top image food
megali.jpg

22 Δεκεμβρίου 2019
Οι κουραμπιέδες έχουν ταυτιστεί μαζί με τα μελομακάρονα ως το γλυκό των Χριστουγέννων. Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, ξεροτήγανα και ανεβατά κουλουράκια είναι τα παραδοσιακά Κρητικά γλυκά, που ξέρουμε όλοι ότι φτιάχνανε στα χωριά μας αυτές τις γιορτάρες μέρες.

Ό κουραμπιές είναι γλυκό της χαράς, του γάμου, της γιορτής. Ντυμένος στα λευκά του συμβολίζει την αγνότητα και την γλυκύτητα του βίου. Γλυκό που κρύβει μέσα του την νοστιμιά και τα φυσικά αρώματα της Κρήτης. Τον βάζεις στο στόμα σου και γεμίζει άρωμα του αγνού βουτύρου. Γιατί το μυστικό του καλού κουραμπιέ είναι το αγνό φρέσκο βούτυρο.
Αυτό το ψιλοσπυρωτό λευκό βούτυρο που φτιάχνανε οι γιαγιάδες μας παλιά και το φυλάσσανε σε γυάλινα βαζάκια σε δροσερό μέρος ή σε ψυγείο από γάλα της κατσίκας. Μύριζε η γειτονιά στο ψήσιμο των γλυκών και κουραμπιέδων με αυθεντικό χωριάτικο βούτυρο. Σου σπούσε τη μύτη κυριολεκτικά. Πήγαινα στην γιαγιά μου και καμιά φορά μου έβαζε αυτό το βούτυρο στο ψωμί και ζάχαρη από πάνω. Για ποιες δίαιτες μου μιλάς; «Φάε παιδί μου να δεις νοστιμιά» μου έλεγε. Έγλυφα τα χείλια μου και ζητούσα και άλλο. «Την επόμενη φορά που θα ξανάλθεις», απαντούσε. Οι παλιές γυναίκες είχαν μέτρο σε όλα.
Τέτοιες μέρες μαζευόταν στο σπίτι της μάνας μου η γιαγιά μου και η θεία μου. Της γιαγιάς μου άρεσε να κοπανίζει τα αμύγδαλα στο χαβάνι. Η θεία μου έπλαθε σε μικρά μπαλάκια την ζύμη και γέμιζε τις λαμαρίνες. Η μάνα μου είχε αναλάβει το φούρνο. Και εγώ αναλάμβανα να στολίσω τις πιατέλες και να κοσκινίζω την άχνη ζάχαρη. Ούτε γάμο να ‘χαμε! Είναι γιορτές και οι δουλειές στο σπίτι είναι πολλές. Οι μυρωδιές των γλυκών και το αποτέλεσμα σκορπούν το χαμόγελο στα χείλη και μας ξεκουράζουν. Έτσι μάθαμε χρόνια σε αυτή την χώρα που λέγεται Ελλάδα να τηρούμε τα έθιμα χιλιάδες χρόνια.
Είναι γιορτές και γιορτές χωρίς κουραμπιέδες δεν μυρίζουν.
Καλές γιορτές! Χρόνια Πολλά!

2


Υλικά
500γρ. φυτίνη
300γρ. βιτάμ
200γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας
800γρ. αμύγδαλα
3 κρόκους αυγών
2 ασπράδια αυγών
400γρ. ζάχαρη
60ml κονιάκ
1 κουταλάκι σόδα
4 βανίλιες
1 κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι γαρίφαλο
1-1,2 κιλό αλεύρι
1 κουταλάκι μπεικιν παουντερ

Εκτέλεση
Αρχικά καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα, τα βάζουμε σε ένα ταψί στο φούρνο στους 150 βαθμούς για δέκα λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

5
Αφήνουμε τα βούτυρα για αρκετή ώρα εκτός ψυγείου να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ πολύ καλά και στη συνέχεια ρίχνουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα. Το μυστικό για επιτυχημένους κουραμπιέδες είναι το καλό βούτυρο και πολύ καλό χτύπημα. Όσο περισσότερο το χτυπήσετε τόσο καλύτερα.
Προσθέτουμε τα αυγά, ανακατεύουμε το κονιάκ με τη σόδα και το ρίχνουμε στο μείγμα, προσθέτουμε τις βανίλιες, τη κανέλα και το γαρίφαλο και συνεχίζουμε το χτύπημα.

6  7
Ρίχνουμε τα αμύγδαλα θρυμματισμένα και σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπεικιν παουντερ.

8  9
Θα πρέπει η ζύμη μας να είναι μαλακιά και βουτυράτη. Πλάθουμε μπαλάκια και ακουμπάμε με το δάχτυλο να γίνει μια μικρή λακουβίτσα. Έτσι θα μείνει περισσότερη ζάχαρη στο πασπάλισμα.
Βάζουμε τους κουραμπιέδες σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 10 – 15 λεπτά.

  10  11
Αφήνουμε να κρυώσουν και στη συνέχεια τους περνάμε από αχνή ζάχαρη. Τους τοποθετούμε σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με αρκετή άχνη ζάχαρη.

12  13
Καλή επιτυχία!!!


Ευχαριστούμε τους μαθητές του τμήματος φωτογραφίας του 2ου Δημόσιου ΙΕΚ Ηρακλείου για τις υπέροχες φωτογραφίες.

3

1

4

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας


ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

19

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ

2