top image food
siropiasti por 34.png

Τα πορτοκάλια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και θρεπτικά εσπεριδοειδή. Είναι το φρούτο που δεν λείπει από την κουζίνα μας και το απολαμβάνουμε όλο το χρόνο.

Μπορεί να το απολαύσουμε ως φρούτο, σε φαγητό, να μας χαρίσει το άρωμα του και να το γευτούμε σε γλυκιές ή αλμυρές δημιουργίες. Η πορτοκαλόπιτα με σιρόπι, ζουμερή και γεμάτη αρώματα είναι από τα γλυκά που λατρεύουν όλοι οι Έλληνες.

siropiasti portokalopita

Μια κλασσική συνταγή όπως του γαλακτομπούρεκου της καρυδόπιτας και της γαλατόπιτας που φτιάχνουν οι νοικοκυρές για να χουν πάντα ένα γλυκό στο σπίτι τους. Σ’ ένα γιορτινό τραπέζι, στο τέλος μετά το φρούτο, είναι κόλαση μια πορτοκαλόπιτα στο τραπέζι. Τρως δεν τρως γλυκά, κάνεις δεν κάνεις δίαιτα, μια μερίδα ζουμερή με άρωμα πορτοκαλιού, σερβιρισμένη από την νοικοκυρά του σπιτιού, είναι πειρασμός. Δύσκολα θα αρνηθείς να μη δοκιμάσεις. Για τους λάτρεις των σπιτικών γλυκών το σίγουρο είναι ότι θα το τιμήσουν ιδιαίτερα από το αγοραστό του ζαχαροπλαστείου. Πας μια επίσκεψη στη φίλη σου ή γενικά σε φιλικό σπίτι; Με άδεια χέρια θα πας; Φυσικά όχι. Ένα σπιτικό γλυκό θα το εκτιμήσουν κάτι παραπάνω. Το τσακίζουν και δεν αφήνουν ίχνος.

Αυτό το ζουμερό και αρωματικό φρούτο εμφανίστηκε στην Ευρώπη ως κιτριά του οποίου η καλλιέργεια επεκτάθηκε στην Εγγύς Ανατολή και στην Ευρώπη μετά τις περσικές κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το κίτρο στους Έλληνες και στους Ρωμαίους ήταν γνωστό από τα χρόνια τα παλιά και ο Θεόφραστος το περιγράφει με ακρίβεια. Ο βοτανολόγος και ιατροφιλόσοφος Διοσκουρίδης το αναφέρει ως «περσικά» μήλα. Από την Κίνα, σύμφωνα με τα βοτανολόγια, ή κατά μία άλλη εκδοχή από την Ινδία, ήρθε στην Ελλάδα η πορτοκαλιά και διαδόθηκε στο δυτικό κόσμο από τους Πορτογάλους. Το ερώτημα είναι αν τα «χρυσά μήλα των Εσπερίδων» ήταν τα πορτοκάλια. Πάντως, από τα μυθολογικά μήλα των εσπερίδων προέρχεται πιθανότατα και ο γενικός χαρακτηρισμός εσπεριδοειδή.

 

Υλικά
1 πορτοκάλι
250 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
120 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
200 γρ. γιαούρτι
2 βανίλιες
½ κουταλάκι σόδα
250 γρ. αλεύρι
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
20 γρ. μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι
300 ml νερό
300ml χυμό πορτοκαλιού
500 γρ. ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
1 φλούδα πορτοκαλιού

 

Εκτέλεση
Αρχικά πλένουμε και σκουπίζουμε το πορτοκάλι, τρίβουμε την σάρκα και κρατάμε το ξύσμα. Βράζουμε σε μία κατσαρόλα με αρκετό νερό για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.

Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια στύβουμε το πορτοκάλι για να φύγει ο χυμός με το νερό. Ρίχνουμε το πορτοκάλι σε ένα πολυμηχάνημα και αλέθουμε μέχρι να πολτοποιηθεί.

Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε για περίπου 4 λεπτά μέχρι να λιώσει ζάχαρη.

Σε ένα μίξερ βάζουμε την ζάχαρη με τα αυγά και χτυπάμε για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.

Στη συνέχεια, διαλύουμε στον πολτό του πορτοκαλιού την σόδα και ρίχνουμε μέσα στο μείγμα. Προσθέτουμε επίσης το ελαιόλαδο, το ξύσμα, το γιαούρτι και τις βανίλιες και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.

Σε ένα μπόλ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικίν πάουντερ και τα κοσκινίζουμε.

Ρίχνουμε σταδιακά μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα.

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί και αδειάζουμε το μείγμα. Στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 - 55 λεπτά.

Αφού περάσει ο χρόνος, βγάζουμε από το φούρνο, τρυπάμε σε διάφορα σημεία στην επιφάνεια με μία οδοντογλυφίδα και ρίχνουμε το κρύο σιρόπι.

Αφήνουμε για 20 λεπτά να απορροφήσει το σιρόπι και σερβίρουμε
Καλή επιτυχία!

siropiasti porto23 

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΠΟΛΥΣΠΟΡΙΑ ΣΑΛΑΤΑ

salata1 αντίγραφο

 

ΡΟΛΑΚΙΑ ΚΑΝΕΛΑΣ
Σχέδιο χωρίς τίτλο 80 αντίγραφο 2