμε τα έντερα για 20 λεπτά σε ένα μπολ με ξίδι και λεμόνι, μαζί με τις λεμονόκουπες. Δένουμε τα έντερα και τα νεροβράζουμε για 3 λεπτά. Τα αφαιρούμε από το νερό και τα ψιλοκόβουμε.

Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τη συκωταριά, σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα, προσθέτουμε όλα όσα έχουμε ψιλοκόψει, τσιγαρίζουμε και σβήνουμε με κρασί.

Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Αλατίζουμε και ρίχνουμε αρκετό ζεστό νερό. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά.

Προσθέτουμε το ρύζι και λίγο πριν είναι έτοιμο  ρίχνουμε μέσα το μαρούλι κομμένο σε χοντρά κομμάτια, συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 3 λεπτά περίπου.   Όταν είναι έτοιμο αφαιρούμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και φτιάχνουμε το αλευρολέμονο.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χυμό λεμονιών και το αλεύρι, προσθέτουμε  λίγο νερό και ανακατεύουμε πολύ καλά να μην υπάρχουν σβόλοι. Ρίχνουμε μια μεγάλη κουταλιά ζωμό από το φαγητό. Περιχύνουμε το φαγητό και ανακινούμε τη κατσαρόλα κυκλικά. Ξανά βάζουμε τη κατσαρόλα πάνω στη φωτιά και αφήνουμε με δυνατή θερμοκρασία  για 1-2 λεπτά ακόμα.  Ρίχνουμε πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να μελώσει.

Καλή επιτυχία!!!

2

3

4

 

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ

14

 

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΑΡΝΙ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ ΜΕ ΓΑΡΔΟΥΜΑΚΙΑ

DSC02732