top image food
Χωρίς τίτλοdddd.png

Η απερίγραπτη ελληνική φύση μας χαρίζει θησαυρούς σε κάθε εποχή. Μεταξύ αυτών των θησαυρών είναι τα χόρτα και τα λαχανικά που βρίσκονται σε αφθονία σ’ αυτό τον ευλογημένο τόπο.

 

Καταλαμβάνουν σημαντικό κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής, από τους πρωτόπλαστους μέχρι σήμερα, γι’ αυτό φροντίζουμε να βάζουμε στο καλάθι μας τα καλύτερα και τα πιο φρέσκα. Είναι από τις λίγες τροφές που συσσωρεύουν τόσες πολλές ευεργετικές ιδιότητες και έχουν αναμφισβήτητα, σημαντική διατροφική αξία.

Αυτή την διατροφική αξία την είχαν αναγνωρίσει και οι αρχαίοι πρόγονοι μας και για το λόγο αυτό τα λάχανα τα έτρωγαν όλοι και ήταν το φάρμακο τους για τον πονοκέφαλο. Οι αρχαίοι Ίωνες θεωρούσαν τα λάχανα ιερά και ορκιζόταν σε αυτά: «Μα τα κράμβας» έλεγαν, όταν ήθελαν να πείσουν κάποιον. Με την ονομασία «λάχανα» οι αρχαίοι εννοούσαν τα χόρτα και τα λαχανικά.

Την λατρεία που είχαν οι παλιές νοικοκυρές στα λάχανα και μάλιστα όταν πρωτοεμφανιζόταν στα μανάβικα συνεχίζουν και οι σύγχρονες νοικοκυρές οι οποίες έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα να επεξεργάζονται τις τροφές κυρίως με ηλεκτρικά εργαλεία όπως για παράδειγμα το μπλέντερ.

Εκμεταλλευόμενοι τα λαχανικά που εμφανίζονται σε πληθώρα αυτή την εποχή είναι ευκαιρία να τα χρησιμοποιήσουμε ως βάση για υπέροχες ζεστές σούπες λαχανικών βελουτέ.

DSC06470ΣΑΣΑ

 

Υλικά

4 πατάτες

4 κολοκυθάκια

200γρ. κολοκύθα γλυκιά

6 καροτα

2 πράσα το λευκό μέρος

½ ματσάκι σέλινο

2 ξερά κρεμμύδια

100ml ελαιόλαδο

Ξύσμα από ένα λεμόνι

Χυμό από ένα λεμόνι

Αλάτι πιπέρι

Για το σερβίρισμα

Γιαούρτι

Κρουτόν

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε όλα τα λαχανικά. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια και ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε αρκετό νερό μέχρι να καλυφτούν. Μαγειρεύουμε για περίπου 20-30 λεπτά μέχρι να ψηθούν.

Όταν είναι έτοιμα, αποσύρουμε από τη φωτιά. Με ένα μπλέντερ ή ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε μέχρι να αποκτήσει μια παχύρευστη, βελούδινη υφή η σούπα.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο με μια κουταλιά γιαούρτι και κρουτόν.

Για να φτιάξουμε σπιτικά κρουτόν:

Κόβουμε σε μικρά καρεδάκια μπαγιάτικο ψωμί ή ψωμί του τοστ. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Αφήνουμε να ζεσταθεί και να αναδυθούν τα αρώματα τους και προσθέτουμε το ψωμί. Γυρνάμε μερικές φορές και απλώνουμε τα κρουτόν σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στο φούρνο για 10 λεπτά στους 100 βαθμούς. Αφήνουμε να κρυώσουν.

Καλή επιτυχία!!

2

Βρείτε της συνταγές μας και στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

BΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΕΔΩ:

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΜΗΛΑ

1