top image food
MEGALI.jpg

Είμαστε στον Δεκέμβριο και η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης και η δεύτερη σημαντική γιορτή της ελληνικής παράδοσης μετά το Πάσχα, είναι τα Χριστούγεννα. Οι διακοσμήσεις στα εμπορικά καταστήματα, σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και σε σπίτια έχουν αρχίσει. Τα Χριστουγεννιάτικα στολισμένα δέντρα άρχισαν να πιάνουν μια όμορφη γωνιά του σπιτιού μας αλλάζοντας την διάθεση και ψυχολογία μας.


Μέρα με την μέρα οι νοικοκυρές άρχισαν να ετοιμάζουν χριστουγεννιάτικα γλυκά ακολουθώντας την παράδοση που θέλει κουραμπιέδες και μελομακάρονα δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Βέβαια σήμερα η εποχή παρασύρεται από την εμπορικότητα και τρέχει με άλλους ρυθμούς από το παρελθόν. Είμαστε στο χειμώνα και το λιομάζωμα στην Κρήτη είναι στην φούρια του. Βιάζονται να μαζέψουν τις ελιές και να πάρουν το καινούργιο λάδι της νέας σοδιάς. Μανάδες, πατεράδες, γιαγιάδες και παππούδες, όλοι μαζί τα περασμένα χρόνια βρισκόταν στο λιόφυτο μετρώντας μέρα με την μέρα πότε θα τελειώσουν από το ένα χωράφι να πάνε στο άλλο. Δύσκολη περίοδος για τις νοικοκυρές που έπρεπε να ετοιμάσουν το σπίτι, τα γλυκά και τα ζυμωτά για τις γιορτές. Ο χρόνος λίγος και όσο περνούσαν οι μέρες τόσο και λιγόστευε. Τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες τα φτιάχνανε τις παραμονές των Χριστουγέννων. Δουλειά κουραστική που ήθελε πολύ χρόνο να τα φτιάξεις, να ανάψεις το φούρνο για να τα ψήσεις και να τα μελώσεις. Μαζευόταν στο σπίτι της μάνας μου, η θεία μου και η γιαγιά μου και καθόταν στο μεγάλο τραπέζι της κουζίνας όλο το βράδυ για να φτιάξουν τα γλυκά του σπιτιού. Μυρωδιές από κανέλα, γαρίφαλα, μέλι, ρακή, το φρέσκο λάδι και το πορτοκάλι, ξεχύνονταν μέχρι το δρόμο. Εγώ να περιμένω να τα αρπάξω ζεστά από την πιατέλα μόλις τα βουτήξουν στο σιρόπι και μετά στο πιάτο με το αλεσμένο καρύδι, το καβουρντισμένο σουσάμι και το μυρωδάτο γαρύφαλλο. Όχι βέβαια πως σταματούσα στο πρώτο. Αυτό ήταν μόνο ή αρχή! Τα έκρυβε η μάνα μου για να τα έχει μέχρι την Πρωτοχρονιά - γιατί ήμασταν και πολλοί ζωή να ‘χουμε- αλλά εγώ και τα αδέλφια μου ανακαλύπταμε την κρυψώνα.
Σήμερα παρέα θα φτιάξουμε μια παραδοσιακή συνταγή με μελομακάρονα για να τα έχουμε όλες τις γιορτές. Χρόνια μας Πολλά!

Δείτε την συνταγή και σε βίντεο 

Υλικα
Ζύμη
500ml. Ελαιόλαδο
300γρ. Ζάχαρη
300ml. Χυμό πορτοκαλιού
15γρ. σόδα
50ml. κονιάκ ή ρακόμελο ή ρακί
1 κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι γαρίφαλο
Μπέικιν πάουντερ
1,5 κιλό περίπου αλεύρι
Σιρόπι
400ml νερό
400γρ. ζάχαρη
200γρ. μέλι
1 ξύλο κανέλας
Φλούδα πορτοκαλιού
Πασπάλισμα
200γρ. σησάμι καβουρδισμένο
200γρ. καρύδια

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, στη συνέχεια ρίχνουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα, και το αλκοόλ.

12
Βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με τη σόδα, προσοχή διότι θα φουσκώσει και μπορεί να βγει έξω από το σκεύος, καλό είναι να το έχουμε πάνω από το μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

3
Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ κοσκινισμένα. Θα πρέπει η ζύμη μας να είναι μαλακιά. Δεν πειράζει αν στην αρχή μας κολλάει λίγο στο ζύμωμα, να μπορούμε να πλάσουμε ένα μπαλάκι.

45
Πλάθουμε τα μελομακάρονα μας, σε μια ξύστρα πιέζουμε το μελομακάρονο ώστε να πάρει το σχήμα, αυτό βοηθά να μελωθούν καλύτερα. Μπορούμε σε κάποια να προσθέσουμε μέσα σαν γεμίσει και ένα καρύδι.

78

910
Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για ένα τέταρτο περίπου. Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν αρκετά πριν τα μελώσουμε.

1113
Φτιάχνουμε το σιρόπι, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τα ξύλα κανέλας και τις φλούδες πορτοκαλιού. Αφήνουμε να βράσει για πέντε λεπτά. Όταν είναι έτοιμο κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.

12
Ρίχνουμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι ενώ είναι ζεστό (αν χρειαστεί μέχρι να τελειώσουμε το ξανά ζεσταίνουμε) και τα βάζουμε σε μια σουρωτήρα ώστε να φύγει το περιττό σιρόπι

1415
Καβουρδίζουμε το σησάμι σε ένα τηγάνι ή στο φούρνο. Το χτυπάμε λίγο στο μπλέντερ ή στο γουδί να αναδυθούν τα άρωμα του. Ανακατεύουμε το σουσάμι με τα σπασμένα καρύδια και λίγο κανέλα και πασπαλίζουμε τα μελομακάρονα.

16
Καλή επιτυχία και καλές γιορτές σε όλους..

1718

19