top image food
Ανώνυμο NK SITE  (1).png

Τα μυζηθροπιτάκια είναι από τις λιχουδιές που απλώνεις το χέρι σου μόλις βρεθούν μπροστά σου. Είναι υγιεινά, θρεπτικά και παρασκευάζονται εύκολα, σε λίγο χρόνο, αρκεί να έχεις μυζήθρα.

PITAKIA235
Είναι η λύση όταν θες κάτι γρήγορο και έχεις καλεσμένους. Τηγανιτό έδεσμα με αγνά υλικά, τη ζύμη και τη μυζήθρα. Με γεύση που διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή στον ελλαδικό χώρο. Μεζές για το πρώτο κρασί, με τη ρακή όπως συνηθίζουν στην Κρήτη, από τα πρώτα που παραγγέλνεις σε μια ταβέρνα, ένα καλό κέρασμα στο σπίτι, μια λιχουδιά πριν το φαγητό.
Μας προσελκύουν με το άρωμα τους και την τραγανιστή επιφάνεια τους και δύσκολα μπορούμε να αντισταθούμε στην πρόκληση τους. Τηγανιτά εδέσματα με ζύμη και γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν κερδίσει τις καρδιές όλων μας, με αμέτρητες συνταγές και ιδιαίτερα τα τυροπιτάκια με χίλια πρόσωπα.
Στις μέρες μας η μυζήθρα βρίσκεται στο ψυγείο μας όλο το χρόνο γιατί την προμηθευόμαστε από το σούπερ μάρκετ, σε πληθώρα γεύσεων και επιλογών. Σε περασμένες εποχές, η ελληνική οικογένεια της υπαίθρου παρασκεύαζε σπιτική μυζήθρα από τα οικόσιτα γιδοπρόβατα.
Στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική χρησιμοποιούσαν δύο είδη, την γλυκιά και τη ξινομυζήθρα. Και οι δύο έχουν ιδιαίτερες γεύσεις και παράλληλα είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Οι νοικοκυρές προτιμούσαν την γλυκιά για τα πιτάκια και τα καλιτσούνια. Με ζάχαρη, κανέλα αλλά κυρίως με μέλι η γεύση τους απογειωνόταν. Φρόντιζαν να έχουν έτοιμη ζύμη για φύλο στο ψυγείο τους για κάθε στιγμή. Ώσπου να πεις κύμινο είχαν φτιάξει με το πλάστη το φύλο και το γέμιζαν με μυζήθρα. Για πότε τα πιτάκια τηγανιζόταν στο καυτό λάδι χαμπάρι δεν έπαιρνες.

Υλικά
Για το ζυμάρι
1 κιλό αλεύρι σκληρό
100mlελαιόλαδο
20γρ. αλάτι
20ml ρακί ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
30ml χυμό λεμόνι
500-550ml νερό


Για την γέμιση
700 γρ. γλυκιά μυζήθρα (φρέσκο ανθότυρο)
1 αυγό
100 γρ. ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα
5 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά για τη ζύμη και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι σταδιακά ζυμώνοντας πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί.
Σε ένα μπολ, λιώνουμε τη μυζήθρα με ένα πιρούνι και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη κανέλα, το αυγό και το δυόσμο προαιρετικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά να ενωθούν τα υλικά .
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα μέρη, με ένα λεπτό πλάστη ανοίγουμε φύλλο. Πιάνουμε το φύλλο κάθε φορά και από άλλο σημείο ώστε να γίνει στρογγυλό και καθώς το τυλίγουμε πάνω στο πλάστη πιέζουμε με τα δυο χεριά με περισσότερη πίεση από εσωτερικά προς εξωτερικά. Θα πρέπει να ανοίξουμε ένα λεπτό φύλλο. Φυσικά μπορούμε να ανοίξουμε φύλλο και με τη μηχανή ζυμαρικών.
Στο μισό μέρος του φύλλου τοποθετούμε κατά διαστήματα μια κουταλιά από τη γέμιση, κλείνουμε με το άλλο μισό και κόβουμε με ένα στρογγυλό κουπ ή με ένα ποτήρι τα τυροπιτάκια μας. Φυσικά μπορούμε να δώσουμε ότι σχήμα θέλουμε.
Αφού τελειώσουμε με όλα τα τυροπιτάκια, τηγανίζουμε σε αρκετό ελαιόλαδο μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα και από τις δυο πλευρές. Βγάζουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
Μπορούμε να σερβίρουμε προαιρετικά με μέλι ή ζάχαρη και κανέλα.
Καλή επιτυχία!!!

NK SITE 12

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΧΤΑΠΟΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

XTAPODOMAKARONADA1

ΦΡΟΥΤΑΛΙΑ Η ΦΟΥΡΤΑΛΙΑ ΑΝΔΡΟΥ

FROYTALIA3