top image food
MEGALI.jpg

 Άλλη συνταγή είχα προγραμματίσει να αναρτήσω σήμερα, όμως μετά το όμορφο και απρόσμενο ξύπνημα των παιδιών μου άλλαξα γνώμη. Τα δυο μου αστεράκια, ο Αριστομένης και ο Ανέστης . Είναι η αιτία να γιορτάζω σήμερα, είναι η αιτία να ξυπνώ κάθε πρωί, η αίτια να ονειρεύομαι κάθε βράδυ, η αιτία να γελώ και να κλαίω, η αιτία να υπάρχω. 

Ήρθαν με φιλιά να με ξυπνήσουν , <<Χρόνια πολλά μάμα, σήκω, σου έχουμε μια έκπληξη>>. Το σπίτι νοικοκυρεμένο από το χαμό της  χθεσινοβραδινής ταινίας, μυρωδιά ζεστού ελληνικού κυφέ και κάτι σε τηγανιτό. Στο τραπέζι ένα πιάτο με αυγοφέτες, γλυκό κυδώνι, καρύδια, ηλιόσπορους, κρανμπέρι, σταφίδες. 

5

2

- Βρε πότε τα κάνατε όλα αυτά; 

Γιατί ανοίξατε την κουζίνα μόνοι σας; 

- Αμάν ρε μαμά, μια χαρά ήμαστε, μεγαλώνουμε,  τόσες φορές τις έχουμε φτιάξει μαζί. Άλλωστε εγώ θα γίνω ζαχαροπλάστης! Λέει ο Ανέστης μου. Ηρέμησα, άφησα τις κακές σκέψεις και έκατσα να απολαύσω το υπέροχο πρωινό με τα αγόρια μου.

 - Σήμερα μαμά θα είμαστε  όλη μέρα βόλτα, θα περάσουμε τέλεια! 

Δεν ξέρω αν είμαι καλή μάνα και συνέχεια με τρώει αυτό το ερώτημα. Δουλεύω πολύ, φωνάζω όταν νευριάζω, τους βάζω τιμωρία όταν κάνουν αταξίες, κλαίω μπροστά τους όταν νιώθω αδύναμη. Ποιος γεννήθηκε γονιός; ποιος έκατσε σε θρανία και έμαθε πώς να γίνει καλή μάνα; Τρέχουμε σε παιδοψυχολόγους, διαβάζουμε άρθρα μιλάμε με άλλες μαμάδες και όλα αυτά σωστά και καλά. Το κάθε παιδί όμως είναι μοναδικό και κάθε μανά ξεχωριστή. Το ένστικτο , η βαθιά αγάπη που νιώθουμε για αυτά τα πλάσματα που βγήκαν από τα σπλάγχνα μας αυτά μας οδηγούν. Δεν είμαι ειδικός ούτε ξέρω αν πράττω σωστά ή όχι, πιστεύω όμως ότι μεγαλώνω σωστά τα παιδιά μου, ακόμα και με τα λήθη μου. 

Ο Θεός κάλεσε τον πιο αγαπημένο Του άγγελο και του παρουσίασε ένα πρότυπο μητέρας.Στον άγγελο δεν άρεσε αυτό που είδε.

– Εργαστήκατε πολύ, Κύριε, δεν ξέρετε πλέον τι κάνετε, είπε ο άγγελος. Κοιτάξτε! Φιλί ειδικό, που θεραπεύει όλες τις αρρώστιες, έξι ζευγάρια χέρια για να μαγειρεύει, να πλένει, να σιδερώνει, να φροντίζει, να ελέγχει, να καθαρίζει. Δε θα δουλέψει!

– Το πρόβλημα δεν είναι τα χέρια, αντέτεινε ο Θεός. Είναι τα τρία ζευγάρια μάτια που χρειάστηκε να βάλω: ένα, για να βλέπει το παιδί της πίσω από κλειστές πόρτες και να το προστατεύει από ανοιχτά παράθυρα, ένα άλλο, για να το κοιτάζει με αυστηρότητα, όταν πρέπει να του μάθει κάτι ουσιώδες και το τρίτο, για να του δείχνει διαρκώς τρυφερότητα και αγάπη, όση δουλειά κι αν έχει εκείνη!Ο άγγελος εξέτασε το πρότυπο της μητέρας πιο προσεκτικά.

– Κι αυτό τι είναι;

– Ένας μηχανισμός αυτοθεραπείας. Δε θα έχει χρόνο να αρρωσταίνει, θα πρέπει να ασχολείται με το σύζυγό της, με τα παιδιά, με το σπίτι.– Νομίζω ότι πρέπει να ξεκουραστείτε λίγο, Κύριε, είπε ο άγγελος. Και να επιστρέψετε στο κλασικό πρότυπο με τα δύο χέρια, τα δύο μάτια, κ.λπ.Ο Θεός συμφώνησε με τον άγγελο. Αφού ξεκουράστηκε, μεταμόρφωσε τη μητέρα σε κανονική γυναίκα. Εξομολογήθηκε όμως στον άγγελο:

– Χρειάστηκε να της δώσω μια τόσο δυνατή θέληση, ώστε να νομίζει ότι θα έχει έξι χέρια, τρία ζευγάρια μάτια και ικανότητα αυτοθεραπείας. Αλλιώς, δε θα καταφέρει να εκπληρώσει το καθήκον της.Ο άγγελος την εξέτασε από κοντά. Κατά τη γνώμη του, αυτή τη φορά ο Θεός είχε επιτύχει. Ξαφνικά όμως πρόσεξε ένα λάθος:

– Αδειάζει. Αναρωτιέμαι, Κύριε, μήπως βάλατε ξανά υπερβολικά πολλά πράγματα σε αυτό το πρότυπο μητέρας.

– Δεν αδειάζει. Αυτό ονομάζεται δάκρυ.– Και σε τι χρησιμεύει;– Για να δείχνει χαρά, λύπη, απογοήτευση, πόνο, θυμό, ενθουσιασμό.– Κύριε, είστε μεγαλοφυΐα! αναφώνησε ο άγγελος. Ακριβώς αυτό ήταν που έλειπε, για να συμπληρωθεί το πρότυπο.Ο Θεός πρόσθεσε με ύφος μελαγχολικό:

– Δεν το έβαλα εγώ. Όταν συναρμολόγησα όλα τα μέρη, το δάκρυ εμφανίστηκε από μόνο του.Ο άγγελος συγχάρηκε πάλι τον Παντοδύναμο κι έτσι δημιουργήθηκαν οι μητέρες.
<<Και ο θεός έπλασε τη μάνα>> Πάολο Κοέλιο

Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες!!

Υλικά
1 ψωμί

3-4 αυγά

50ml γάλα

Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Για σερβίρισμα 

Γλυκό κυδώνι ή οποιοδήποτε γλυκό κουταλιού ή μαρμελάδα

Ξηρούς καρπούς της επιλογής μας.

Σταφίδες, κράνμπερι.


Εκτέλεση
Κόβουμε το ψωμί σε φέτες 2-3 περίπου εκατοστά.

Χτυπάτε τ’ αυγά με το γάλα με ένα σύρμα. Αφήνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και βουτάμε τις φέτες στο αυγό.

Τηγανίζουμε  και από τις δυο πλευρές μέχρι να χρυσαθίσουν.Βγάζουμε σ’ ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί. 

Σερβίρουμε με ότι μας άρεσε.

Καλή επιτυχία!!

1

4