top image food
MEGALI.jpg

12 Δεκεμβρίου 2019

Είμαστε λίγες ημέρες πριν τις μεγάλες γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων και έχω αρχίσει κάπως να αγχώνομαι για το αν θα προλάβω να φτιάξω τα γλυκά για τις Άγιες μέρες που έρχονται, να στολίσω το σπίτι για να είναι χαρούμενα τα αγόρια μου, να κάνω τις αγορές ενωρίς, να μην τρέχω την τελευταία στιγμή!


Για μας τις νοικοκυρές οι μέρες αυτές είναι πιο κουραστικές. Θα μου πείτε έτσι δεν ήταν και παλιά; Ναι έτσι ήταν και την εποχή της γιαγιάς μου και την εποχή που ήμουν μικρή και έμενα με τους γονείς μου. Στην Ελλάδα έτσι είναι η παράδοση και έτσι θα συνεχιστεί. Να σας πω την καθαρά αλήθεια το ελπίζω γιατί εγώ έμαθα από μικρή να τηρώ τα έθιμα μας και δεν θέλω με τίποτα να χαθούν, να ξεφτίσουν, ν α αλλοιωθούν, σε μια εποχή που όλα αλλάζουν με ταχείς ρυθμούς.
Πήρα χαρτί και μολύβι και άρχισα να γράφω τι μπορώ να κάνω. Γράφω τα βασικά, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, ξεροτήγανα, κουλούρια ανεβατά που έκανε η μάνα μου στο χωριό, ανεβατά λουκούμια που έκανε η γιαγιά μου, τα μπαντέρμα νοστιμιά την είχανε! Έβαλα στη λίστα τα σαρίκια και τις σαρικόπιτες με ξινομυζήθρα, τα κατιμέρια και έφτιαξα και μια μεγάλη λίστα για τα φαγητά. Αγχώθηκα περισσότερο.
Πάντως η λύση είναι να τα βάζεις με την σειρά. Αποφάσισα να ξεκινήσω με τα μικρά ξεροτήγανα τις δίπλες ή τα φιογκάκια. Πρέπει να κάνω πολλά γιατί τα αγόρια μου χώνουν εύκολα τα χεράκια τους στην πιατέλα. Δεν είναι μόνο για το σπίτι. Χρειάζεται να φτιάξω και γλυκά για πεσκέσι στις κουμπάρες μου και για την μάνα μου στο χωριό. Χρονιάρες μέρες είναι αυτές.
Αυτά τα μικρά φιογκάκια είναι σκέτος πειρασμός! Είναι μικρά ξεροτηγανάκια μελωμένα, πασπαλισμένα με σουσάμι, κανέλα και τριμμένα αμύγδαλα ή καρύδια. Θυμάμαι όταν λέγαμε στο χωριό μου τα κάλαντα, οι νοικοκυρές κερνούσαν τους καλαντάρηδες μαζί με κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, μικρά μελωμένα φιογκάκια. Πήγαιναν μαζί με τη ρακή για τα χρόνια πολλά και τις ευχές. Σκέτος πειρασμός! Γλύφανε τα δάκτυλα τους οι καλαντάρηδες και συνέχιζαν για το επόμενο νοικοκυριό!
Ελάτε να φτιάξουμε μαζί αυτά τα λαχταριστά ξεροτήγανα φιογκάκια για τις φετινές γιορτές.
Καλές γιορτές!!! Χρόνια Πολλά!!!

 

10


Υλικά
1 κιλό αλεύρι σκληρό
100ml ελαιόλαδο
30ml χυμό λεμόνι
30ml ρακί
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Λίγο αλάτι
200ml περίπου νερό
Για γαρνίρισμα
Μέλι
Για πασπάλισμα
100γρ. καρύδια
100γρ. σουσάμι (καβουρδισμένο)
1 κουταλιά κανέλα

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το νερό και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει. Κλείνουμε με μεμβράνη το μπολ και αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη μας για μια ώρα.

1  2  3
Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και δημιουργούμε μικρές μπάλες τη ζύμη μας. Με τη μηχανή για ζυμαρικά, περνάμε στην αρχή το ζυμάρι μας 2-3 φορές στον αριθμό 4 της μηχανής μας. Έπειτα γυρνάμε στο 2 τη μηχανή και βγάζουμε ένα λεπτό φύλλο.
Κόβουμε τη ζύμη σε ορθογώνια φύλλα 12X8cm με το ροζάκι. Για πιο ευκολία, μπορούμε να πιέσουμε στη μέση το φύλλο μας ώστε να δημιουργήσουμε ένα φιογκάκι, διαφορετικά μπορούμε να βάλουμε ένα τα φυλλαράκια στο καυτό ελαιόλαδο και με τη βοήθεια από δυο πιρούνια δώσουμε το σχήμα, σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει η διαδικασία να γίνει γρήγορα.

4  5  6
Τηγανίζουμε τις δίπλες μας σε αρκετό καυτό ελαιόλαδο και από τις δυο πλευρές μέχρι να χρυσαφίσουν. Βγάζουμε σε σουρωτό που έχουμε βάλει μέσα απορροφητικό χαρτί.

7  8
Απλώνουμε σε μια πιατέλα τις δίπλες μας και περιχύνουμε αρκετό μέλι. Θρυμματίζουμε τα καρύδια και το σουσάμι που έχουμε καβουρδίσει, ανακατεύουμε και την κανέλα και πασπαλίζουμε τις γλύκες και μυρωδάτες δίπλες μας.
Καλή επιτυχία!!!

11

12

13


Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας


ΚΑΤΙΜΕΡΙΑ

2


ΣΑΡΙΚΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΞΙΝΟΜΥΖΗΘΡΑ

15