top image food
ΣΤΑΦΙΔΟΤΑ4.png

Τα σταφιδωτά είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Ανατολικής Κρήτης που το έφτιαχναν οι νοικοκυρές κυρίως την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής και σε περιόδους νηστείας.

ΣΤΑΦΙΔΟΤΑ

Σήμερα ανακαλύπτεις τη γεύση του μέσα από blocs, βιβλία μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής ή ψωνίζοντας από καταστήματα παραδοσιακών ειδών διατροφής, ζαχαροπλαστεία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Είναι ένα εξαιρετικό νηστίσιμο γλυκό, ιδιαίτερα θρεπτικό, νόστιμο και οικονομικό που το προτιμούν για κέρασμα ή γλυκό μ’ ένα καφέ.
Στις παλιότερες εποχές, που τα πράγματα ήταν διαφορετικά, όταν νοικοκυρές φτιάχνανε αυτό το γλυκό, από τις κουζίνες ξεχείλιζαν οι μυρωδιές από τις σταφίδες που αναμειγνυόταν με τα καρύδια, τα κανελογαρύφαλλα, το μέλι και το καβουρντισμένο σουσάμι. Ο χυμός πορτοκαλιού με τη μυρωδάτη ρακή αρωμάτιζε το κοσκινισμένο αλεύρι που μαλασσόταν από τα χέρια της νοικοκυράς. Αυτό το γλυκό είναι αυτό που λένε σπιτικό και έχει άλλη γλύκα και άλλο άρωμα.
Οι σταφίδες, πέρα από σνακ, έχουν αξιοποιηθεί με πάρα πολλούς τρόπους στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική. Σε πολλές σταφιδοπαραγωγικές περιοχές της χώρας έχει καταγραφεί πληθώρα συνταγών με αυτό το γλυκό φρούτο που στήριξε την ελληνική οικονομία. Το αμπέλι, όπως και η ελιά, έχουν τις ρίζες τους στην ελληνική ύπαιθρο χιλιάδες χρόνια. Είναι βέβαιο ότι από την αρχαιότητα αποξήραιναν σταφύλια για παρασκευή σταφίδας. Οι σταφίδες, ασταφίδες ή σταφυλίδες, αναφέρονται από πολλούς αρχαίους συγγραφείς. Οι παλιότερες γνωστές μαρτυρίες για καλλιέργεια σταφιδαμπέλου στη χώρα μας ανάγονται το 14ο αιώνα μ. Χ. Οι Μικρασιάτες το 1922 μάθανε στους ντόπιους την καλλιέργεια της ξανθής σταφίδας, γνωστή ως σουλτανίνα, που έδωσε άλλη ώθηση στην καλλιέργεια της και στην παραγωγή.

Υλικά
Για την ζύμη
300 ml ελαιόλαδο
100 γρ. ζάχαρη
100 ml χυμό πορτοκαλιού
1/2 κουταλάκι σόδα
1/3 κουταλάκι αμμωνία
50 ml ρακί ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
Ξύσμα λεμονιού
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 κιλό αλεύρι Γ.Ο.Χ.
Για την γέμιση
300 γρ. σταφίδες ξανθές
1 κουταλιά κονιάκ
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
60 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο
50 γρ. καρύδια θρυμματισμένα
20 ml ελαιόλαδο
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ με νερό ρίχνουμε το κονιάκ και βάζουμε τις σταφίδες. Αφήνουμε για περίπου 1 ώρα να μαλακώσουν.
Εντωμεταξύ φτιάχνουμε τη ζύμη. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα.
Προσθέτουμε την σόδα και την αμμωνία και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Στη συνέχεια βάζουμε την ρακί και το ξύσμα λεμονιού.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ρίχνουμε σταδιακά μέσα στα υγρά. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα.
Αφού έχουν μαλακώσει οι σταφίδες σουρώνουμε και μεταφέρουμε σε multi μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού, το σουσάμι και τα καρύδια. Πολτοποιούμε πολύ καλά και αδειάζουμε σε ένα μπολ.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μέλι και ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας.
Αδειάζουμε τη ζύμη τον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε με ένα πλάστη ένα χοντρό φύλλο σε μακρόστενο σχήμα.
Με ένα κουτάλι ρίχνουμε τη γέμιση κατά μήκος σε όλο το φύλλο. Διπλώνουμε τη ζύμη και πλάθουμε ώστε να μείνει στη μέση η γέμιση.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε τα σταφιδωτά σε κομμάτια και μεταφέρουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Προαιρετικά μπορούμε να πασπαλίσουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Τα φυλάσσουμε σε αεροστεγές μπολ για αρκετές εβδομάδες.
Καλή επιτυχία!

STAF

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ

kotomempamies2

ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

loukanikamepatatesfournou1