top image food
garidesavokand1.png

Μια δροσερή σαλάτα που συνδυάζει εξωτικό φρούτο με θαλασσινό και κλέβει τις εντυπώσεις σ’ ένα τραπέζι. Ένα εξωτικό φρούτο που μέχρι μερικά χρόνια δεν το γνωρίζαμε.

garidesavokand34

Τελευταία έχει αρχίσει να μπαίνει δυναμικά στα μενού των εστιατορίων σε όλο τον κόσμο, σε μια μεγάλη ποικιλία απίθανων συνταγών. Χορταστικό και υγιεινό, έχει δέσει με την ελληνική κουζίνα, από τις σαλάτες μέχρι το παγωτό, από αυγά τηγανιτά μέχρι το κρητικό ντάκο και φυσικά σε πολλές σάλτσες.

Πλούσιο, γευστικό και κρεμώδες είναι ένα μοναδικό φρούτο με υψηλή διατροφική αξία και σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Μας ήρθε από το κεντρικό και νότιο Μεξικό και από την Κεντρική Αμερική, όπου εκεί ήταν γνωστό ως βουτυρόδεντρο. Το καλλιεργούσαν οι ιθαγενείς και αποτέλεσε συστατικό της διατροφής τους. Όταν οι ισπανοί κατακτητές έφτασαν στην Αμερική γνώρισαν μεταξύ των άλλων και αυτό το εξωτικό φρούτο, το οποίο κέντρισε το ενδιαφέρον τους. Από τότε το αβοκάντο αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε γραπτό κείμενο. Στην Ελλάδα ήρθε το 1910, με την Κρήτη να πρωτοστατεί στη συστηματική καλλιέργεια του το 1966 λόγω κλίματος.

Από την άλλη οι γαρίδες είναι ο καλύτερος θαλασσινός μεζές για τους Έλληνες. Οι αρχαίοι Αθηναίοι τις ονόμαζαν «καρίδες» ή «καρίς», λόγω της κατασκευής του σώματος τους, αφού το μεγαλύτερο μέρος τους καταλαμβάνει το κεφάλι. Συνήθως καταναλώνονταν ψητές ή βραστές με μπόλικα μυρωδικά. Είναι από τα θαλασσινά που η ζήτησης της είναι απίθανα υψηλή και η περιορισμένη ελληνική παραγωγή δεν επαρκεί.

Ότι μέγεθος και να έχει, φρέσκια η κατεψυγμένη, η γαρίδα είναι από τα θαλασσινά που μπορούμε να απολαύσουμε και ως σαλάτα, ακολουθώντας τη τάση που θέλει πλούσιες σαλάτες να ξεπερνούν το ρόλο του απλού συνοδευτικού στο γεύμα.

Υλικά
10 μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες
20ml ελαιόλαδο
20ml ούζο
1 κούπα ανάμεικτη σαλάτα
1/2 κούπα ρόκα
2 ώριμα αβοκάντο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κουταλιά ψιλοκομμένο άνηθο

Για το ντρέσινγκ
80ml ελαιόλαδο
1 κουταλιά μουστάρδα
Χυμό από μισό λεμόνι
1 κουταλιά ξύδι άσπρο
Ξύσμα λεμονιού
Αλάτι
Πιπέρι

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τοποθετούμε τις γαρίδες, γυρίζουμε 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί. Αποσύρουμε από τη φωτιά και κρατάμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε την σαλάτα, τη ρόκα, τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και τον άνηθο.

Κόβουμε το αβοκάντο σε μέτρια κομμάτια και στύβουμε ελάχιστο λεμόνι για να μη μαυρίσει.

Μεταφέρουμε τις γαρίδες πάνω στην σαλάτα και σε ένα multi χτυπάμε τα υλικά για το ντρέσινγκ.

Περιχύνουμε την σαλάτα και ανακατεύουμε απαλά.
Καλή επιτυχία!

garidesavokand2

 

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΧΤΑΠΟΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

XTAPODOMAKARONADA1

ΦΡΟΥΤΑΛΙΑ Η ΦΟΥΡΤΑΛΙΑ ΑΝΔΡΟΥ

FROYTALIA3