top image food
pasxa_lampropites3.jpg

Η Κως, το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου, αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς διακοπών για ταξιδιώτες απ' όλο τον κόσμο.

Καταφθάνουν εδώ κατά χιλιάδες, προκειμένου να θαυμάσουν τα αξιόλογα μνημεία που παραπέμπουν στις διαδοχικές περιόδους της μακραίωνης ιστορίας του τόπου, να βιώσουν την παράδοση του νησιού, να απολαύσουν τους πανέμορφους ποδηλατοδρόμους και πλήθος ακόμα προσφερόμενων δραστηριοτήτων, όπως windsurfing, ιππασία ή ιστιοπλοΐα και φυσικά να γευθούν την εξαιρετική Κώτικη κουζίνα και τα μοναδικά τοπικά προϊόντα, μέσα σε ένα περιβάλλον ακαταμάχητου φυσικού κάλλους.

pasxa lampropites2
Ο γαστρονομικός χάρτης της Κω προσφέρει αμέτρητες επιλογές, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι ρεβυθοκεφτέδες, τα πιταρίδια -είδος ζυμαρικού- με γάλα, η πηχτή, το χοιρινό με πλιγούρι, η μαεριά -είδος γλυκιάς κρέμας- και βέβαια οι πασχαλινές λαμπρόπιτες.
Οι λαμπρόπιτες της Κω είναι στρογγυλές και ανοιχτές, θυμίζοντας περισσότερο τάρτες και βέβαια είναι αλμυρές, παρασκευασμένες με φρέσκια μυζήθρα ζυμωμένη με μπόλικα αυγουλάκια και μοσχοκάρυδο. Με μέγεθος όσο περίπου ένα πιατάκι γλυκού, οι λαμπρόπιτες αποτελούνται ουσιαστικά από ένα ζυμαρένιο δισκάκι, τα χείλη του οποίου ανασηκώνονται και τσιμπιούνται με τα δύο δάχτυλα, έτσι ώστε να δημιουργηθούν μικρές πτυχώσεις, που θα αγκαλιάσουν την τυρένια γέμισή τους, παραπέμποντας με το σχήμα τους στα μελιτίνια της Σαντορίνης, στα λυχναράκια της Τήνου ή στις μελόπιτες της Φολεγάνδρου.
Από το πασχαλινό τραπέζι της Κω δεν λείπει φυσικά και το γεμιστό αρνάκι ή κατσικάκι, ο πρωταγωνιστής της ημέρας, με γέμιση από ρύζι εμπλουτισμένη με μυρωδικά, αλλά και την συκωταριά του ζώου. Τέλος, άξια προσοχής ως προς την νοστιμιά αλλά και το ιδιαίτερο σχήμα τους, είναι τα παραδοσιακά Λαζαράκια της Κω, τα οποία φτιάχνονται με γλυκιά ζύμη, αρωματισμένη με πορτοκάλι, κανέλα και άλλα μυρωδικά, πλασμένη σε σχήμα ανθρώπου με σταυρωμένα χεράκια και καρφιά γαρύφαλλου στην θέση των ματιών, αλλά και του στόματος. Τα Λαζαράκια γεμίζονται με καρύδια, αμύγδαλα, σταφίδες, σουσάμι και γλυκό κουταλιού ή μέλι και πραγματικά ολόκληρο το νησί μοσχοβολάει από το άρωμά τους! Λαζαράκια σε μέγεθος μωρού, γεμισμένα με νηστίσιμα καλούδια, αποτελούσαν, κατά την παράδοση, το δώρο των αρραβωνιασμένων κοριτσιών προς τον μέλλοντα σύζυγό τους.

 

Υλικά
Για τη ζύμη
100γρ. λιωμένο βούτυρο
200γρ. γιαούρτι
1 αυγό
1 κουταλάκι Μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
450-500γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
Για τη γέμιση :
500γρ. φρέσκο ανθότυρο
1 αυγό
Λίγο Μοσχοκάρυδο
Πιπέρι
Για άλειμμα
2 αυγά
Κανέλα για πασπάλισμα

 

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο με το γιαούρτι και το αυγό. Σε ένα άλλο μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι μέσα στα υγρά και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε την ζύμη για μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε την γέμιση, λιώνουμε τον ανθότυρο με ένα πιρούνι και προσθέτουμε το αυγό χυμένο, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και ανακατεύουμε.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 10 μπάλες, ανοίγουμε το κάθε φύλλο σε μέγεθος όσο ένα πιάτο του γλυκού. Με τα δυο δάχτυλα ανασηκώνουμε και κλείνουμε τσιμπώντας δημιουργώντας μια βάση τάρτας. Μπορούμε διαφορετικά να κάνουμε το γλυκό σε μικρές βάσεις τάρτας αν έχουμε.
Μεταφέρουμε σε ένα ταψί με αντικολλιτικό χαρτί και αφού τελειώσουμε με όλες γεμίζουμε με το τυρί και στρώνουμε ομοιόμορφα.
Χτυπάμε τα αυγά και αλείφουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια. Τέλος, πασπαλίζουμε με κανέλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 30-35 λεπτά.
Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και αποθηκεύουμε σε αεροστεγές .

Καλή Επιτυχία!

pasxa lampropites1

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ ΜΕ ΣΩΣ ΦΡΑΟΥΛΑ

fraoulampampades2

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΒΟΥΤΗΡΟΥ

pasxalina tsoy2