top image food
Ανώνυμο NK SITE  (4).png

Πόσες φορές δεν μας έχει περισσέψει ψωμί στην ψωμιέρα μας και βρισκόμαστε σε δίλλημα τι να το κάνουμε; Δεν είναι μια ούτε δύο. Είναι πολλές φορές, απλά γιατί ποτέ δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια πόσο ψωμί θα χρειαστούμε σε κάθε γεύμα.

Να το πετάξεις στα σκουπίδια δεν το βαστά η καρδιά σου. «Είναι μεγάλη αμαρτία» λέγανε οι σοφές γιαγιάδες και μανάδες μας. Και αυτό γιατί το ψωμί είναι το βασικότερο είδος τροφής από την αρχαιότητα! Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι μάθανε να το σέβονται και να το εκτιμούν πολύ περισσότερο από εμάς διότι κουβαλούν το «κατοχικό σύνδρομο» ως κάτι το κακό. Εποχές δηλαδή που το στερήθηκαν και ήταν η βασική τροφή τους για την επιβίωση τους.

GLYKAKI
Στις μέρες μας μάθαμε να αξιοποιούμε το περίσσευμα από το καθημερινό ψωμί ή από διάφορα αρτοποιήματα με έξυπνους τρόπους. Μπορείς να φτιάξεις νόστιμες σπιτικές φρυγανιές ή παξιμαδάκια σε όποια γεύση θες. Μπορείς να κάνεις τα πιο νόστιμα κρουτόν που διατηρούνται για καιρό, σπιτική γαλέτα και με λίγα υλικά ακόμα μπορεί να ανακυκλωθεί και να μεταμορφωθεί σε ένα γρήγορο σνακ στο πιτς φυτίλι. Και γλυκάκι μπορείς να φτιάξεις με μαρμελάδα και μπαγιάτικο ψωμί. Τι πιο έξυπνο και κάτι που αρέσει ιδιαίτερα στα παιδιά. Το λέω αυτό γιατί τα παιδιά τρελαίνονται για τις μαρμελάδες. Και δόξα το Θεό η μαρμελάδα σε οικογένεια με μικρά παιδιά δεν λείπει από το ντουλάπι. Όχι βέβαια πως δεν αρέσει σε εμάς τους μεγάλους, απλά εμείς μάθανε να είμαστε λίγο συγκρατημένοι με αυτούς τους πειρασμούς.

Υλικά
400 γραμ. ψωμί χωρίς κόρα
400ml γάλα
3 αυγά
150 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
50 γρ. σταγόνες σοκολάτα
100 γρ. μαρμελάδα φράουλα ή φρούτα του δάσους

Εκτέλεση
Βασικά κόβουμε το ψωμί σε φέτες και αφαιρούμε την κόρα.
Σε μία φόρμα του κέικ τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε μία στρώση με ψωμί. Ρίχνουμε τις σταγόνες σοκολάτας και σε διάφορα σημεία τοποθετούμε μαρμελάδα.
Σε ένα Μπολ ρίχνουμε το γάλα, τα αυγά, την ζάχαρη, την βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με ένα σύρμα πολύ καλά.
Ρίχνουμε τις υπόλοιπες φέτες το ψωμί και ανακατεύουμε απαλά. Αφήνουμε για 5 λεπτά να τραβήξει το ψωμί.
Μεταφέρουμε το μείγμα στην φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 50-55 λεπτά.
Αφαιρούμε από το φούρνο, αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια για να σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

NK SITE 5

 

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΓΛΥΚΟ ΤΡΑΧΑΝΑ

traxanosoupa23 αντίγραφο

ΠΟΛΥΣΠΟΡΙΑ ΣΑΛΑΤΑ

salata1 αντίγραφο