top image food
MEGALI.jpg

Η ευλογημένη Κρητική γη γεννά ένα μεγάλο πλούτο βρώσιμων χόρτων μοναδικό στον Μεσογειακό χώρο και ιδιαίτερα την περίοδο από τον Φεβρουάριο έως και τον Μάιο, που η γη αναδεικνύει το μεγαλείο της με χρώματα, ευωδίες και δυνατές γεύσεις.
Για τον Κρητικό λαό το σταμναγκάθι είναι ο άρχοντας των άγριων χόρτων και φυτρώνει κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές. Στις περιοχές αυτές φυτρώνει από την περίοδο του χειμώνα, μιας και είναι πολύ ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες. Ανήκει στην κατηγορία των ραδικιών και για το λόγο αυτό οι Κρητικοί το λένε και γιαλοράδικο, αυτό δηλαδή που φυτρώνει κοντά στο γιαλό (στη θάλασσα). Έχει μια ελαφρώς πικρή γεύση και για το λόγο αυτό το λένε και πικροράδικο.
Στο χωριό μου σε παλιότερες εποχές που δεν υπήρχαν αγροτικά οχήματα, γυναίκες και άντρες σε παρέες, με μαχαίρια, μικρά σκαλιδάκια και καλαμένια καλάθια, από τις πρωινές ώρες κατέβαιναν στην παραλία του χωριού και σε άλλες δυσπρόσιτες παραθαλάσσιες περιοχές για να συλλέξουν το γιαλοράδικο, περπατώντας ώρες χωρίς να τους νοιάζει η κούραση, σκυμμένοι πάνω από το μυρισμένο χώμα. Αυτό όμως είναι και ένα βασικό στοιχείο της Κρητικής διατροφής και του παραδοσιακού τρόπου ζωής το να μαζεύουν αγριόχορτα από την φύση, να καταναλώνουν ότι παράγει η γη, γνήσιο, παρθένο αλλά προπάντων να ασκούνται με κάθε τρόπο, και αυτά τα δύο νομίζω ότι ήξεραν πολύ καλά να τα συνδυάζουν.
Δύσκολη η συλλογή του, λόγω του αγκαθιού που το καλύπτει και πρέπει να απομακρυνθεί ώστε να κρατηθεί και να καθαριστεί μόνο το πράσινο ραδίκι.
Η γεύση του και η συνήθεια των Κρητικών να καταναλώνουν ότι πρωτοεμφανίζεται είναι αυτό που τους ωθεί να ψάχνουν να ανακαλύπτουν τα «πατήματα», τους τόπους δηλαδή που φυτρώνει κάθε σπάνιο είδος και προσφέρει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μάθαμε από τις μανάδες μας και τις γιαγιάδες μας να φτιάχνουμε με πολλούς τρόπους το σταμναγκάθι. Ωμό με λίγο λαδολέμονο είναι ο καλύτερος μεζές της ρακής. Το συνδυάσαμε με άλλες τροφές και κάνουμε ακόμα και πίτες, και στα μαγειρευτά κατσαρόλας, με αρνάκι και κατσικάκι. Επειδή αυτή την περίοδο υπάρχουν σπιτικά αυγά σε επάρκεια λέω να τα συνδυάσουμε με αυτά και να κάνουμε μια ομελέτα με σταμναγκάθι.

Υλικά

1κιλο σταμναγκάθι
10 αυγά
100ml ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε το σταμναγκάθι.

1

 

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Βάζουμε το σταμναγκάθι και το σοτάρουμε πολύ καλά σε μέτρια θερμοκρασία. (όλο το μυστικό για την ομελέτα, είναι να σοταρίσει πάρα πολύ καλά το σταμναγκάθι, με αυτό το τρόπο θα φύγει και η έντονη πικράδα)

23


Χτυπάμε τα αυγά με λίγο αλάτι, αδειάζουμε το μείγμα πάνω από το σταμναγκάθι και ανασηκώνουμε για να πάει και κάτω το αυγό, αφήνουμε για λίγο να ψηθεί και γυρνάμε την ομελέτα με το πιρούνι.

4579
Όταν είναι έτοιμη ρίχνουμε λίγο πιπέρι.

10

Καλή επιτυχία!!!