top image food
MEGALI.jpg

Στο άκουσμα της λέξης μπουρέκι το μυαλό μας πηγαίνει σε φύλλο με γέμιση της αρεσκείας μας. Άπειρες συνταγές με πολλαπλούς συνδυασμούς υλικών που ψήνονται σε φούρνο ή τηγανίζονται με λάδι με πολύ εύκολο τρόπο ακόμα και για αρχάρια νοικοκυρά.

Αυτά όμως που μας ξετρελαίνουν είναι τα γλυκά μπουρέκια που φτιάχνονται όλο το χρόνο και αρέσουν σε όλη την οικογένεια. Συνήθως αυτά τα έχουμε συνδυάσει με πολλές περιστάσεις όπως με οικογενειακά τραπέζια, με απογευματινό ή πρωϊνό καφέ, με επισκέψεις φίλων, σε κεράσματα και γενικά είναι κάτι που μας αφήσει μια γλυκιά ανάμνηση.
Ένα γλυκό μπουρέκι με σιρόπι και γέμιση από καρύδια, αμύγδαλα, σουσάμι, μέλι, μοσχοκάρυδο, γεύση από πορτοκάλι και άρωμα από κανέλα, θα το ζήλευαν και οι θεοί του Ολύμπου. Υλικά ένα και ένα, αγνοί ξηροί μελωμένοι καρποί τυλιγμένοι σε φύλο και ψημένοι σε αγνό ελαιόλαδο ένας πραγματικά πειρασμός που τον δοκιμάσεις ακόμα και δίαιτα να κάνεις. Ένα τέτοιο γλυκό μπουρέκι ετοίμασα να σας παρουσιάσω και βέβαια έχω καλέσει το απόγευμα τις φίλες μου να το απολαύσουμε με καφέ.

Υλικά

200γρ καρύδια
200γρ αμύγδαλα
100γρ σουσάμι
100γρ mix super foods
150γρ στικ πορτοκαλιού ή γλυκό πορτοκάλι (ψιλοκομμένο)
150γρ μέλι
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
20ml κονιάκ ή ρακόμελο
Ξύσμα πορτοκαλιού
1 πακέτο φύλλο κρούστας
100ml ελαιόλαδο (για άλειμμα)

Για σιρόπι

200ml νερό
200γρ ζάχαρη
100γρ μέλι
1 φλούδα πορτοκαλιού
1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση
Αρχικά κοπανίζουμε τα καρύδια ή τα περνάμε λίγο στο μπλέντερ, να μην γίνουν σκόνη.

3
Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα και το σησάμι και τα κοπανίζουμε.

456
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλους τους ξηρούς καρπούς, τα μπαχαρικά και όλα τα υλικά για τη γέμιση. Το mix super foods μπορούμε να το παραλείψουμε, το δοκίμασα όμως και έδεσε τέλεια.

78

910
Απλώνουμε το φύλλο κρούστας και το κόβουμε στα 3. Αλείφουμε το φύλλο με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε στην άκρη μια κουταλιά γέμιση, διπλώνουμε τα πλαϊνά και τυλίγουμε το μπουρέκι.

1112

1314
Τοποθετούμε τα μπουρέκια σε ένα λαδωμένο ταψί. Ρίχνουμε μια κουταλιά μέλι πάνω από τα μπουρέκια πριν τα βάλουμε στο φούρνο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς αέρα για ένα τέταρτο περίπου.

15


Φτιάχνουμε το σιρόπι μας, βράζουμε όλα τα υλικά εκτός το μέλι για 5 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο κατεβάζουμε από τη φωτιά για ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Αυτό γιατί όταν το μέλι ζεσταθεί πολύ χάνει τα θρεπτικά του συστατικά και επίσης στο τέλος αναδύονται περισσότερο τα αρώματα του.
Πρέπει να είναι ή το γλυκό ζεστό και το σιρόπι κρύο ή το γλυκό κρύο και ζεστό το σιρόπι. Εγώ θα σας πρότεινα το δεύτερο, έχω κάνει και τα δυο αλλά με το γλυκό κρύο το φύλλο μένει περισσότερο τραγανό.


Καλή επιτυχία!!!

1

2