top image food
piperiesgemistes2.png

Οι γεμιστές με φέτα και μυρωδικά πιπεριές αποτελούν το απόλυτο καλοκαιρινό ορεκτικό, δεδομένου ότι το δροσερό και ελαφρύ αυτό πιάτο είναι η ιδανική επιλογή για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού και παράλληλα όχι απλά αποδεκτό, αλλά πραγματικά αγαπημένο από όλα τα μέλη της οικογένειας, ανεξαρτήτως ηλικίας και διατροφικών συνηθειών.

piperiesgemistes1
Η αλήθεια είναι ότι τα φαγητά που ανήκουν στην κατηγορία των γεμιστών είναι γενικώς αγαπητά και κοσμούν τα εδεσματολόγια πολλών κουζινών του κόσμου, όπως η Τουρκία, ο Λίβανος και γενικότερα η Ανατολική Μεσόγειος, αλλά στην Ελλάδα πραγματικά αποτελούν πρωταγωνιστές του οικογενειακού τραπεζιού. Εκτός από την κλασσική εκδοχή τους, ως γεμιστά θεωρούνται επίσης τα αγαπημένα «παπουτσάκια», με επικρατέστερη επιλογή τις μελιτζάνες, που ακολουθούνται κατά πόδας από τα κολοκυθάκια, κομμένα αμφότερα στη μέση, γεμισμένα -συνήθως- με κιμά και καλυμμένα με μια πλούσια σάλτσα μπεσαμέλ ή τα κολοκυθάκια με ρύζι, κιμά και σάλτσα αυγολέμονο, μαγειρεμένα στην κατσαρόλα. Γεμιστά κατά μία έννοια είναι όμως και τα κάθε είδους φύλλα, που τυλίγονται προσεκτικά γύρω από την μερακλίδικη γέμιση, με κορυφαίες επιλογές τα αμπελόφυλλα και τα λαχανόφυλλα, αλλά και φύλλα όπως του μαρουλιού, του σέσκουλου ή ακόμα και του κυκλάμινου -όπως στην περίπτωση των περίφημων ροδίτικων ντολμάδων με φακές-, να συμμετέχουν στην δημιουργία πιάτων με εξαιρετικό ενδιαφέρον ως προς την υφή αλλά και την γεύση τους, που ονομάζονται μεν ντολμάδες, με την ονομασία τους όμως να προέρχεται από το τουρκικό ρήμα dolmak, που σημαίνει "γεμίζω".
Οι πιπεριές έχουν γεννηθεί θαρρείς για να καταλήξουν γεμιστές στο ταψί ή την κατσαρόλα, δεδομένου ότι σε όλες τις μορφές τους, κέρατα ή στρογγυλές, δεν χρειάζονται τίποτε περισσότερο από το κόψιμο του τμήματος γύρω από το κοτσανάκι τους ή και την διχοτόμησή τους, ώστε να είναι έτοιμες να υποδεχθούν οτιδήποτε επιλέξουμε για το γέμισμά τους, από κρέας και λαχανικά, έως ρύζι και τυριά, όπως στην συνταγή που επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε.
Ολοκληρώνοντας θα πρέπει να τονίσουμε ότι στην Ελλάδα η πιπεριά καλλιεργείται σχεδόν παντού, σε λαχανόκηπους και θερμοκήπια, είναι όμως ιδιαίτερα διαδεδομένη στη Βόρεια Ελλάδα. Οι κυριότερες ποικιλίες της είναι η πράσινη της Νέας Μαγνησίας με τους γλυκούς και σαρκώδεις καρπούς και η Φλωρίνης με τους κόκκινους κωνικούς καρπούς, γλυκούς ή καυτερούς, που τρώγονται κυρίως ψητές, γίνονται πάπρικα ή κονσερβοποιούνται. Είναι λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C και Α και εκτός από μαγειρεμένα τρώγονται επίσης σε σαλάτες ή γίνονται μπαχαρικά, όπως το γνωστό μπούκοβο, η πάπρικα, αλλά και το τσίλι. Η καυστικότητα των καυτερών καρπών οφείλεται στην καψαϊκίνη, που βρίσκεται στο εσωτερικό τους.

Υλικά
4 πιπεριές Φλωρίνης
4 πιπεριές κέρατο
100 ml ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Για την γέμιση:
600 γρ. φέτα
100 γρ. τριμμένη γραβιέρα
1 αυγό
1 κουταλιά ψιλοκομμένο δυόσμο
Πιπέρι

Εκτέλεση
Αρχικά πλένουμε και σκουπίζουμε τις πιπεριές. Κόβουμε το κοτσάνι και κάνουμε μία κάθετη τομή και αφαιρούμε τους σπόρους.
Σε ένα μπόλ ρίχνουμε την φέτα θρυμματισμένη, την τριμμένη γραβιέρα, το δυόσμο, το αυγό, το πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Γεμίζουμε τις πιπεριές με ένα κουτάλι και μεταφέρουμε σε ένα ταψί.
Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
Αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

piperiesgemistes3

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΧΤΑΠΟΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

XTAPODOMAKARONADA1

ΦΡΟΥΤΑΛΙΑ Η ΦΟΥΡΤΑΛΙΑ ΑΝΔΡΟΥ

FROYTALIA3