top image food
gemista14.png

Χριστουγεννιάτικες κάρτες αλλά και πίνακες του 19ου αιώνα απεικονίζουν την μεταφορά τεράστιων κορμών δένδρων, των οποίων το μεγαλύτερο άκρο τοποθετούνταν στο τζάκι του σπιτιού, με τον κορμό να παραμένει ολόκληρος εντός του ίδιου χώρου, προκειμένου να καίει συνεχώς καθ’όλη τη διάρκεια του εορταστικού Δωδεκαημέρου, με το τυχόν σβήσιμό του να θεωρείται κακή τύχη.

karmosgemisto1

Το έθιμο του yule log, του μεγάλου κορμού, που ταυτίζεται με τον bûche de Noël των Γάλλων -bûche στα γαλλικά σημαίνει ακριβώς κορμός-, φαίνεται να έχει τις ρίζες του στην Κελτική παράδοση, μιας και οι Κέλτες ήταν εκείνοι που αναζητούσαν ένα κορμό από οξιά, δρυ, φτελιά ή κερασιά για να τον κάψουν στο τζάκι τους, μια συνήθεια που παραπέμπει με έναν τρόπο και στο δικό μας χριστόξυλο, ένα όμορφο και γερό ξύλο από πεύκο ή ελιά, που καίγεται στο τζάκι το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, ζεσταίνοντας, όπως πιστεύει ο λαός μας, τον Χριστό στην φάτνη Του. Ωστόσο, το συγκεκριμένο έθιμο, του οποίου οι απαρχές φαίνεται να βρίσκονται στη Νορβηγία -ή στην παράδοση Γερμανών και Αγγλοσαξόνων, σύμφωνα με άλλους ερευνητές- απ’όπου στην συνέχεια κατέκτησε τους πληθυσμούς της Βόρειας Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, σχετίζεται με τον εορτασμό του χειμερινού ηλιοστασίου, καθώς πολλοί λαοί είχαν έθιμα που περιελάμβαναν το άναμμα φωτιάς κατά την μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, ως ένα σύμβολο της αναγέννησης του Ήλιου και του τέλους του Χειμώνα. Το έθιμο αυτό -όπως και πολλά άλλα- πέρασε στην συνέχεια στην παράδοση των Χριστιανών και υπήρξε ιδιαίτερα διαδεδομένο κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα, ενώ καταγραφές για την ύπαρξή του υπάρχουν ήδη από τις αρχές του 12ου αι.

Η σταδιακή αντικατάσταση των μεγάλων τζακιών με σόμπες, οδήγησε σε μαρασμό την συνήθεια αυτή και σιγά-σιγά ο τεράστιος κορμός γινόταν όλο και μικρότερος, καταλήγοντας σε μια ροδέλα ξύλου, που αντί να καίγεται στο τζάκι στόλιζε πλέον το κέντρο του εορταστικού τραπεζιού. Είναι προφανές ότι ο δρόμος για τον γλυκό χριστουγεννιάτικο κορμό ήταν πλέον ορθάνοιχτος και μπορεί να στόλιζε τα τραπέζια από τις αρχές κιόλας του 17ου αι., καθώς τόσο η αμυγδαλόπαστα και η μαρέγκα όσο και το παντεσπάνι ήταν υλικά που χρησιμοποιούνταν ήδη από τον Μεσαίωνα. Όμως, η φήμη του γλυκίσματος απογειώθηκε κυριολεκτικά κατά τον 19ο αι. χάρη στους Γάλλους ζαχαροπλάστες, με αποτέλεσμα το λαχταριστό αυτό cake roll να θεωρείται πλέον γαλλική υπόθεση. Βασικό συστατικό του κορμού αποτελεί η genoise, δηλαδή το μαλακό παντεσπάνι που τυλίγεται εύκολα και γεμίζεται είτε με την κλασσική κρέμα βουτύρου είτε με μους σοκολάτας, κρέμα κάστανου, μαρμελάδα και ό,τι άλλο τραβήξει η όρεξή σας όπως η κρέμα από φρέσκο ανθότυρο. Προφανώς, η διακόσμησή του είναι τέτοια που να παραπέμπει σε κομμένο κούτσουρο, έτσι πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη που θυμίζει το χιόνι, με κλαδάκια από δέντρο, φρέσκα μούρα, μαρέγκες σε σχήμα μανιταριών και οτιδήποτε άλλο μπορεί να ανακαλεί στην μνήμη μας τα όμορφα δάση, όπου και γεννήθηκε η παράδοση αυτή.

Υλικά
Για παντεσπάνι
3 αυγά
100 γρ. άχνη ζάχαρη
20ml νερό
1 βανίλια
25 γρ. κακάο
60 γρ. αλεύρι
1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

Για κρέμα
500 γρ. φρέσκο ανθότυρο
150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
80 γρ. άχνη ζάχαρη
1 βανίλια
Ξύσμα από ένα λεμόνι ή λάιμ

Για επικάλυψη

190 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

Για διακόσμηση
Άχνη ζάχαρη
Φρούτα του δάσος

 

Εκτέλεση
Χωρίζουμε τα αυγά και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.

Χωριστά, χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το νερό, τη βανίλια και το κακάο κοσκινισμένο και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε σταδιακά την μαρέγκα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.

Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και κοσκινίζουμε δύο φορές.

Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν.

Σε ένα ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε με ελάχιστο βούτυρο. Απλώνουμε το μείγμα σε όλη την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά.

Αφού ψηθεί, βγάζουμε από το φούρνο και αναποδογυρίζουμε σε μία πετσέτα που έχουμε πασπαλίσει άχνη ζάχαρη.

Τυλίγουμε σε ρόλο μαζί με την πετσέτα και αφήνουμε μέχρι να κρυώσει.

 

Για την κρέμα
Σε ένα μίξερ χτυπάμε το φρέσκο ανθότυρο μέχρι να αφρατέψει.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια και συνεχίζουμε. Προσθέτουμε σταδιακά την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί.

Τέλος ρίχνουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε.

Ανοίγουμε το παντεσπάνι και απλώνουμε πάνω την κρέμα, τυλίγουμε ξανά σε ρόλο.

Για την επικάλυψη
Κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και λιώνουμε σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων σε γυάλινο σκεύος σκεπασμένο με μεμβράνη. Αφού λιώσει, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.

Σε ένα μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και σταδιακά ρίχνουμε την λιωμένη σοκολάτα.

Βάζουμε για 5 λεπτά στο ψυγείο να σταθεί και περιχύνουμε τον κορμό.

Για την διακόσμηση, τραβάμε με ένα πιρούνι γραμμές σε όλη την επιφάνεια του κορμού και στολίζουμε με φρούτα του δάσους και άχνη ζάχαρη.
Καλή επιτυχία!

gemistos3

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

melomakaronamesokolata1 αντίγραφο

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

vasilopitameladi2