top image food
MEGALI2.jpg

Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος με οργιώδη καρποφορία. Υπάρχει αφθονία σε σταφύλια, σύκα, ροδάκινα, καρπούζια, πεπόνια, αχλάδια που μας δροσίζουν όσο τίποτε άλλο τις ζεστές ημέρες και νύχτες. 

Επέλεξα να δοκιμάσουμε μια συνταγή με σύκα τα οποία τώρα τον Αύγουστο υπάρχουν σε μεγάλη αφθονία και μας δίνουν την δυνατότητα είτε να τα απολαύσουμε φρέσκα είτε αποξηραμένα, να κάνουμε μαρμελάδα, να μας συνοδέψουν στο κρασί, σε φαγητά, σαλάτες και μια σειρά από γαστρονομικές προτάσεις, μιας και έχει το πλεονέκτημα της ισορροπημένης γλυκαντικής ουσίας με πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η συκιά έχει το Θείο χάρισμα να φυτρώνει παντού χωρίς καν να την φυτέψεις. Στα χωριά μας οι συκιές βρίσκονται ακόμα και στον κήπο του σπιτιού μας.

Από τις αρχές του καλοκαιριού που ήταν μικρά και καταπράσινα λαχταρούσαμε μικρά παιδιά πότε να καμωθούν για να τα απολαύσουμε πρώτοι. Σηκωνόμασταν στα μπροστινά μας δάκτυλα, αρπούσαμε τα μαλακά χαμηλά κλαδιά και απλώναμε το άλλο μας χέρι στον ώριμο καρπό. Ένας γαλακτώδης χυμός από το κλαδί της στάλαζε μες την χούφτα μας λες και ήθελε να μας χαρίσει όλα της τα δώρα. Η θεϊκή νοστιμιά του μας παγίδευε και μας μάγευε σαν την Κίρκη τον Οδυσσέα. Ξεχνούσαμε πότε είχαμε φάει το πρώτο και συνεχίζαμε να χωνόμαστε μέσα στα κλαδιά της, θέλοντας να φτάσουμε στα πιο ψηλά, μην μας ξεφύγει κανένα από την ματιά μας. Κι ύστερα πάλι ο παππούς με μια μακρά κατσούνα γέμιζε ένα καλάθι από όσα είχανε απομείνει για να τα «λιάσει» στην ταράτσα του σπιτιού ή πάνω σε μια στρώση από καλάμια που έφερνε από τον καλαμιώνα. Και όταν αυτά είχαν αποξηρανθεί άναβε τον φούρνο και τα «φούρνιζε» σε λαμαρίνες για να αντέξουν στον χρόνο και ύστερα γέμιζε το κουρουπάκι να ‘χουμε λέει και τον χειμώνα. Η γιαγιά με τα δροσερά έφτιαχνε την μαρμελάδα, γέμιζε τα βαζάκια της, για να φιλέψει τα εγγόνια της. 

Έτσι από τα χρόνια εκείνα του Ομήρου το σύκο έθρεψε τους λαούς της Μεσογείου,  αναγνωρίστηκε η θρεπτική του αξία. Για τους αθλητές ήταν βασική τροφή. Επέλεγαν να διαμορφώσουν το μυϊκό τους σύστημα τρώγοντας σύκα παρά κρέας και κέρδιζαν πολλά χρόνια ζωής. Αυτό κάνανε και οι παππούδες μας και κέρδισαν την μακροζωία διατηρώντας αυτές τις αρχαίες διατροφικές συνήθειες και έτσι έκτισαν το πρότυπο της Κρητικής διατροφής. Αυτό το πρότυπο ακολουθούμε και εμείς σήμερα και θα φτιάξουμε ένα πεντανόστιμο γλυκό με σύκα, μέλι και κανέλα.Πάμε να το απολαύσουμε!   

Υλικά
500γρ σύκα ξερά
100γρ σουσάμι
100γρ καρύδια ή αμύγδαλα ψιλοκομμένα
1 κουταλιά μεγάλη μέλι
1 κουταλιά κανέλα
2 κουταλιές ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Αλέθουμε τα σύκα στο μπλέντερ. Ψιλοκόβουμε επίσης τους ξηρούς καρπούς. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και πλάθουμε μικρές μπαλίτσες. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.

123

Φουρνίζουμε για μια ώρα περίπου στους 100 βαθμούς μέχρι να στεγνώσουν. 

Καλή επιτυχία!!!

4

5