top image food
POST1.png

Η φάβα είναι ένα όσπριο με πλούσιες θρεπτικές ιδιότητες που δυστυχώς δεν βρίσκεται σήμερα πολλές φορές στο τραπέζι μας σε σχέση με φασόλια, φακές και ρεβίθια.

Την απολαμβάνουμε όμως συχνά σε περιόδους νηστείας. Συνήθως την απολαμβάνουνε ως ορεκτικό στο τραπέζι του σπιτιού ή ως μεζέ σε ταβέρνες, εστιατόρια, ρακάδικα και ουζερί. Οι νοικοκυρές συνηθίζουν να μαγειρεύουν μια ποσότητα και να την κρατούν στο ψυγείο για λίγες μέρες μέχρι να καταναλωθεί. Μια άλλη πρόταση είναι να τη «παντρέψουμε» με τριμμένη ντομάτα και κρεμμύδι και να την κάνουμε γιαχνιστή. Μια έξυπνη λύση είναι να την χρησιμοποιήσουμε ως βασικό υλικό στους κεφτέδες, που φέρουν το όνομα της και αρέσουν πολύ. Κάνουμε δηλαδή αυτό που έκαναν οι γιαγιάδες μας και αξιοποιούσαν φαγητό ή υλικά που περίσσεψαν στην παρασκευή ενός νέου φαγητού.

Η πιο φημισμένη φάβα στην Ελλάδα είναι της Σαντορίνης, ενώ καλλιεργείται και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, της Κρήτης, στο Φενεό, στην Πρέβεζα και στις Ερυθρές Αττικής. Στις Κυκλάδες και ιδιαίτερα στη Σαντορίνη, από την δεύτερη χιλιετία π.Χ. καταναλώνεται λαθούρι. 

ΦΑΩΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

Υλικά
250γρ. φάβα
1 ξερό κρεμμύδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κουταλιές δυόσμο
1 κουταλιά μαϊντανό
150γρ. φρυγανιά τριμμένη ή παξιμάδι
1 αυγό
½ κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
Αλάτι πιπέρι
Καλαμποκάλευρο ή αλεύρι σκληρό για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Eκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τη φάβα με 4 φλιτζάνια κρύο νερό σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις πάρει μια βράση, ξαφρίζουμε, σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα. Προσέχουμε, να μην κολλήσει. Δεν συμπληρώνουμε νερό ούτε ανακατεύουμε.

Όταν είναι έτοιμη, αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα. Ρίχνουμε αλάτι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να κρυώσει και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες. Τη βγάζουμε από το ψυγείο και αδειάζουμε τυχόν νερό που θα έχει μαζευτεί στην επιφάνεια. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τα αρωματικά, το αυγό, τα μπαχαρικά και τέλος τη φρυγανιά. Ζυμώνουμε τα υλικά μας πολύ καλά.

Βάζουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια (προαιρετικά τα περνάμε από το αλεύρι και από τις δυο πλευρές). Τα τηγανίζουμε σε δόσεις και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Καλή επιτυχία!

DSC07895

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΓΛΥΚΟΚΟΛΟΚΥΘΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ

ΓΛΥΚΟΚΟΛΟΚΥΘΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ