top image food
saganakityri9.png

Το σαγανάκι αποτελεί ένα από τα πλέον αγαπημένα ελληνικά μεζεδάκια, στο οποίο πρωταγωνιστεί το τηγανητό -ενίοτε και ψητό- τυρί, γεγονός που δικαιολογεί απολύτως το ότι το συγκεκριμένο έδεσμα έχει ονοματοδοτηθεί από το τουρκικό sahan, το ειδικό τηγάνι μέσα στο οποίο συνήθως παρασκευάζεται και το οποίο με τη σειρά έχει πάρει το όνομά του από το τέγανον -τηγάνι- ή σάγανον, δηλαδή το μεταλλικό ή πήλινο στέγανον των Βυζαντινών, εντός του οποίου -τι άλλο;- τηγάνιζαν.

saganakityri2

Ιδανικά για σαγανάκι θεωρούνται τα πιο σκληρά τυριά, που διατηρούν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο, όπως η γραβιέρα και το κεφαλοτύρι, η κεφαλογραβιέρα, το κασέρι, αλλά και το κυπριακό χαλούμι, η φορμαέλα Αράχωβας, το λαδοτύρι Μυτιλήνης, το ταλαγάνι με καταγωγή από την Μεσσηνία. Ωστόσο, επειδή το σαγανάκι μπορεί να περιλαμβάνει και συνδυασμό υλικών, όπως πάντρεμα με γαρίδες ή μύδια, στην περίπτωση αυτή προτιμούμε ένα τυρί που να λειώνει και να αγκαλιάζει τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής, όπως η φέτα. Το σαγανάκι συνήθως «σβήνεται» με χυμό λεμονιού και συνοδεύεται ιδανικά με ουζάκι, ενώ στις πάμπολλες παραλλαγές του περιλαμβάνεται και το τύλιγμα του τυριού σε φύλλο, συνήθως, το οποίο μπορεί να αντικατασταθεί με πανάρισμα, οπότε με την διαδικασία της διαδοχικής εμβάπτισης του τυριού σε νερό και αλεύρι επιτυγχάνεται η δημιουργία κρούστας.

Στην παρούσα συνταγή σας προτείνουμε το πάντρεμα με φύλλο κανταΐφι, την γνωστή ινώδους μορφής ζύμη, η οποία εκτός από το διάσημο ομώνυμο γλύκισμα πρωταγωνιστεί επίσης σε πολλά πρωτότυπα και πεντανόστιμα αλμυρά εδέσματα. Και μιας και το έφερε η κουβέντα γνωρίζετε μήπως πώς ακριβώς δημιουργείτται η ξεχωριστή και λεπτεπίλεπτη αυτή ζύμη, της οποίας η παρασκευή ουδεμία σχέση έχει με πλάστες και μαστόρικα ανοίγματα επί μεγάλων τραπεζιών; Πρόκειται για μία πολύ ιδιαίτερη διαδικασία, κατά την οποία -τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην παραδοσιακή εκδοχή της- το ζυμάρι πέφτει από πολύ λεπτής απόληξης ρύγχη πάνω σε έναν μεγάλης διαμέτρου περιστρεφόμενο και θερμαινόμενο δίσκο, όπου αμέσως σχηματίζονται οι γνωστές ίνες του κανταϊφιού. Η όλη διαδικασία θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο κινείται η βελόνα του πικάπ πάνω στον δίσκο μουσικής, από το εξωτερικό άκρο προς το κέντρο του, όμως αντί για την αναπαραγωγή της μουσικής έχουμε την δημιουργία του συγκεκριμένου φύλλου, το οποίο στη συνέχεια, αφού γεμίσει η επιφάνεια του δίσκου και ψηθεί για λίγα μόλις δευτερόλεπτα, ο τεχνίτης το τραβά με μια επιδέξαι κίνηση, δημιουργώντας ένα δεματάκι. Ευνόητο είναι ότι, στο πλαίσιο της βιομηχανικής παραγωγής, τα μηχανήματα αντιγράφουν μεν τον παραδοσιακό τρόπο εργασίας, ελαχιστοποιώντας όμως τα απαιτούμενα εργατικά χέρια.

Υλικά
400 γρ. καταΐφι
80 γρ. βούτυρο λιωμένο
500 γρ. Mix τυριών τριμμένα
100 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
1/2 κουταλάκι θυμάρι
Πιπέρι
300 ml κρέμα γάλακτος

Για το σερβίρισμα
Καβουρδισμένο αμύγδαλο
Φιστίκι Αιγίνης

 saganakityri3

Εκτέλεση
Για την συνταγή μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ταψί 30εκ ή τρία σκεύη σαγάνι.

Αρχικά ανοίγουμε το καταΐφι με τα δάχτυλα ώστε να αφρατέψει.

Βουτυρώνουμε το σκεύος και τοποθετούμε την μισή ποσότητά από το καταΐφι. Ραντίζουμε με το μισό βούτυρο.

Απλώνουμε πάνω το mix των τυριών και την μοτσαρέλα. Προσθέτουμε το θυμάρι και πιπέρι.

Τοποθετούμε το καταΐφι και ραντίζουμε ξανά με το υπόλοιπο βούτυρο.

Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40 - 45 λεπτά.

Αποσύρουμε από το φούρνο και σερβίρουμε ζεστό.
Καλή επιτυχία!

saganakityri1

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΓΛΥΚΟ ΤΡΑΧΑΝΑ

traxanosoupa23 αντίγραφο

ΠΟΛΥΣΠΟΡΙΑ ΣΑΛΑΤΑ

salata1 αντίγραφο