top image food
KALITSOYNAKIA2.png

Στα Χανιά οι κλειστές πίτες τηγανιού σε σχήμα μεσοφέγγαρου, με γέμιση χόρτα υπαίθρου ή με τυριά, μυζήθρα ή τυρομάλαμα, αναφέρονται με το όνομα καλτσούνια ή καλιτσούνια. Δεν είναι τίποτα άλλο από τα χορτοπιτάκια ή μυζηθροπιτάκια της υπόλοιπης Κρήτης.

KALITSOYNAKIA25

Ο όρος είναι δανεισμένος από τα γνωστά πασχαλινά καλιτσούνια που φτιάχνονται με διαφορετική ζύμη και γέμιση και ψήνονται στο φούρνο.
Τα Χανιώτικα καλιτσούνια με τυρομάλαμα, τυριά, αυγά και δυόσμο είναι λιχουδιές που αρέσουν σε όλους. Απλώνεις το χέρι σου μόλις βρεθούν στο τραπέζι για να τα δοκιμάσεις. Είναι υγιεινά, θρεπτικά και παρασκευάζονται εύκολα, σε λίγο χρόνο, αρκεί να έχεις τα κατάλληλα υλικά. Είναι η λύση όταν θες κάτι γρήγορο και έχεις επισκέπτες, είναι ένας μεζές για το πρώτο κρασί ή ρακή σε μια ταβέρνα, για ένα κέρασμα, μια λιχουδιά που μπαίνει πάνω στο τραπέζι μαζί με φαγητό. Μαζί με τα τυροπιτάκια είναι από τα εκλεκτότερα ορεκτικά των Κρητικών. Τα λατρεύουν! Στο άψε σβήσε μια Κρητικιά νοικοκυρά σου φτιάχνει χορτοπιτάκια όταν τα έχει χόρτα στη κουζίνα της. Το αλεύρι και το λάδι δεν λείπει ποτέ. Ώσπου να πεις κύμινο φτιάχνουν ζύμη και ανοίγουν το φύλλο. Βγάζουν τη γέμιση με χόρτα, που έχουν στο ψυγείο και βάζουν το τηγάνι με το παρθένο ελαιόλαδο στη φωτιά. Σε πέντε λεπτά τα τηγανιτά χορτοπιτάκια είναι καυτά στο πιάτο. Με μια τσικουδιά είναι το καλύτερο κέρασμα για τους επισκέπτες του καλοκαιριού. Τους αρέσει γιατί είναι σπιτική λιχουδιά, από τα χέρια της νοικοκυράς, που έβαλε όλη της την μαστοριά για να ικανοποιήσει τους καλεσμένους. Τραγανά απ’ έξω, με την γέμιση να κρατά τη νοστιμιά της και το ζωντανό χρώμα της. Ειδικά, αν το φύλλο έχει ανοιχτεί από χέρια προκομμένα, με την γνωστή τεχνική με το ξυλίκι, είναι μαγεία!


Υλικά
Για την ζύμη
200 γρ. γιαούρτι
50 ml ελαιόλαδο
250 ml γάλα
20 ml τσικουδιά ή τσίπουρο
Αλάτι
670-700 αλεύρι Γ.Ο.Χ.
Για την γέμιση
250 γρ. τυρομάλαμα ή πηχτόγαλο ή γαλομυζήθρα
250 γρ. ανθότυρο
100 γρ. ξινομυζήθρα
1 αυγό
2 κουταλιές δυόσμο ψιλοκομμένο
Πιπέρι
Για το άλειμμα
1 αυγό
Σουσάμι

 

Εκτέλεση
Αρχικά φτιάχνουμε τη ζύμη, σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα, το ελαιόλαδο, την τσικουδιά και ανακατεύουμε, προσθέτουμε το αλάτι και το γιαούρτι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο και ζυμάρι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μία πετσέτα για περίπου μισή ώρα.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα τυριά και με ένα πιρούνι λιώνουμε. Προσθέτουμε το αυγό, τον δυόσμο και το πιπέρι και ανακατεύουμε να δέσουν τα υλικά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μέρη και ανοίγουμε λεπτό φύλλο με ένα πλάστη αλευρώνοντας όποτε χρειαστεί. Αφού ανοίξουμε το φύλλο, κόβουμε με ένα κουπάτ στρογγυλά φυλλαράκια.
Στο κέντρο κάθε φύλλου βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και κλείνουμε σε φακελάκι. Μεταφέρουμε τα καλτσούνια σε ταψί με λαδόκολλα, αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αντιστάσεις για 20-25 λεπτά.
Αφαιρούμε από το φούρνο, αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

KALITSOUNIA24

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΣΦΟΥΓΓΑΤΟ

ΣΦΟΘΓΓΑΤΟ1Ν5

ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΥΜΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

 λαζανια1