top image food
ΦΔΩ.jpg

Μια συνταγή βασισμένη σε 2-3 υλικά, που υπάρχουν σε κάθε σπιτικό, δεν μπορεί παρά να αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της περίφημης «cucina povera», της «φτωχής κουζίνας» ή της «κουζίνας της φτώχειας», όπως πιο ελεύθερα μπορούμε να μεταφράσουμε την ιταλική αυτή έκφραση, που ουσιαστικά δεν σήμαινε τίποτε περισσότερο από την στο έπακρο αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου συστατικού και προϊόντος, τα οποία παλαιότερα μπορεί να προέρχονταν από τον κήπο ή το χωράφι της νοικοκυράς, ενώ στις μέρες μας προέρχονται από τα ράφια προσφορών των αγαπημένων μας Super Markets.

ΦΔ

Όπως κι αν έχει το πράγμα, μία από τις πιο χαρακτηριστικές παραδοσιακές συνταγές, που αξιοποιούν τη φιλοσοφία αυτή, είναι oι τραβηχτές πίτες της Μάνης, οι τοπικές πίτες των φτωχών, που έθρεψαν γενιές και γενιές, συνοδευόμενες κυρίως με τυράκι.
Σήμερα, οι αφράτες και συγχρόνως τραγανές -αν παρασκευαστούν σωστά- τραβηχτές πίτες είναι πανταχού παρούσες, μπορούν δε να καταναλωθούν στη γλυκιά εκδοχή τους, με μέλι και τριμμένο καρύδι, με πετιμέζι, με γραβιέρα και μέλι, ακόμα και με πραλίνα, ενώ ως αλμυρό έδεσμα μπορούν να συνδυαστούν με το επίσης μανιάτικο σύγκλινο ή ακόμα και να παίξουν το ρόλο πίτας για σουβλάκι.
Εξίσου λιτή, αλλά ταυτόχρονα σαγηνευτική, όπως το μανιάτικο τοπίο, είναι και η γαστρονομία της Μάνης, στηριγμένη αποκλειστικά και μόνο στα λιγοστά αλλά εξαιρετικής ποιότητος τοπικά προϊόντα, τα οποία η γόνιμη φαντασία και δημιουργικότητα της Μανιάτισσας νοικοκυράς μετέτρεψε σε αριστουργήματα γεύσης. Συνταγές στις οποίες το ελάχιστο αναδεικνύεται σε κάτι εξαιρετικό, παρά την απλότητα της εκτέλεσης και την ένδεια υλικών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα περίφημα λαλάγγια, οι δίπλες και οι τραβηχτές πίτες της παρούσας συνταγής, που ουσιαστικά δεν είναι τίποτα περισσότερο από τηγανητό σε μπόλικο ελαιόλαδο ζυμάρι.
Η Μάνη, η ιστορική και πανέμορφη αυτή περιοχή στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, είναι μία και μοναδική. Γοητευτική, λιτή και συνάμα πολυποίκιλη, όπως οι συνταγές της, πλασμένη από πέτρα και θάλασσα, σπαρμένη με πυργόσπιτα και ελαιόδεντρα, ποτισμένη με αρώματα ελαιολάδου, εσπεριδοειδών και βοτάνων. Όπως κι αν λέγεται, Μέσα Μάνη, Ανατολική Μάνη ή προσηλιακή Μάνη, Δυτική Μάνη ή απόσκερη ή αποσκιερή Μάνη, Μεσσηνιακή Μάνη ή Έξω Μάνη η εμβληματική αυτή περιοχή κινείται γαστρονομικά στα μονοπάτια της φιλοσοφίας αξιοποίησης του "βρισκούμενου" και στο τραπέζι της θα απολαύσετε τέτοια ακριβώς πιάτα-μάρτυρες αυτών των καταβολών. Πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε, ότι οι γεωγραφικοί αυτοί διαχωρισμοί επεκτείνονται και στα προϊόντα που παράγονται, όπως και στις τοπικές συνταγές, που διαχρονικά αντικατοπτρίζουν την παραγωγή της εκάστοτε περιοχής. Για παράδειγμα το μέλι της Προσηλιακής Μάνης δεν παράγεται στην Αποσκιερή, ενώ τεράστιες είναι και οι διαφορές μεταξύ της άγονης και άνυδρης Μέσα Μάνης, σε σχέση με την πλούσια σε παραγωγή Έξω Μάνη, με τα εκλεκτά λάδια της, τα κτηνοτροφικά προϊόντα και τα εσπεριδοειδή της.

Υλικά
1 κιλό αλεύρι σκληρό
2 φακελάκια μαγιά
1 κουταλάκι ζάχαρη
60 ml ελαιόλαδο
500 γρ. νερό
1/2 κουταλάκι αλάτι
Για το σερβίρισμα
Μέλι

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και προσθέτουμε τη ζάχαρη, την μαγιά και το ελαιόλαδο και τρίβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας.
Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το νερό και ενδιάμεσα ρίχνουμε το αλάτι. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα μαλακό κολλώδες ζυμάρι.
Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε για περίπου 1,5 ώρα να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.
Όταν είναι έτοιμο, λαδώνουμε τα χέρια μας, παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης λίγο μεγαλύτερο από ένα καρύδι και απλώνουμε με τα χέρια μας τραβώντας από τις άκριες το ζυμάρι σε ακανόνιστο σχήμα.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο και ρίχνουμε αμέσως τις πίτες. Αφήνουμε να πάρουν χρυσαφί χρώμα και από τις δύο πλευρές και βγάζουμε σε ένα πιάτο.
Σερβίρουμε τις πίτες με μέλι.
Καλή επιτυχία!

Δ

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΣΦΟΥΓΓΑΤΟ

ΣΦΟΘΓΓΑΤΟ1Ν5

ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΥΜΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

 λαζανια1