top image food
patouda1.png

Γλυκό της χαράς, της γιορτής, του γάμου και της βάπτισης. Γλυκό της νηστείας και των Χριστουγέννων. Χιονάτο σαν τον κουραμπιέ, με άφθονη ζάχαρη, με αρωματική γέμιση, που κρύβει μέσα του τη νοστιμιά και τα φυσικά αρώματα της ελληνικής υπαίθρου.

Το τραγανό χειροποίητο λεπτό φύλλο σε αυτά τα γλυκά και η μελωμένη γέμιση κάνουν την διαφορά. Κάθε υλικό της γέμισης έχει και το δικό του συμβολισμό. Αμύγδαλο για τη γονιμότητα, την αφθονία και την ευημερία. Καρύδι για τη μακροζωία. Σουσάμι για πλούτο και πάθος. Μυρωδάτη κανέλλα για πνευματικότητα και επιτυχία. Γαρύφαλλο για προστασία και δύναμη. Μοσχοκάρυδο για μια ζεστή και αγαπημένη οικογενειακή ζωή.

Το πατούδο είναι από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της Κρήτης και κυρίως της Ανατολικής Κρήτης. Μια ονομασία, που στις Κυκλάδες και στο Αιγαίο σημαίνει γεμιστό κρέας όπως γεμιστή γαλοπούλα ή αρνί. Πάτουδο ή πάτιδο στην παραδοσιακή κουζίνα των νησιών του Αιγαίου είναι η γέμιση αλμυρών και γλυκών συνταγών. Το σκαλτσούνι του Αιγαίου μοιάζει αρκετά με το γνωστό παραδοσιακό πατούδο της Κρήτης.

patouda2

Σε όποια γωνιά της Ελλάδας και αν ψάξεις το παρελθόν θα βρεις γεύσεις αναλλοίωτες στο χρόνο. Γυναίκες να παίρνουν το αλεύρι από την αλευροσακούλα, να το ψιλοκοσκινίζουν στην κρησάρα και να σωριάζεται αφράτο πάνω στο σοφρά. Στο χαβάνι, αμύγδαλα, καρύδια, μοσχοκάρυδο, καβουρντισμένο σουσάμι να θρυμματίζονται σκορπώντας τις μυρωδιές τους μέχρι την αυλή. Μαζεμένα κορίτσια μες τη χαρά για πότε αρπάζουν το ξυλίκι και ανοίγουν φύλο σε λωρίδες και για πότε η ζύμη τύλιγε τη γέμιση, χαμπάρι δεν έπαιρνες. Δεν σταματούν τα χέρια τους όλο λεπτό. Και όταν οι πιατέλες γεμίζουν στοιβαγμένα κατάλευκα πατούδα, περιμένουν να αδειάσουν με ευχές και τοπικά παραδοσιακά ποτά.

 

Υλικα
Για την ζύμη
300ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
100 γρ. ζάχαρη
80ml χυμό πορτοκαλιού
½ κουταλάκι σόδα
50ml ρακί ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
20 γρ. μπέικιν πάουντερ

Ξύσμα από ένα λεμόνι
1 κιλό αλεύρι ΓΟΧ

 

Για την γέμιση
500γρ. καρύδια
250γρ. αμύγδαλα
150γρ. σησάμι
100γρ. φρυγανιά τριμμένη
2 κουταλάκια κανέλα
½ κουταλάκι γαρίφαλο
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
3 κουταλιές ελαιόλαδο

 

Για σιρόπι
200ml νερό
200 γρ. ζάχαρη
80 γρ. μέλι
1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση
Αρχικά θα φτιάξουμε τη ζύμη, σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.

Στη συνέχεια διαλύουμε την σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε μέσα στο μπολ. Ρίχνουμε την ρακί, το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε.

Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ρίχνουμε σταδιακά ζυμώνοντας πολύ καλά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μέλι και βράζουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει με την θερμοκρασία. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Σε ένα τηγάνι, καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα και το σουσάμι. Στη συνέχεια βάζουμε όλους τους ξηρούς καρπούς και το σουσάμι σε multi για να θρυμματίσουμε όχι όμως να γίνουμε σκόνη.

Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο και τέλος ρίχνουμε το σιρόπι και ζυμώνουμε πολύ καλά.

Χωρίζουμε τη γέμιση σε μπαλάκια των 20 - 25 γραμμαρίων και πλάθουμε σε σχήμα όπως τα σουτζουκάκια.

Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και χωρίζουμε τη ζύμη στα τέσσερα. Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε το κάθε κομμάτι της ζύμης σε φύλλο πάχους μισό εκατοστού.

Κόβουμε στρογγυλά φύλλα με ένα κούπ ή με ένα πιατάκι του καφέ. Τοποθετούμε τη γέμιση στο μισό μέρος του φύλλου και κλείνουμε με το άλλο μισό.

Μεταφέρουμε τα πατούδα σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 περίπου λεπτά.

Αφού ψηθούν, βγάζουμε από το φούρνο και τοποθετούμε σε μία σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

Τέλος, πασπαλίζουμε με αρκετή άχνη ζάχαρη. Μπορούμε προαιρετικά να ραντίσουμε τα πατούδα με ανθόνερο πριν πασπαλίσουμε με τη ζάχαρη.
Καλή επιτυχία!

patouda3

 

Συνταγές μας θα βρείτε στο site των SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ καθώς και στα φυλλάδια προσφορών.

Δείτε και άλλες νόστιμες συνταγές μας

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

melomakaronamesokolata1 αντίγραφο

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

vasilopitameladi2