top image food
soupametraxana3.jpg

Μια αχνιστή, εύγεστη, σπιτική τραχανόσουπα είναι το απόλυτο φαγητό τις κρύες μέρες του χειμώνα. Γλυκός ή ξινός, χοντρός ή ψιλός είναι από τα κλασσικά παραδοσιακά φαγητά του Έλληνα.

Λατρεύουμε αυτό το φαγητό γιατί είναι εύκολη, γρήγορη και πάνω από όλα μια από τις πιο υγιεινές ελληνικές συνταγές. Μας αρέσει και κοκκινιστός με ντομάτα, άσπρος λεμονάτος, ή με τυρί. Εξαρτάται τι γούστα έχει ο καθένας.

 

Η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα είναι σοφή. Με τρία απλά οικονομικά υλικά φτιάχνεις απίστευτη γεύση υψηλής θρεπτικής αξίας, με λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά. Είναι ένα τίποτα πραγματικά. Απλά χρειάζεσαι τα υλικά και μία κατσαρόλα. Τόσο εύκολα με ξινό ή γλυκό τραχανά, ανάλογα με τα προσωπικά γούστα, κάνεις ένα πιάτο να μοσχοβολά. Ο ταπεινός τραχανάς συνδυασμένος με μανιτάρια μεταμορφώνεται σε πιάτο υψηλής διατροφικής αξίας της Μεσογειακής διατροφής.

soupametraxana1

Τα μανιτάρια ήταν λατρευτά στην αρχαία Ελλάδα. Η λέξη μανιτάρι είναι υποκοριστικό της αρχαιοελληνικής λέξης αμανίτης. Ιστορικά τα μανιτάρια είχαν μακρόχρονη ιατρική χρήση, ιδίως στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική και φαρμακευτική πρακτική, αλλά κα στην αρωματοποιία, όπως το κίτρινο μανιτάρι laetiporus sulphureus. Στην Ελλάδα σήμερα είναι γνωστά περίπου 2.200 είδη άγριων μανιταριών, περίπου 150 είναι εδώδιμα, από τα οποία τα περισσότερα δεν είναι ούτε δηλητηριώδη ούτε φαγώσιμα. Φανατικοί μανιταροσυλλέκτες άγριων μανιταριών είναι οι Κρητικοί. Την χειμερινή περίοδο, μετά τις πρώτες βροχές, οι παραδοσιακοί μανιταροσυλλέκτες αρπάζουν καλάθια και μαχαίρια και ξεχύνονται σε βουνοκορφές του νησιού, στα γνωστά τους «πατήματα» για να συλλέξουν τον σπάνιο μεζέ τους. Η αγορά τροφοδοτείται κυρίως από τα καλλιεργημένα λευκά πλευρώτους, είδος μανιταριού με μπεζ απόχρωση, μαστιχωτή σάρκα και ιδιαίτερο άρωμα και γεύση. Τα πορτομπέλο με καφετιά απόχρωση και γεύση πιο βαθιά, πιο γήινη από τα λευκά.

Υλικά
300γρ. λευκά μανιτάρια ή πορτομπέλο
80ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
1 πράσο το λευκό μέρος
1 σκελίδα σκόρδο
50ml άσπρο κρασί
1/2 κουταλάκι ρίγανη ή θυμάρι
3 φύλλα δάφνης
150γρ. γλυκό τραχανά
Αλάτι
Πιπέρι

 

Εκτέλεση
Αρχικά, ξεφλουδίζουμε τα μανιτάρια ή τα σκουπίζουμε με βρεγμένη πετσέτα και κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.

Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο ψιλοκομμένα για 2 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια και την ρίγανη και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για άλλα 2 λεπτά.

Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Ρίχνουμε τα φύλλα δάφνης και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε 1,5 λίτρο ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσει για περίπου 10 λεπτά.

Στη συνέχεια βάζουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε. Κλείνουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να ψηθεί ο τραχανάς.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και προαιρετικά με μία κουταλιά Γαλένι ή κάποιο άλλο μαλακό τυρί.
Καλή επιτυχία!

soupametraxana2

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

sokolatopita portokali2

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ

makaronia me prokolo2