top image food
megali.png

Η χρήση του μελιού με το ελαιόλαδο στο πρωινό είναι μια συνταγή που χρονολογείτε από την αρχαιότητα στη Κρήτη.

Το ελαιόλαδο, βασικό στοιχείο της Κρητικής διατροφής. Ο Κρητικός φαίνετε να γνωρίζει πολύ καλά τις θρεπτικές του ιδιότητας καθώς είναι το μόνο λιπαρό συστατικό που χρησιμοποιεί στα φαγητά στα γλυκά καθώς και ωμό. Το μέλι από την άλλη, ένας αληθινός θησαυρός, πλούσιος σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Η μελισσοκομεία και η σχέση του Κρητικού με τις μέλισσες φαίνεται να ξεκινά πριν από τη Μινωική εποχή, μαθαίνουμε ότι η Αμάλθεια έθρεψε το Δια με γάλα και μέλι καθώς και το έμβλημα με τις μέλισσες που βρέθηκε στο ανάκτορο των Μαλλίων. Το κρητικό μέλι, μοναδικό στον κόσμο λόγο των ιδιαίτερων περιοχών που παράγετε, περιοχές με ενδημική βλάστηση. Επίσης η θάλασσα που περιβάλει το νησί δίνει στο μέλι μια ιδιαίτερη γεύση και άρωμα.
Η κρητική νοικοκυρά ξέρει να συνδυάζει μέσα από την απλότητα τα υλικά που της δίνει η φύση και να δημιουργεί μικρά θαύματα. Ο συνδυασμός του μελιού με το ελαιόλαδο χαρίζει πολύτιμα οφέλη στον οργανισμό μας αλλά είναι και ένα πολύ νόστιμο άλειμμα.
Οι παλιές νοικοκυρές του χωριού μου, συνήθιζαν να το βάζουν πάνω σε ζυμωτό ψωμί ή παξιμάδι. Σε περιόδους κυρίως νηστείας η γιαγιά μου είχε πάντα ένα πιατάκι πάνω στο τραπέζι, το άλειφε σε ένα παξιμάδα και το έτρωγε μαζί με τον καφέ της το πρωί. Ο παππούς από την άλλη που δεν ήταν του γλυκού, ήθελε να βρέχει το παξιμάδι του μέσα στο ελαιόλαδο και βάζει λίγο αλάτι και ρίγανη. Ξετρελαινόμασταν με τον αδελφό μου να φτιάξει η γιαγιά ζεστό ψωμί και να μας αλείψει πάνω.


«Αυτό είναι παιδί μου το Κρητικό Βούτυρο, όχι οι ανοστιές που σας βάζει η μάνα σου, ηντάνε δα τα βούτυρα με το μέλι; Αυτό παιδί μου να τρωτέ που ναι και κάλο»


Δεν ξέρω να σας πω αν πραγματικά το έλεγαν Κρητικό βούτυρο ή αν ήταν επινόηση της γιαγιάς μου. Όπως επίσης δεν ξέρω και κάποια συγκεκριμένη ονομασία που είχε αυτό το άλειμμα. Ξέρω μόνο τη γεύση του και ήθελα πολύ να σας τη μεταφέρω. Ίσως για κάποιους η σημερινή ανάρτηση δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, είναι όμως από αυτές τις παλιές συνταγές που ξυπνούν ανάμνησης και δεν πρέπει να ξεχάσουμε.
Επέλεξα να κάνω αυτό το άλειμμα σήμερα με ένα ιδιαίτερο Κρητικό μέλι. Το μέλι ΑΝΕΜΕΛΟΝ από θυμάρι και πεύκο. Ένα μέλι ανεπεξέργαστο με έντονο και ξεχωριστό άρωμα, ιδιαίτερη γεύση και τέλεια καραμελωμένη υφή. Ο Φανούρης Λεονταράκης, ένας νέος μελισσοκόμος με μεράκι και όρεξη. Ασχολήθηκε από μικρός με τα μελίσσια που διέθετε ερασιτεχνικά ο πατέρας του. Εξέλεξε όμως την αγάπη του αυτή με τον υπέροχο μικρόκοσμο των μελισσών. Τα μελίσσια του απλώνονται σε διάφορες περιοχές της Κρήτης μεταφέροντας ανάλογα με την εποχή. Το υπέροχο προϊόν του με την καλαίσθητη συσκευασία, μοστράρει στα ράφια επιλεγμένων καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα.

1


Υλικά
2 κουταλιές μέλι
1 κουταλιά ελαιόλαδο


Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ή σε multi αναμιγνύουμε πολύ καλά το μέλι με το ελαιόλαδο. Αποθηκεύουμε σε βάζο εκτός ψυγείου.
Μπορούμε να προσθέσουμε αν μας αρέσουν τα γλυκόξινα μερικές σταγόνες λεμόνι.
Μπορούμε να το αλείψουμε πάνω σε ψωμί, παξιμάδι ή φρυγανιές.
Καλή απόλαυση!!!

2

3

4


Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας


ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΞΥΝΙΘΡΑΣ

6

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕ ΑΓΡΙΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ

11