top image food
megali.jpg

Χωρίς καλιτσούνια δεν νοείται Πάσχα στην Κρήτη. Δεν υπάρχει σπιτικό που να μην φτιάχνει και να μην έχει στο πασχαλινό τραπέζι ή να μην κεράσει τους μουσαφίρηδες την περίοδο αυτή ένα καλιτσούνι με μια ρακί.


Σήμερα σας έχω την παραδοσιακή συνταγή της Ανατολικής Κρήτης από όπου και προέρχονται. Επέλεξα μια υπέροχη μυζήθρα από την μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία της Κρήτης την εταιρεία ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ. Έχει μια υπόγλυκη γεύση που αφήνει μια δροσερή και απαλή επίγευση.
Δείτε και άλλα προϊόντα της εταιρείας ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ http://www.kalogeraki.gr/


Υλικά
Ζύμη
200ml ελαιόλαδο
250γρ. ζάχαρη
3 αυγά
Ξύσμα από ένα λεμόνι
15ml ανθόνερο
200ml γάλα
20γρ. μπεικιν παουντερ
1-1.2 κιλά αλεύρι
Γέμιση
2 κιλά μυζήθρα γλυκιά ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ
400γρ. ζάχαρη
1,5 κουταλάκι κανέλα
15ml ανθόνερο
1-2 αυγά
Επάλειψη
2 κρόκους αυγών
½ κουταλάκι ζάχαρη
Πασπάλισμα
Κανέλα
Σουσάμι


Εκτέλεση
Σε ένα μπολ φτιάχνουμε τη ζύμη, ανακατεύουμε το λάδι με τη ζάχαρη πολύ καλά. Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε χτυπάμε. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το ανθόνερο. Ρίχνουμε το γάλα και σταδιακά το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνουμε πολύ καλά και αφήνουμε τη ζύμη για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

Θα πρέπει να αφήσουμε τη μυζήθρα για μια έως δυο μέρες σε σουρωτήρι με πετσέτα στο ψυγείο ώστε να στεγνώσει και να φύγει όσο περισσότερη υγρασία γίνετε. Λιώνουμε τη μυζήθρα με ένα πιρούνι πολύ καλά και προσθέτουμε τα υλικά μας.
Φτιάχνουμε μπάλες τη ζύμη και ανοίγουμε φύλλα με μηχανή για ζυμαρικά πρώτα από το επίπεδο 6 δυο φορές και στη συνέχεια στο επίπεδο 3 ώστε να έχουμε ένα ωραίο φύλλο. Αν δεν έχουμε μηχανή θα ανοίξουμε φύλλο με πλάστη πάχους μισό εκατοστού. Με ένα στρογγυλό κούπ (ότι μέγεθος θέλουμε τα καλιτσούνια μας) κόβουμε τη ζύμη.

Τοποθετούμε τα φυλλαράκια πάνω σε λαδόκολλες που έχουμε κόψει. Με αυτό το τρόπο μπορούμε να γυρίζουμε τη λαδόκολλα και να τσιμπάμε τα καλιτσούνια καλύτερα.
Στη μέση του φύλλου βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και στρώνουμε όμορφα με ένα βρεγμένο μαχαίρι. Με μια οδοντογλυφίδα για βοήθεια ξεκινούμε τα τσιμπήματα, βάζουμε την οδοντογλυφίδα μέσα από το φύλλο, σπρώχνουμε προς τα έξω και τσιμπάμε.
Βάζουμε τα καλιτσούνια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Αλείφουμε με αυγό το οποίο έχουμε χτυπήσει με μισή κουταλιά ζάχαρη για να γυαλίσει, μπορούμε και στο αυγό να ρίξουμε μια σταγόνα ανθόνερο. Πασπαλίζουμε με κανέλα και όσους επιθυμούν σουσάμι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου ένα τέταρτο. Όταν θα τα βγάλουμε από το φούρνο, ζεστά καθώς είναι βάζουμε πάνω λεμονόφυλλα για περισσότερο άρωμα.
Καλή επιτυχία!!

1

2

3


Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας


ΓΑΛΑΤΕΡΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

20

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

11