top image food
MEGALI.jpg

Η μυζήθρα από πρόβειο ή και κατσικίσιο γάλα είναι ένα σημαντικό στοιχείο της κρητικής διατροφής που έθρεψε γενιές και γενιές από την αρχαιότητα. Εμείς οι νοικοκυρές βρήκαμε άπειρους τρόπους να την αξιοποιήσουμε γαστρονομικά.
Τα μπουρέκια είναι ένα γλυκό πολύ αγαπημένο στην Κρήτη. Την περίοδο που υπάρχει γάλα φρέσκο, υπάρχουν και φρέσκιες μυζήθρες οι οποίες είναι στη καλύτερη τους εποχή για κατανάλωση, και οι νοικοκυρές συνηθίζουν να φτιάχνουν το γλυκό αυτό μαζί με άλλα γλυκά την περίοδο της άνοιξης.
Τον Φεβρουάριο που άρχιζαν να παίρνουν φρέσκο γάλα από τα οικόσιτα γαλακτοφόρα ζώα μπορούσαν να φτιάχνουν μπουρέκια. Για το λόγο αυτό την περίοδο των αποκριών, και συγκεκριμένα η τρίτη εβδομάδα, λέγεται της τυρινής ή τυροφάγου, επειδή συνηθίζεται να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα σαν ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ κρεοφαγίας και νηστείας και τότε ως γλυκό των ημερών συνηθίζονται τα μπουρέκια. Αυτό όμως δεν μας αποκλείει να τα φτιάχνουμε όποτε έχουμε φρέσκια μυζήθρα.
Τα παρασκευάζουμε με διάφορους τρόπους, με γλυκιά ή με ξινή μυζήθρα, στο φούρνο ή στο τηγάνι. Αυτή η συνταγή που σας προτείνω είναι μια παραλλαγή παλιάς συνταγής, απλά έχω αντικαταστήσει το παραδοσιακό χειροποίητο φύλλο με φύλλο κρούστας.

Υλικά

450γρ φύλλο κρούστας
1 κιλό γλυκιά μυζήθρα
200γρ ζάχαρη
¼ ματσάκι δυόσμο
2 αυγά
Ανθόνερο

Για πασπάλισμα

500γρ ζάχαρη
2 κουταλιές κανέλα


Εκτέλεση

Βγάζουμε το φύλλο από την κατάψυξη για μια ώρα ώσπου να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Λιώνουμε τη μυζήθρα με ένα πιρούνι, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον δυόσμο ψιλοκομμένο και τα αυγά. Ανθόνερο μπορούμε να βάλουμε κατά βούληση ή να το παραλείψουμε αν δεν αρέσει σε κάποιους. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

12
Κόβουμε το φύλλο στα δυο ή στα τέσσερα ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να φτιάξουμε τα μπουρέκια.

3
Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση στην άκρη του φύλλου αφού το έχουμε διπλώσει μια φορά. Γυρίζουμε τα πλαϊνά του φύλλου και τυλίγουμε μέχρι την άκρη του.

456
Σε ένα τηγάνι βάζουμε 2/3 ηλιέλαιο και 1/3 ελαιόλαδο, όταν ζεσταθεί ψήνουμε τα μπουρέκια μας και από τις δυο πλευρές μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.

8
Τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί όρθια, (με αυτό το τρόπο κάνουμε και τα ξεροτήγανα, θα φύγει το λάδι και το φύλλο μας θα μείνει τραγανό και για την επόμενη μέρα).

9
Τέλος τα περνάμε από τη ζάχαρη και τη κανέλα.

1113

12

Καλή επιτυχία!!!