top image food
Σχέδιο χωρίς τίτλο-80.png

Όταν ήμουν παιδί, θυμάμαι να σπέρνουν οι κάτοικοι των χωριών φάβα, κουκιά, φακή, ρόβι, λαθούρι, παπούλες και άλλα ψυχανθή. Όχι για να τα εμπορευτούν αλλά για τις ανάγκες τους τις ετήσιες.

Από την παραγώμενη ποσότητα του κάθε είδους, κρατούσαν ένα μέρος για να το σπείρουν τους Οκτωβριάδες.

Η φάβα λοιπόν ήταν ένα ετήσιο φυτό, με καρπό μικρό και στρογγυλό με σκούρο φλούδι και κίτρινωπή σάρκα που αλέθεται στον χερόμυλο, χωρίζεται στα δύο, λιχνίζεται για να φύγουν τα σκληρά του φλούδια κι αποθηκεύεται. Όλες αυτές τις πληροφορίες τις παίρνω από το ογκώδες ''ΣΤΕΙΑΚΟ ΛΕΞΙΚΟ'' του Γιάννη Κριτσωτάκη, ο οποίος και μας μεταφέρει τη μαντινάδα του Μανόλη του Μιαουδάκη:

''Η φάβα η καλόψητη, αμά χεις και ραπάνι,

στη μπάντα όλα τα φαγιά και το κριάς το κάνει...!!!

Σχέδιο χωρίς τίτλο 81

Περιπαιχτικά - ειρωνικά έλεγαν τη φάβα, φαβέτα και φαβετάδες έλεγαν αυτούς που καλλιεργούσαν ή τους άρεσε να τρώνε φάβα.

Όταν η ψημένη φάβα περισέψει, αντι να πεταχτεί ξαναψήνεται στο τηγάνι, με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, λίγη ντομάτα και πολύ λάδι κυρίως για συμπλήρωμα άλλου φαγητού, τότε τη λέμε ''φάβα παντρεμένη''.

Υλικά

Για τη φάβα
300γρ φάβα
1 ξερό κρεμμύδι
1 πατάτα
50ml ελαιόλαδο
Αλάτι

Για τη σάλτσα
4 ώριμες ντομάτες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
50ml ελαιόλαδο
3 φύλλα δάφνης
½ κουταλάκι κύμινο
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τη φάβα από τυχόν πετραδάκια ή σκούρα σποράκια φάβας. Βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και πλένουμε με τρεχούμενο νερό. Αφήνουμε να σουρώσει.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και τη πατάτα ξυσμένη. Σοτάρουμε για λίγα λεπτά και προσθέτουμε τη φάβα, ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει.

Ρίχνουμε 1,5l περίπου ζεστό νερό και αλατίζουμε. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό και αφήνουμε να ψηθεί. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα και αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάτε από το όσπριο αν είναι αυτό που λέμε «καλόψητο». Όταν τα σποράκια της φάβας έχουν λιώσει και έχει απορροφήσει το νερό, η φάβα μας είναι έτοιμη.

Αν θέλουμε να είναι πιο βελούδινη μπορούμε να την περάσουμε σε μικρές ποσότητες στο multi ή να τη λιώσουμε με μίξερ χειρός. Αφήνουμε να κρυώσει.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε τις ντομάτες ξυσμένες και τα μπαχαρικά.

Αφήνουμε να ψηθεί σε μέτρια θερμοκρασία.

Όταν έχει απορροφήσει τα υγρά η ντομάτα ρίχνουμε την ψημένη φάβα. Ανακατεύουμε συνεχώς να ενωθούν τα υλικά και να μην κολλήσει.

Τέλος προσθέτουμε φρέσκο πιπέρι και λίγο ωμό ελαιόλαδο.
Καλή επιτυχία!!!

Σχέδιο χωρίς τίτλο 80 αντίγραφο

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΙ

Σχέδιο χωρίς τίτλο 80