top image food
megali1.jpg

Χριστούγεννα για μένα είναι μυρωδιές και γεύσεις. Μυρωδιές που ξυπνούν αναμνήσεις και γεύσεις αναλλοίωτες στο χρόνο που έχουν χαραχτεί στη κάρδια μου.


Μια τέτοια ανάμνηση είναι από τα κουραμπιεδάκια με ελαιόλαδο της γιαγιάς μου Ελισάβετ. Συνήθιζε να φτιάχνει από αρχές Δεκεμβρίου μιας και ήταν και ένα νόστιμο γλυκό για τον απογευματινό της καφέ. Αλλά και στο γιορτινό τραπέζι υπήρχαν σε μια μεγάλη πιατέλα μίση κουραμπιέδες με βούτυρο και μίση με ελαιόλαδο. Έδινε σχήμα μισοφέγγαρου για να τους ξεχωρίζουμε.
Η συνταγή ήταν της μάνας της και η γιαγιά την είχε γράψει στο καλό της τετράδιο που το είχε ζωγραφίσει η ίδια με λουλούδια και πουλιά, όχι σε χαρτάκια και απλά τετράδια που είχε άλλες. Τις συνταγές της γιαγιάς Κατερίνας της κρατούσε εκεί γιατί ήταν όπως έλεγε «παλαιινές».
Αυτό το τετράδιο έχει η μάνα μου τώρα και αυτό θα πάρω και εγώ αύριο. Πάμε όμως να απολαύουμε μια παλαιϊνή συνταγή για κουραμπιέδες.

9
Υλικά
300ml ελαιόλαδο
150γρ ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι γαρίφαλο
20ml κονιάκ ή λικέρ
100ml αλουσά (αλισίβα)
Ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού
20γρ μπεικιν παουντερ
1-1,5 κιλό αλεύρι
200γρ αμύγδαλα
500γρ άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση
Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 100 βαθμούς για 5 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα χοντροκόβουμε ή τα θρυμματίζουμε σε ότι μέγεθος θέλουμε.

1
Σε μίξερ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα κανελογαρίφαλα, το λικέρ, το ξύσμα και την αλουσά (δείτε εδώ πώς να φτιάξετε αλουσά). Αν δεν έχουμε αλουσά μπορούμε να διαλύσουμε σε 100ml νερό ½ κουταλάκι σόδα.

23
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπεικιν παουντερ και το προσθέτουμε στα υγρά κοσκινισμένο και ζυμώνουμε πολύ καλά. Ρίχνουμε και τα αμύγδαλα και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε.

4
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες μας σε μπαλάκια περίπου 25-30 γραμμάρια και πιέζουμε στη μέση μια λακουβίτσα ή κάνουμε σχήματα με χριστουγεννιάτικα κουπ.

56
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω κάτω θερμοκρασία στους 180 βαθμούς για 30 περίπου λεπτά.

7
Αφήνουμε να κρυώσουν και τους βουτάμε στην άχνη ζάχαρη. Τοποθετούμε σε μια πιατέλα και κοσκινίζουμε άχνη ζάχαρη.

8
Καλή επιτυχία!!!

10

11

12