top image food
SEKERPERE1.png

Τα μικρά αυτά και συνάμα τόσο λαχταριστά μπισκοτάκια, που οι Μικρασιάτες παρασκεύαζαν σε γιορτινές περιόδους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο ως γλυκό γιορτινό κέρασμα, αλλά και ως ένα ιδανικό συνοδευτικό για το καφεδάκι μας, ιδιαίτερα το απογευματινό.

SEKERPERE2

Τα şekerpare αποτελούν ένα από τα πλέον δημοφιλή επιδόρπια στην τουρκική κουζίνα, με το όνομά τους στην γλώσσα της γείτονος να σημαίνει "κομμάτι ζάχαρης", παρ' όλο που στην εύγευστη ζύμη τους συμπεριλαμβάνονται επίσης αυγά, σιμιγδάλι, αλεύρι, ξύσμα από εσπεριδοειδή και βέβαια το αμυγδαλάκι, που κοσμεί το κέντρο κάθε μπισκοτένιας μπουκίτσας. Το "ζαχαρένιο" αυτό γλυκάκι, ιδανικά -ιδιαίτερα το καλοκαίρι- σερβίρεται με παγωτό βανίλια, καϊμάκι, μαστίχα ή ντοντουρμά αν μπορέσετε να βρείτε, ενώ μπορεί να μετατραπεί και σε νηστίσιμο κέρασμα, αν αντικαταστήσουμε το βούτυρο της συνταγής με ελαιόλαδο, πράγμα όμως που θα σημάνει και την απώλεια κάποιων πόντων από την θεϊκή γεύση του.

Τα σεκέρ παρέ, που παρά την γλύκα τους είναι ένα ελαφρύ γλύκισμα, φτιάχνονται πολύ εύκολα, αφού το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τα ψήσεις και να τα σιροπιάσεις -ζεστά μπισκότα, καυτό σιρόπι-, φτάνει να έχεις την υπομονή να τα αφήσεις να κρυώσουν μέσα στο σιρόπι τους, προκειμένου να το ρουφήξουν μέχρι του σημείου που εκείνα θέλουν. Χαρακτηριστικές ενδείξεις για την επιτυχία της συνταγής αποτελούν το χρυσαφένιο χρώμα τους, αλλά και η κάπως κοκκώδης υφή τους, που οφείλεται στο σιμιγδάλι, ενώ το άρωμά τους μπορεί να είναι και βανιλένιο, αν και πραγματικά τα βρίσκω θεϊκά με λεμονένιες νότες. Ένα ακόμα μυστικό για να τα απολαύσετε στο έπακρο είναι η "διαμονή" τους στα δροσερά διαμερίσματα του ψυγείου σας, όπου φυσικά θα τα τοποθετήσετε αφού κρυώσουν και πιστέψτε με κάθε φορά που θα τσιμπάτε από ένα θα τα βρίσκετε όλο και πιο λαχταριστά και ζουμερά.

 

Υλικά
250 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
150 γρ. ζάχαρη άχνη
2 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 βανίλια
2 δάκρυα μαστίχα

Ξύσμα από ένα λεμόνι
480-500 γρ. αλεύρι μαλακό
150 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
25 γρ. μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι:

700 ml νερό
600 γρ. ζάχαρη
χυμό ενός λεμονιού

Για το γαρνίρισμα
Ασπρισμένα αμύγδαλα

 

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα.

Κοπανίζουμε την μαστίχα με μισό κουταλάκι ζάχαρη και ρίχνουμε στο μείγμα μαζί με τη βανίλια, το ξύσμα και ανακατεύουμε απαλά.

Αναμειγνύουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια βουτυράτη ζύμη.

Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τη ζύμη , σε μέγεθος περίπου ενός καρυδιού , τοποθετούμε σε ένα ταψί με αντικολλίτικο χαρτί αφήνοντας κάποια απόσταση μεταξύ τους. Πιέζουμε με το δάχτυλό μας στη μέση έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία λακκουβίτσα και εκεί βάζουμε το αμύγδαλο.

Αφού τελειώσουμε, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς , για περίπου 20 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει για4 -5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού .

Ρίχνουμε επάνω στα κρύα Σεκέρ Παρέ το ζεστό σιρόπ. Αφήνουμε 1-2 ώρες ώσπου να απορροφήσουν το σιρόπι .
Καλή επιτυχία!

SEKERPERE3

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟΣ ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ

sokolateniosxalvassimigdali43

ΚΑΤΙΜΕΡΙΑ ΜΕ ΣΙΡΟΠΙ

katimeria2