top image food
SIROPIASTOKEIK1.png

Η σοκολάτα είναι δώρο Θεού! Για αυτό το σιροπιαστό κέικ σοκολάτας είναι θεϊκό γλυκό, φανταστικό, λαχταριστό και παρασκευάζεται εύκολα. Αφράτο και νόστιμο, μπορεί να το απολαύσεις με την οικογένεια σου και τους καλεσμένους σου. Είναι για την κάθε μέρα σου, για το πρωινό σου, για τον απογευματινό καφέ σου.

SIROPIASTOKEIK135
Σ’ ένα σιροπιαστό κέικ κανείς γλυκατζής δεν μπορεί ν’ αντισταθεί κι ας προσδίδουν πολλές θερμίδες. Πολλοί έχουν συνδέσει τα σιροπιαστά με τα γλυκά ταψιού. Όμως υπάρχουν και πολλά άλλα γλυκά που γίνονται σιροπιαστά όπως η καρυδόπιτα, το ραβανί, η πορτοκαλόπιτα, το κέικ κλπ. Οι λάτρεις των σιροπιαστών γλυκών υπάρχουν παντού στον κόσμο γιατί δεν υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός και γιατί ο προορισμός τους είναι ένας, να μας γλυκάνουν.
Το κέικ σοκολάτας είναι από τα γλυκά που σε βάζουν πάντα σε πειρασμό να κόψεις λίγο από τη μεριά, να ισιώσεις από την άλλη, χωρίς να σε συλλάβουν τα μάτια της νοικοκυράς. Εδώ που τα λέμε η σοκολάτα είναι μεγάλος πειρασμός για αυτούς που κάνουν δίαιτα ή προσέχουν την σιλουέτα τους. Είναι ένας ισχυρός μαγνήτης. Δύσκολα θα αντισταθεί κάποιος σ’ ένα τέτοιο σπιτικό γλυκό που περιμένει στο ψυγείο χωρίς να χάσει ίχνος από την τελειότητα του.
Μπορεί η βιομηχανική επανάσταση να έκανε τη σοκολάτα μια προσιτή πολυτέλεια, αλλά μέχρι τότε ήταν άγνωστη στη χώρα μας. Το 1852 ο Σύρος Παυλίδης έφερε στην Ελλάδα τη σοκολάτα. Με το γλυκυσματοποιείον, το οποίο πρωτάνοιξε το 1841 στη συμβολή των οδών Αιόλου και Βύσσης, προσέφερε ένα καινούργιο προϊόν στην ελληνική αγορά, το οποίο αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους. Στα νεώτερα χρόνια όταν ήρθαν οι ηλεκτρικές κουζίνες, τα ψυγεία και οι φούρνοι, η σοκολάτα και το κακάο πέρασαν στην οικιακή ζαχαροπλαστική.

Υλικά
250γρ. βούτυρο
300γρ.ζαχαρη
5 αυγά
200ml γάλα
250γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
100γρ. κακάο
20γρ. μπεικιν παουντερ
2 βανίλιες
Για το σιρόπι
500ml νερό
300γρ. ζάχαρη
70γρ. κακάο
Για το γλάσο
200γρ. κουβερτούρα
200ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, ανακατεύουμε πολύ καλά και βράζουμε για πέντε λεπτά, αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Σε μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα, στη συνέχεια ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπεικιν παουντερ, τις βανίλιες και κοσκινίζουμε. Ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα το αλεύρι και το γάλα μέχρι να τελειώσουν και χτυπάμε στο μίξερ.
Σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη με κακάο φόρμα, ρίχνουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.
Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε από το φούρνο και δημιουργούμε στην επιφάνεια τρύπες με μια οδοντογλυφίδα. Περιχύνουμε ενώ είναι ζεστή με το κρύο σιρόπι.
Ψιλοκόβουμε τη κουβερτούρα, σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη κρέμα γάλακτος. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα κομμάτια τη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει. Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και περιχύνουμε με το γλάσο.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!!!

SIROPIASTOKEIK13

 

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΓΛΥΚΟ ΤΡΑΧΑΝΑ

traxanosoupa23 αντίγραφο

ΠΟΛΥΣΠΟΡΙΑ ΣΑΛΑΤΑ

salata1 αντίγραφο